ΜΟΔΑ, ΟΜΟΡΦΙΑ, ΣΠΙΤΙ

Η διαφορά μεταξύ της μόδας και του στυλ (ναι, έχει σημασία)

Post by: 31/03/2017 0 comments

Όταν συγχέουμε τη μόδας με το στυλ, έχουμε αφαιρέσει από τη μόδα τον σκοπό της, ως μια μορφή τέχνης και ελαχιστοποιούμε τη δύναμή της, υποχρεώνοντάς την να είναι κάτι κοινότοπο. Κάνοντας μία αναδρομή στο παρελθόν, μέσα από παλιές φωτογραφίες, βλέπω ίδιες στυλιστικές αναφορές με τις υπόλοιπες της παρέας. Είναι όμορφο να θυμάσαι και να ορίζεις κάποιες εποχές μέσα από τη μόδα, της οποίας έπεσες ξεκάθαρα θύμα – και κάπως έτσι να αλλάζουν οι σελίδες της ιστορίας με τη μόδα να εξελίσσεται, να αλλάζει ή και να ανακυκλώνεται. Το πιο όμορφο όμως, καθώς μεγαλώνεις, είναι να ανακαλύπτεις και να υιοθετείς το δικό σου μοναδικό στυλ, καταλαβαίνοντας τελικά ότι η μόδα και το στυλ συναντώνται αλλά δεν είναι συνώνυμα.

  • Σε έναν πρώτο ορισμό για τη μόδα θα λέγαμε ότι είναι μία δημοφιλής τάση σε ό,τι αφορά το στυλ ένδυσης και στολίσματος. Το στυλ από την άλλη αποτελεί μία χαρακτηριστική εμφάνιση, καθορισμένο συνήθως από τις αρχές που έχει κάτι σχεδιαστεί. Γιατί υπάρχει διαφορά μεταξύ τους; Γιατί το στυλ μπορεί να είναι προσωπικό ενώ η μόδα όχι. Όπως μαρτυρά και ο ίδιος ο ορισμός της μόδας, πρόκειται για μία τάση που λίγο ή πολύ θα υιοθετηθεί από τους περισσότερους.

    Παρά το γεγονός ότι η μόδα απευθύνεται στη μάζα, την ίδια στιγμή μπορεί να αποτελεί «προνόμιο» των λίγων. Ένα φόρεμα υψηλής ραπτικής δεν απευθύνεται στο ευρύ κοινό, ούτε περιμένει να φορεθεί ένα βράδυ σε ένα μπαρ, αλλά αποτελεί ένα έργο τέχνης που θα εκτιμηθεί από λίγους, τους οποίους θα έχει οδηγήσει το προσωπικό τους στυλ.

  • Το στυλ, από την άλλη πλευρά, είναι τελικά πιο σημαντικό για κάθε άτομο και δεν έχει να κάνει με τις καλλιτεχνικές αναζητήσεις των σχεδιαστών μόδας. Το στυλ είναι βαθιά εσωτερική υπόθεση, δεδομένου ότι έχει τη δύναμη να εκφράσει οπτικά ό, τι δεν μπορούμε να εκφράσουμε προφορικά. Το στυλ έχει τη δύναμη να αποκαλύψει ποιοι είμαστε με έναν τρόπο που είναι εντελώς μοναδικός. Είναι μια προσέγγιση, μια μέθοδος, μια τεχνική που έχει επιλεγεί από τον καθένα μας για να εκπροσωπήσει καλύτερα το ποιοι είμαστε σαν άνθρωποι.
  • Όταν σκέφτεσαι την Audrey Hepburn και τη Lady Gaga σκέφτεσαι δύο πολύ διαφορετικά πράγματα. Η Hepburn δεν ήταν στη μόδα, ήταν κομψή. Κι αν αναφερόμαστε στην Hepburn είναι γιατί αποτελεί από μόνη της ένα ξεχωριστό παράδειγμα κομψότητας από την επιλογή των ρούχων της μέχρι τον τρόπο που μιλούσε και κινούνταν. Ήταν το στυλ της που επικοινωνούσε πόσο ιδιαίτερη ήταν και άφηνε να φανεί η γυναίκα που ήταν πραγματικά. Στον αντίποδα, μία Lady Gaga εγκλωβισμένη σε μία στολή αυγό ή «ντυμένη» με ωμά κρέατα, είναι της μόδας. Φοράει έργα τέχνης, όχι ρούχα. Το σύνολο δεν είναι υποχρεωτικό να σου αρέσει, αλλά είναι ένα statement που θέλει να «χτυπήσει» το μάτι σου, με την ίδια λογική μίας ιδιαίτερης haute couture δημιουργίας που προαναφέραμε.
  • Γιατί συγχέονται η μόδα με το στυλ; Η ιδέα ότι κάποιος πρέπει να είναι της μόδας και να ακολουθεί τις τελευταίες τάσεις της μόδας, ώστε να είναι cool τροφοδοτείται από τις εταιρείες που αναζητούν να αυξήσουν τις πωλήσεις και τα κέρδη τους και η μόδα γίνεται ένα εργαλείο μάρκετινγκ. Αν δεις τη μόδα και το στυλ ως συνώνυμα, μπορείς τελικά να πέσεις θύμα των τάσεων. Το στυλ όμως είναι κάτι εντελώς προσωπικό και είναι όλα όσα θέλεις να πεις για σένα, χωρίς να μιλήσεις καν. Τι θα έλεγες να αφήσεις τον εαυτό σου να εκφραστεί ελεύθερος;

Φωτό από: Keep Visualizing Style

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons