ΣΠΟΡ, ΥΓΕΙΑ, ΕΥΕΞΙΑ

Τα αμύγδαλα και η διψασμένη τους καλλιέργεια.

Post by: 15/07/2020 0 comments

Τα τελευταία πέντε χρόνια, η κατανάλωση γάλακτος αμυγδάλου στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει αυξηθεί πάνω από 250%. Φαίνεται όμως ότι η άνοδος της δημοτικότητάς του γίνεται με ένα βαρύ περιβαλλοντικό κόστος. Σύμφωνα με νέα έκθεση του Guardian, οι αυξανόμενες απαιτήσεις της βιομηχανίας στην Καλιφόρνια θέτουν τεράστια πίεση στις κυψέλες των μελισσών, με αποτέλεσμα να χάνονται δισεκατομμύρια σε διάστημα μηνών.

Το υψηλό ποσοστό θνησιμότητας των μελισσών που επικονιάζουν τα αμύγδαλα, σύμφωνα με τους μελισσοκόμους, οφείλεται εν μέρει στις τεράστιες ποσότητες φυτοφαρμάκων που χρησιμοποιούνται στα αμύγδαλα – πολύ περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη καλλιέργεια στην Καλιφόρνια, της οποίας η περιοχή της Κεντρικής κοιλάδας είναι υπεύθυνη για περισσότερο από το 80% των αμυγδάλων. Επιπλέον, η γονιμοποίηση αμυγδάλων είναι ιδιαίτερα απαιτητική για τις μέλισσες, επειδή πρέπει να ξυπνήσουν από την ετήσια περίοδο χειμερινής νάρκης τους έναν έως δύο μήνες νωρίτερα από ό, τι συνήθως για να ξεκινήσουν. Στη συνέχεια, από τη στιγμή που ξεκινούν, οι μαζικοί αριθμοί μελισσών συγκεντρώνονται σε μικρές γεωγραφικές περιοχές, διευκολύνοντας έτσι τη διάδοση των ασθενειών μεταξύ τους.

Ο Patrick Pynes, βιολογικός μελισσοκόμος που διδάσκει περιβαλλοντικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Αριζόνα στο Φλάγκσταφ, δήλωσε στον Guardian: «Οι μέλισσες στα χωράφια με τις αμυγδαλιές δεν δέχονται κανένα σεβασμό. Η ανθρώπινη κατανάλωση τις καταστρέφει». Προκειμένου να βελτιωθεί η διαδικασία επικονίασης, οι ομάδες έχουν ξεκινήσει προγράμματα για να βοηθήσουν στην προστασία των μελισσών και να ειδοποιήσουν τους καταναλωτές ποια προϊόντα έχουν κατασκευαστεί με μεθόδους “φιλικές προς τα μελίσσια”. Το μη κερδοσκοπικό “Bee Better”, για παράδειγμα, συνεργάζεται με καλλιεργητές αμυγδάλων για να αυξήσει τη βιοποικιλότητα για τις μέλισσες στα φυτά τους φυτεύοντας αγριολούλουδα, μουστάρδα και τριφύλλι μεταξύ των αμυγδαλιών.

Μέχρι και οι πιο φιλικές καλλιέργειες προς τις μέλισσες έχουν ένα βαρύ περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Τα αμύγδαλα είναι μια ιδιαίτερα διψασμένη καλλιέργεια. Όπως αναφέρει η Mother Jones το 2014, χρειάζεται ένα γαλόνι νερού για να παραχθεί μόνο μία αμυγδαλιά, μια εκπληκτική απαίτηση σε μια ταλαιπωρημένη κατάσταση.
Μήπως να δοκιμάσεις το γάλα βρώμης;

Φωτό από: Oola.com

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons