ΣΠΟΡ, ΥΓΕΙΑ, ΕΥΕΞΙΑ

Πώς να επιβιώσεις στην καραντίνα.

Post by: 24/01/2021 0 comments

Στον χρόνο που πέρασε, καθετί που θεωρούσαμε «δεδομένο» ή «κανονικό» ανατράπηκε. Η πανδημία έφερε στην καθημερινότητά μας νέες έννοιες, κοινωνική απομόνωση και αποστασιοποίηση και μία εντελώς διαφορετική καθημερινότητα. Αυτή η νέα «πραγματικότητα» που βιώνουμε δεν είναι σε καμία περίπτωση αυτό που είχαμε στο μυαλό μας όταν υποδεχόμαστε πέρυσι το 2020. Τώρα, στο ξεκίνημα του 2021, η καραντίνα συνεχίζεται ανασύροντας στην επιφάνεια προβλήματα, σκέψεις και συναισθήματα που δεν είχαμε φανταστεί. Αν μπορούμε να βρούμε κάτι θετικό στην όλη κατάσταση είναι ότι γνωρίζουμε ήδη τι έχει συμβεί. Περάσαμε τους πρώτους μήνες του lockdown αντιμέτωποι με μία εντελώς πρωτόγνωρη κατάσταση. Τώρα, στη συνέχεια όσων ζούμε, οφείλουμε στον εαυτό μας να βρούμε όλα εκείνα που θα μας βοηθήσουν να επιβιώσουμε και να διατηρήσουμε έστω και ψήγματα αισιοδοξίας για το μέλλον.

Πώς μπορείς, λοιπόν, να επιβιώσεις στην καραντίνα;

  1. Τήρησε μια ρουτίνα. Πήγαινε για ύπνο και ξύπνα την ίδια ώρα κάθε μέρα – ακόμα και τα Σαββατοκύριακα. Κάνε ένα πρόγραμμα που ποικίλλει και περιλαμβάνει χρόνο για εργασία και για τη φροντίδα του εαυτού σου.
  2. Ντύσου για την κοινωνική ζωή που θέλεις, όχι για την κοινωνική ζωή που έχεις. Κάνε ντους και ντύσου με άνετα ρούχα. Πλύνε το πρόσωπό σου. Βούρτσισε τα δόντια σου. Αφιερώστε λίγο χρόνο για να κάνεις ένα χαλαρωτικό μπάνιο ή να περιποιηθείς το πρόσωπό σου. Φόρεσε φωτεινά χρώματα. Είναι εκπληκτικό το πώς αυτό που φοράς επηρεάζει το πώς αισθάνεσαι.
  3. Βγες έξω τουλάχιστον μία φορά την ημέρα για τουλάχιστον τριάντα λεπτά. Εάν ανησυχείς για τις αποστάσεις, δοκίμασε να βγεις νωρίς το πρωί ή πιο αργά το βράδυ (αν έχεις σκύλο μπορείς να περπατήσεις και πιο αργά). Επίσης, προτίμησε τους λιγότερο πολυσύχναστους δρόμους. Εάν ανήκεις σε ευπαθείς ομάδες ή ζεις με άτομα που ανήκουν σε αυτές, άνοιγε καθημερινά τα παράθυρα για να μπαίνει φρέσκος αέρας και αξιοποίησε τη βεράντα, τον κήπο ή την αυλή σου.
  4. Βρες λίγο χρόνο για να ασκηθείς. Εάν δεν αισθάνεσαι άνετα να βγεις έξω, υπάρχουν πολλά βίντεο στο YouTube που προσφέρουν δωρεάν μαθήματα άσκησης. Όταν όλα τα άλλα αποτύχουν, βάλε μουσική και απλώς χόρεψε.
  5. Επικοινώνησε με αγαπημένα πρόσωπα τουλάχιστον μία φορά την ημέρα για τριάντα λεπτά. Οι επιλογές περιλαμβάνουν FaceTime, Skype, Zoom, τηλεφωνικές κλήσεις, γραπτά μηνύματα — συνδεθείτε με άλλα άτομα για αναζήτηση και παροχή υποστήριξης. Μην ξεχνάς να κάνεις το ίδιο και για τα παιδιά σου – τους λείπουν οι φίλοι τους.
  6. Ενυδατώσου και πρόσεχε τη διατροφή σου. Το άγχος και το φαγητό συχνά δεν αποτελούν καλό συνδυασμό και είτε ενδέχεται να τρως υπερβολικά είτε να το αμελείς. Πίνε άφθονο νερό, προτίμησε καλά και θρεπτικά τρόφιμα και προκάλεσε τον εαυτό σου να μάθει νέες συνταγές. Ένα από τα καλά της πανδημίας είναι ότι πολλοί βραβευμένοι chef έχουν στραφεί στο διαδίκτυο προκειμένου να μοιραστούν τις γνώσεις τους (βλέπε το Kitchen Quarantine του Massimo Bottura).
  7. Ακολούθησε μία ρουτίνα αυτό-φροντίδας (self-care). Αυτό μπορεί να είναι διαφορετικό για τον καθένα μας. Ορισμένες ιδέες είναι: μια μαλακή κουβέρτα, ζεστή σοκολάτα, φωτογραφίες διακοπών, feelgood μουσική, έλαιο λεβάντας ή ευκαλύπτου, μια κουνιστή καρέκλα, ένα περιοδικό ή ένα βιβλίο.
  8. Πέρνα περισσότερο χρόνο με τα παιδιά. Τα παιδιά σπάνια θα επικοινωνήσουν πώς αισθάνονται, αλλά συχνά προσπαθούν να τραβήξουν την προσοχή και να επικοινωνήσουν μέσω του παιχνιδιού. Είναι σημαντικό να κατανοήσεις ότι το παιχνίδι είναι καθαρτικό και χρήσιμο για τα παιδιά – δείχνει πώς επεξεργάζονται τον κόσμο τους και λύνουν τα προβλήματα, και υπάρχουν πολλά που βλέπουν και βιώνουν τώρα.
  9. Βρες τον δικό σου προσωπικό χώρο. Ο χώρος είναι σημαντικός ειδικά όταν ζεις στην πόλη. Προσπάθησε να διαχωρίσεις τον χώρο εργασίας από αυτόν της χαλάρωσης. Πρόσφερε στα παιδιά ένα μέρος άνετο, όπου μπορούν να διώξουν το στρες, χρησιμοποιώντας κουβέρτες, μαξιλάρια, τέντες και “φρούρια”. Είναι καλό να γνωρίζουμε ότι ακόμη κι αν μένουμε όλοι μαζί, χρειαζόμαστε το δικό μας ξεχωριστό μέρος για να μείνουμε μόνοι.
  10. Άκου τα προβλήματα συμπεριφοράς των παιδιών και απάντησε με ηρεμία. Όλοι αντιμετωπίζουμε διαταραχές στη ρουτίνα, πόσο μάλλον τα παιδιά που βασίζονται σε ρουτίνες που έχουν κατασκευαστεί από άλλους για να τα κάνουν να αισθάνονται ασφαλή και να γνωρίζουν τι θα ακολουθήσει. Προσπάθησε να διατηρήσεις σταθερότητα και ηρεμία.
  11. Απόφυγε τους μεγάλους στόχους. Σε αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση, έχουμε να φέρουμε εις πέρας αυστηρά deadlines στη δουλειά, το νοικοκυριό, την εκπαίδευση των παιδιών και παράλληλα να αντιμετωπίσουμε το άγχος, τη μοναξιά και τους φόβους μας. Δεν είναι τώρα η κατάλληλη στιγμή για να επιφορτίσεις τον εαυτό σου με στόχους που θα προσδίδουν επιπλέον στρες. Αντιμετώπισε τον εαυτό σου με επιείκεια και κατανόηση και απόφυγε το κυνήγι της τελειότητας.
  12. Μείωσε τον χρόνο στα social media και τις συζητήσεις γύρω από τον Covid-19, ειδικά μπροστά στα παιδιά. Υπάρχουν πολλές τρομακτικές, αρνητικές και συντριπτικές πληροφορίες σχετικά με αυτήν την πανδημία. Υπάρχουν επίσης αμέτρητες ιστορίες ανθρώπων που θυσιάζουν, δωρίζουν και υποστηρίζουν ο ένας τον άλλο με θαυματουργούς τρόπους. Είναι σημαντικό να αντισταθμίσεις τις αρνητικές πληροφορίες με τις ελπιδοφόρες.
  13. Βοήθησε τους άλλους. Βρες τρόπους, μεγάλους και μικρούς, για να δώσεις κάτι πίσω. Υποστήριξε τα εστιατόρια, προτίμησε το μανάβικο της γειτονιάς, κάνε τα ψώνια online για ηλικιωμένους γείτονες, γράψε συμβουλές ψυχολογικής ευεξίας για τους άλλους. Βοηθώντας τους γύρω σου θα νιώσεις μια αίσθηση ελευθερίας όταν τα πράγματα φαίνονται να είναι εκτός ελέγχου.
Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons