ΣΠΟΡ, ΥΓΕΙΑ, ΕΥΕΞΙΑ

10 εκπληκτικά οφέλη του ύπνου στην υγεία μας

Post by: 27/09/2017 0 comments

Ο ύπνος δεν σε κάνει μόνο να νιώθεις καλά, αλλά είναι απαραίτητος για την καλή σου υγεία και πολύ ωφέλιμος για την καρδιά, το μυαλό, τη διατήρηση του σωστού βάρους και πολλών άλλων. Σου δίνουμε δέκα λόγους για να αρχίσεις  να κοιμάσαι περισσότερο και καλύτερα.

  1. Βελτιώνει τη μνήμη

Αν προσπαθείς να μάθεις κάτι καινούριο, από μία ξένη γλώσσα έως μία καινούρια χορογραφία στη ζούμπα, οι επιδόσεις σου θα είναι πολύ καλύτερες μετά από έναν ύπνο. «Όταν προσπαθείς να μάθεις κάτι, είτε σε σωματικό είτε σε νοητικό επίπεδο, μέχρι ενός σημείου το μαθαίνεις με την εξάσκηση. Αλλά κάτι συμβαίνει όταν κοιμάσαι και σε κάνει να μαθαίνεις καλύτερα» υποστηρίζει ο Dr. Rapoport, αναπληρωτής καθηγητής στο NYU Langone Medical Center. Το μυαλό σου απασχολείται αρκετά όσο εσύ χουζουρεύεις. Κατά τη διάρκεια του ύπνου μπορείς να ενισχύσεις τις αναμνήσεις ή  τις «πρακτικές»  δεξιότητες που αντλήθηκαν ενώ ήσουν ξύπνιος (η διαδικασία ονομάζεται εδραίωση).

  1. Ευνοεί τη μακροζωία

Ο υπερβολικός ή ο ελάχιστος ύπνος έχουν συνδεθεί με τη σύντομη διάρκεια ζωής, αν και δεν είναι ξεκάθαρο αν αυτό πρόκειται για αιτία ή αποτέλεσμα. Ο ύπνος επηρεάζει επίσης την ποιότητα της ζωής. «Πολλά πράγματα, τα οποία έχουμε δεδομένα, επηρεάζονται από τον ύπνο» τονίζει ο  Jean Raymonde, MD, διευθυντής της ιατρικής ύπνου και αναπληρωτής διευθυντής της εντατικής θεραπείας του Roosevelt Hospital Center στη Νέα Υόρκη. «Αν κοιμάσαι καλύτερα, μπορείς να ζήσεις καλύτερα, είναι προφανές» συμπληρώνει.

  1. Συγκρατεί τις φλεγμονές

Η φλεγμονή συνδέεται με την καρδιακή νόσο, το εγκεφαλικό επεισόδιο, τον διαβήτη, την αρθρίτιδα και την  πρόωρη γήρανση. Έρευνα  δείχνει ότι οι άνθρωποι που κοιμούνται λιγότερο  (έξι ώρες ή και πιο λίγο), έχουν στο αίμα τους υψηλότερα επίπεδα  φλεγμονωδών πρωτεϊνών από εκείνους που κοιμούνται  περισσότερο.

  1. Κεντρίζει τη δημιουργικότητα

Ένας καλός βραδινός ύπνος θα σε κάνει πιο δημιουργικό και θα σε βοηθήσει να βρεις την έμπνευση που αναζητάς. Εκτός από την εδραίωση των αναμνήσεων ή την ενίσχυσή τους, ο εγκέφαλος φαίνεται να τις αναδιοργανώνει και αναδιαρθρώνει, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερη δημιουργικότητα. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Harvard και το Boston College διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι φαίνεται να ενισχύουν τα συναισθηματικά στοιχεία της μνήμης κατά τη διάρκεια του ύπνου, κάτι που μπορεί να δώσει ώθηση  στη δημιουργική διαδικασία.

  1. Σε κάνει νικητή

Αν είσαι αθλητής, ο πιο απλός τρόπος να βελτιώσεις τις επιδόσεις σου είναι ο ύπνος. Μελέτη του Πανεπιστημίου του Stanford διαπίστωσε ότι ποδοσφαιριστές κολεγιακής ομάδας, οι οποίοι προσπάθησαν να κοιμηθούν  τουλάχιστον 10 ώρες κάθε βράδυ για 7-8 εβδομάδες,  βελτίωσαν τον μέσο  χρόνο  σπριντ τους, κουραζόντουσαν λιγότερο και είχαν μεγαλύτερες αντοχές.

  1. Βελτιώνει τους βαθμούς

Σε έρευνα που δημοσίευσε το επιστημονικό περιοδικό «Sleep», υποστηρίζεται  ότι παιδιά ηλικίας 10 έως 16 ετών με προβλήματα ύπνου, είναι πιθανό να έχουν προβλήματα συγκέντρωσης και μάθησης. Σε μία άλλη μελέτη, φοιτητές που δεν κοιμόντουσαν αρκετά είχαν πιο χαμηλούς βαθμούς από αυτούς που κοιμόντουσαν περισσότερο. «Όταν προσπαθείς να προλάβεις μία προθεσμία, είσαι πρόθυμος να θυσιάσεις τον ύπνο σου. Είναι όμως σοβαρό, και η επαναλαμβανόμενη στέρηση ύπνου, σαφώς δυσχεραίνει τη μάθηση» εξηγεί ο Dr. Rapoport.

  1. Βοηθά στη διατήρηση του βάρους

Αν θέλεις να χάσεις βάρος, δεν αρκεί μόνο η δίαιτα αλλά και ένας προγραμματισμός ύπνου. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο διαπίστωσαν ότι οι διαιτόμενοι που ξεκουραζόντουσαν καλά, έχασαν περισσότερο βάρος σε λίπος, από αυτούς που στερήθηκαν το ύπνο κι έχασαν περισσότερη μυϊκή μάζα. Παρόλα αυτά σημείωσαν την ίδια απώλεια στο συνολικό βάρος. «Ο ύπνος και ο μεταβολισμός ελέγχονται από τους ίδιους τομείς του εγκεφάλου. Όταν νυστάζεις, αυξάνεται η συγκέντρωση συγκεκριμένων ορμονών στο αίμα και οι ίδιες ορμόνες καθορίζουν την όρεξή σου για φαγητό» τονίζει ο ειδικός.

  1. Μειώνει το άγχος

Είναι γνωστό το πόσο επηρεάζει την υγεία το άγχος και μάλιστα σε όλα τα επίπεδα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο ύπνος μπορεί να μειώσει τα επίπεδα του στρες, με αποτέλεσμα να μπορούν οι άνθρωποι να έχουν καλύτερο έλεγχο της πίεσης του αίματός τους. Επιπλέον, οι ερευνητές πιστεύουν ότι ο ύπνος επηρεάζει τα επίπεδα της χοληστερόλης, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στην καρδιακή νόσο.

  1. Βοηθά στην αποφυγή ατυχημάτων

Ο ανεπαρκής ύπνος έστω και για ένα βράδυ, μπορεί να αποδειχθεί επιζήμιος στην οδηγική σας ικανότητα, όπως κι ένα οινοπνευματώδες ποτό. Οι περισσότεροι άνθρωποι υποτιμούν το πρόβλημα της υπνηλίας, αλλά το κόστος τόσο για τους ίδιους όσο και για την κοινωνία είναι τεράστιο. «Η αϋπνία επηρεάζει τον χρόνο αντίδρασης και τη λήψη αποφάσεων» προειδοποιεί ο Dr. Rapoport.

  1. Προστατεύει από την κατάθλιψη

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η έλλειψη ύπνου μπορεί να συμβάλει στην κατάθλιψη. Αντιθέτως, ένας καλός νυχτερινός ύπνος μπορεί να βοηθήσει ένα κυκλοθυμικό άτομο να μειώσει το άγχος του. Επίσης, ένας καλός ύπνος προσφέρει περισσότερη συναισθηματική σταθερότητα.  Αν δεν κοιμάσαι αρκετά τις καθημερινές, ο παραπάνω ύπνος τα Σαββατοκύριακα δεν θα σε βοηθήσει απαραίτητα. Οι ειδικοί συνιστούν να βρεις μία ισορροπία.

Φωτό από: www.ravierpharma.it

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons