ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΣΧΕΣΕΙΣ

Χρήστος Νικολόπουλος, μουσικοσυνθέτης

Post by: 11/05/2012 0 comments
 • Ποια είναι για σένα η απόλυτη έκφραση ευτυχίας;
  Ευτυχία είναι να βλέπεις ένα παιδάκι να γελάει χωρίς να αισθάνεται τα μεγάλα προβλήματα και τους καθημερινούς κλονισμούς που δεχόμαστε οι μεγαλύτεροι. Η ευτυχία έχει πολλά πρόσωπα. Το οικογενειακό περιβάλλον είναι επίσης πολύ σημαντικός παράγοντας για την ευτυχία. Η φτώχεια, ο πλούτος, όλα έχουν τα θετικά τους και τα αρνητικά τους.

 • Η ευτυχία πηγάζει από μέσα μας ή έρχεται από εξωτερικούς παράγοντες;
  Ασφαλώς και η εσωτερική μας κατάσταση παίζει πολύ μεγάλο ρόλο. Το μυαλό επίσης. Ξέρετε υπάρχουν άνθρωποι που το μυαλό τους φτάνει μέχρι τη φωνή τους αλλά όχι στην ψυχή τους.

 • Είσαι αποφασισμένος να δίνεις ευκαιρίες στον εαυτό σου να ζει ευτυχισμένα;
  Πιστεύω πως είμαι ευνοημένος από το Θεό γιατί μου έδωσε περισσότερα απ’ όσα περίμενα. Επιτυχίες, ήρεμο χαρακτήρα και ό,τι χρειάζεται για να ζω πολύ απλά. Γιατί η απλότητα είναι για μένα ένα πολύ σημαντικό στοιχείο, έτσι λοιπόν το φιλοσοφώ λιγάκι και ασχολούμαι με πράγματα που μου δίνουν χαρές.

 • Εάν δεν υπήρχε κριτική ή έπαινος, τι θα ήσουν σήμερα;
  Η κριτική καμιά φορά στη δουλειά μας έχει θετικό αποτέλεσμα γιατί μας κάνει να προσέχουμε. Έχει συμβεί όμως να μας κριτικάρουν χωρίς ουσιαστικό λόγο. Φαντάζομαι πως αυτό γίνεται για να πάρει κάποιος χρήματα για το κείμενό του ή από αντιπάθεια. Όλα όμως συμβαίνουν, πιστεύω, μόνο αν δε δώσει κάποιος τον καλύτερό του εαυτό, αλλιώς δε γίνεται τίποτα. Η κριτική, θετική ή αρνητική, δεν παίζει ρόλο. Εξάλλου το έργο ενός ανθρώπου δε διαγράφεται με μία δουλειά του αλλά από τη μακροχρόνια πορεία του.

 • Πρέπει να υποφέρουμε για να γίνουμε σπουδαίοι;
  Υπάρχουν άνθρωποι που δεν υπέφεραν για να χτίσουν την καριέρα τους. Άλλοι άνθρωποι, υπέφεραν. Εγώ ανήκω στη δεύτερη κατηγορία. Προέρχομαι από φτωχή αγροτική οικογένεια και τα βάσανα τα βίωσα πολύ έντονα από πολύ μικρός. Πιστεύω όμως, πέρα από καταγωγές, ότι ο καθένας μας αν δε δουλέψει πάνω στο αντικείμενό του όσο καλύτερα μπορεί, δεν γίνεται να διαπρέψει ή να γίνει σπουδαίος.

 • Πώς θέλεις να επηρεάζεις και ποιόν;
  Μου αρέσει να επηρεάζεται ο κόσμος από τη μουσική μου. Αυτό μου δίνει κουράγιο και επιβεβαίωση ότι τα πήγα καλά. Εξάλλου η μουσική ενώνει τον κόσμο. Τραγουδώντας π.χ. ένα τραγούδι σε μία συναυλία ή σε μία ταβέρνα, δημιουργείται μία ενότητα μεταξύ των ανθρώπων, βάζοντας στην άκρη τις όποιες δυσκολίες ή τις διαφορές, την πολιτική κ.λπ.

 • Για ποιο λόγο εργάζεσαι;
  Εκτός από τους προφανείς λόγους που εργάζεται κανείς, πιστεύω πως ο άνθρωπος χωρίς την εργασία παθαίνει μαρασμό. Πιστεύω επίσης πως είναι πολύ κακό μετά από κάποια ηλικία, αλλά και γενικότερα, να μη δίνει κανείς δράση στο μυαλό του. Προσωπικά έχω την πολυτέλεια να επιλέγω πλέον τις δουλειές μου και να έχω έτσι περισσότερο χρόνο για τα χόμπι μου, όπως είναι το ψάρεμα, τον εγγονό μου, την οικογένειά μου, τα σκυλιά μου, τις δουλειές του σπιτιού. Αυτό τον καιρό επίσης ασχολούμαι και με τη βιογραφία μου η οποία θα εκδοθεί κάποια στιγμή στο άμεσο μέλλον.

 • Ποιο είναι το πιο αφελές πράγμα που πίστευες παλιότερα;
  Γενικώς είμαι επιφυλακτικός στις σχέσεις μου με τους ανθρώπους. Σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο. Πάντα κρατάω τις αποστάσεις που πρέπει. Ωστόσο επειδή είμαι καλόπιστος στην ψυχή, την “πάτησα” όπως λένε, αρκετές φορές. Μία από αυτές τις φορές είναι τότε που “γεννήθηκε” το ΠαΣοκ. Πολλοί είχαμε πιστέψει πως κάτι άλλο γεννιέται. Δυστυχώς όμως αυτή η ψευδαίσθηση κράτησε πολύ λίγο.

 • Αν είχες ένα βάθρο, ποιον θα έβαζες επάνω;
  Τον πατέρα μου θα έβαζα. Τον εκτιμούσα αφάνταστα. Ήταν ένας απλός άνθρωπος που είχε πολλές αρετές. Του ζητούσα πολλές φορές την ευχή του και πάντα είχα την εντύπωση πως έπιανε.

 • Είσαι εξαρτημένος από κάτι θετικό;
  Όχι δεν έχω εξαρτήσεις. Το ψάρεμα είναι η αδυναμία μου αλλά όταν με κουράσουν οι συνθήκες σταματώ. Με το μπουζούκι μου και τα τραγούδια μου έχω επίσης αδυναμία, τα θεωρώ πολύ δημιουργικά, αλλά πολλές φορές απέχω, συνειδητά, για να επανέλθω με περισσότερο ενδιαφέρον.

 • Ποιο μότο, σκεπτικό, νόμο ή παγκόσμια σοφία θα ήθελες να καταργήσεις;
  Έχω βαρεθεί να ακούω τους περισσότερους πολιτικούς να αναφέρονται στο λαό και που τελικά δε δίνουν σε αυτό το λαό τίποτα απολύτως. Η πολιτεία, το κράτος, αντί να είναι σύμμαχος του πολίτη είναι απέναντί του. Τη λέξη λαός λοιπόν, καλό είναι να την αντικαταστήσουν με μία άλλη, όπως θύματα ή βλάκες, αφού τους ψηφίζουμε κιόλας.

 • Τι θα μάθαινες σε ένα παιδί για το χρήμα;
  Θα του μάθαινα να συμβιβάζεται μόνο με τα απαραίτητα. Τα πολλά δημιουργούν και πολλά προβλήματα. Αυτό το καταλαβαίνουν οι περισσότεροι άνθρωποι όταν φτάσουν σε μεγάλη ηλικία. Ό,τι και να κάνεις και ό,τι κι αν είσαι, το πολύ να σου φορέσουν ένα καλό κουστούμι για το στερνό σου ταξίδι.

 • Τι προσπαθείς να ανακαλύψεις;
  Σε προσωπικό ή σε επαγγελματικό επίπεδο εννοείτε; Σε γενικές γραμμές δεν έψαχνα ποτέ να ανακαλύψω πράγματα. Όλα ήρθαν από μόνα τους. Κάποιες φορές μόνο συνάντησα κάποιους τραγουδιστές που με ενέπνευσαν και έκανα μαζί τους τις πρώτες τους επιτυχίες. Αυτά όμως έτσι τα φέρνει η ζωή.

 • Ποια πράσινη καθημερινή συνήθεια ακολουθείς για το καλό όλων;
  Πράσινη… φαντάζομαι πως δεν εννοείτε την πράσινη ανάπτυξη που λένε κάποιοι πολιτικοί. Οι πράσινες συνήθειές μου είναι πολλές, μερικές από αυτές είναι να ανακυκλώνω και να προσέχω την κατανάλωση ενέργειας στις καθημερινές μου ασχολίες. Το πράσινο χρώμα μου αρέσει γιατί είναι το χρώμα της φύσης που στη χώρα μας ο Θεούλης μας τη χάρισε απλόχερα. Ύστερα, το πράσινο είναι το χρώμα της ελπίδας που δεν πρέπει με τίποτα να χάσουμε.

 • Για τι πράγμα είσαι ευγνώμων;
  Είμαι ευγνώμων γιατί είμαστε καλά στην υγεία μας, εγώ και οι δικοί μου άνθρωποι. Είμαι ευγνώμων γιατί έχω γνωρίσει καλούς ανθρώπους που κάποιοι από αυτούς με βοήθησαν στα πρώτα μου βήματα. Είμαι ευγνώμων που έχω κρατήσει κάποιους καλούς φίλους και που μου έτυχε μία υπέροχη σύζυγος που μου χάρισε δύο παιδιά διαμάντια.

 • Μπορείς να συγχωρείς;
  Κάποιες φορές συγχωρώ εύκολα. Κάποιες άλλες όμως που υπάρχει το άδικο στη μέση, πολύ δύσκολα θα συγχωρήσω. Αν πρόκειται να συμβεί αυτό θα πρέπει να έχει περάσει πολύς καιρός για να μαλακώσει η πληγή.

 • Tι σου δίνει χαρά;
  Στο κινητό μου τηλέφωνο έχω ένα μήνυμα που εμφανίζεται κάθε φορά που βάζω τον κωδικό και το ανοίγω. Λέει “σ’ ευχαριστώ ζωή”. Μου δίνουν χαρά όλα τα θετικά και αποφεύγω όσο είναι αυτό δυνατόν, τα άσχημα. Επίσης αν συναντήσω γκρινιάρη άνθρωπο, αλλάζω δρόμο. Πιστεύω στην καντεμιά και τη γλωσσοφαγιά.

 • Γιατί βρίσκεσαι σε αυτό τον κόσμο;
  Οι πιο κατάλληλοι άνθρωποι για να απαντούσαν σε αυτό είναι η μητέρα και ο πατέρας μου. Πάντως κάτι έχω προσφέρει κι εγώ σε αυτό τον κόσμο που γεννήθηκα και μεγάλωσα.

 • Τι συμβουλή θα έδινες, αν είχες την ευκαιρία, στο νεότερο εαυτό σου;
  Έχω γεννηθεί έχοντας από πολύ μικρός μία ωριμότητα και μία συνέπεια. Δε μου αρέσουν οι “αεριτζήδες”, οι κλέφτες και οι ψωνισμένοι. Αυτό θα έλεγα στο νέο εαυτό μου αν ξαναγεννιόμουν.

 Ερωτηματολόγιο: Κατερίνα Τσεμπερλίδου

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons