ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΣΧΕΣΕΙΣ

Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων – 04 Οκτωβρίου.

Post by: 04/10/2023 0 comments

Θυμάμαι ότι ήμουν ανέκαθεν περιτριγυρισμένη από ζώα και ήθελα μάλιστα να γίνω κτηνίατρος. Τελικά δεν ακολούθησα αυτή την πορεία, αλλά η αγάπη μου για αυτά δεν άλλαξε ποτέ. Για μένα φιλόζωος δεν θεωρείται όποιος έχει ένα σκύλο σπίτι του αλλά δεν ενδιαφέρεται για τα αδέσποτα, μισεί τις γάτες, σιχαίνεται τα περιστέρια ή δεν τον απασχολεί αν κάποια ζώα τείνουν να εξαφανιστούν. Φιλόζωος είναι αυτός που αγαπάει, σέβεται και νοιάζεται για όλα τα ζώα του πλανήτη.

Η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων γιορτάστηκε για πρώτη φορά το 1931 σε ένα συνέδριο περιβαλλοντολογίας στη Φλωρεντία, έχοντας ως στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού και των ειδικών για τα ζώα υπό εξαφάνιση. Στη συνέχεια όμως, συμπεριέλαβε όλα τα είδη του ζωικού βασιλείου. Η 4η Οκτωβρίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Ζώων, επειδή συμπίπτει με τον εορτασμό της μνήμης του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης, ο οποίος έχει αναγορευτεί από την Καθολική Εκκλησία ως προστάτης των ζώων και του περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Διακήρυξη των Δικαιωμάτων των Ζώων (1978), ο άνθρωπος, μεταξύ άλλων, οφείλει να σέβεται τη ζωή κάθε ζώου, να μην το κακομεταχειρίζεται, να μην το χρησιμοποιεί για κερδοσκοπικούς σκοπούς, να μην το εκμεταλλεύεται, να μην πραγματοποιεί πειράματα και να μην το εγκαταλείπει. Τα ζώα έχουν κάθε δικαίωμα να ζήσουν ελεύθερα στο φυσικό τους χώρο, ενώ όσα ζουν ως κατοικίδια πρέπει να ζήσουν με το ρυθμό και τις συνθήκες ελευθερίας που αντιστοιχούν στο είδος τους. Τέλος τα ζώα που προορίζονται για τη διατροφή του ανθρώπου πρέπει να στεγάζονται, να τρέφονται, να μετακινούνται και να θανατώνονται χωρίς πρόκληση πόνου και όσα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους να δουλεύουν εντός λογικού πλαισίου, να τρέφονται καλά και να ξεκουράζονται.

Η φροντίδα και η υιοθεσία των αδέσποτων ζώων, η επικοινωνία με τις διάφορες φιλοζωικές εταιρίες και η συμβολή στις ανάγκες τους, η άρνησή μας να συμμετάσχουμε έστω και ακούσια στην κακομεταχείριση των ζώων (τσίρκο) είναι μερικά από όσα μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε τα ζώα.

Πριν υιοθετήσεις ένα ζώο, σκέψου αν μπορείς να ανταποκριθείς στις ανάγκες του, θυμήσου ότι δεν είναι παιχνίδι (άρα μην το πάρεις μόνο και μόνο για να κάνεις τη χάρη στο παιδί σου). Φρόντισε όσο μπορείς τα αδέσποτα ζώα τις γειτονιάς σου, βάζοντας μπολάκια με νερό ή ταΐζοντάς τα με το φαγητό που μπορεί να περίσσεψε. Τα ζώα δεν μπορούν να μιλήσουν, μπορείς όμως να το κάνεις εσύ γι’ αυτά.

www.filozoiki.gr

Φωτό από: The Happy Cat Site

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons