ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΣΧΕΣΕΙΣ

Παγκόσμια Ημέρα Πολιτιστικής Κληρονομιάς – 18 Απριλίου

Post by: 18/04/2018 0 comments

Η 18η Απριλίου έχει οριστεί ως ημέρα Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO και κάθε χρόνο λαμβάνουν χώρα διάφορες εκδηλώσεις σ’ όλο τον κόσμο, με σκοπό την ευαισθητοποίηση του κοινού.

Οι δραστηριότητες είναι συχνά θεματικές, και μάλιστα τα τελευταία χρόνια έχουν συμπεριληφθεί τομείς, όπως γεωργία, επιστήμη, βιομηχανία, και θρησκευτική τόποι. Η Ημέρα Παγκόσμιας Κληρονομιάς είναι μια συλλογική προσπάθεια των κοινοτήτων απ’ όλο τον κόσμο να προστατέψουν τα ανεκτίμητα περιουσιακά στοιχεία των χωρών. Η ημέρα αποτελεί μια ευκαιρία για να ευαισθητοποιηθεί ο κόσμος σχετικά με την ποικιλία της πολιτιστικής κληρονομιάς και των προσπαθειών που απαιτούνται για την προστασία και διατήρησή τους.

Το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών (ICOMOS) είναι ένας Μη Κυβερνητικός Οργανισμός,  υπεύθυνος για τη διατήρηση και προστασία των χώρων Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Το Ελληνικό Τμήμα του ICOMOS ιδρύθηκε το 1972 και συμβάλει στη διάσωση και την προστασία πολιτιστικών αγαθών, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο διεθνή χώρο.

Ο κατάλογος των αγαθών  πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας περιλαμβάνει τα εξής: Δελφούς, Επίδαυρος, Άθως, Θεσσαλονίκη Παλαιοχριστιανικά και Βυζαντινά μνημεία, Ακρόπολη Αθηνών, Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου, Μετέωρα, Ναός Επικουρίου Απόλλωνος στις Βάσσες, Ολυμπία, Μυστράς, Δήλος, Μοναστήρια: Δαφνίου, Ο. Λουκά, Ν. Μονή Χίου, Πυθαγόρειο και Ηραίον Σάμου, Βεργίνα, Ακρόπολης Μυκηνών και Τίρυνθος, Πάτμος, Μονή Ι. Θεολόγου και Αποκαλύψεως, Ιστορική πόλη της Κέρκυρας.

Το Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018 θα θέσει στο προσκήνιο τον πλούτο της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς, προκειμένου να προβληθεί ο ρόλος της στη διαμόρφωση κοινής αντίληψης για την ταυτότητα και την οικοδόμηση του μέλλοντος της Ευρώπης.

«Η πολιτιστική κληρονομιά βρίσκεται στον πυρήνα του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής. Καθορίζει ποιοι είμαστε και δημιουργεί μιαν αίσθηση κοινής ταυτότητας. Η πολιτιστική κληρονομιά δεν συναποτελείται μόνον από τη λογοτεχνία, την τέχνη και αντικείμενα, αλλά και από τις χειροτεχνικές δεξιότητες που μαθαίνουμε, τις ιστορίες που αφηγούμαστε, τα τρόφιμα που καταναλώνουμε και τις ταινίες που βλέπουμε. Πρέπει να διαφυλάξουμε και να προστατεύσουμε την πολιτιστική κληρονομιά μας για τις επόμενες γενεές. Το εν λόγω έτος εορταστικών εκδηλώσεων θα αποτελέσει εξαιρετική ευκαιρία για να ενθαρρύνει τους πολίτες, ιδίως τους νέους, να διερευνήσουν την πλούσια πολιτισμική πολυμορφία της Ευρώπης και να προβληματιστούν σχετικά με τη θέση που κατέχει η πολιτιστική κληρονομιά στη ζωή όλων μας. Μας δίνει δε τη δυνατότητα να κατανοήσουμε το παρελθόν και να οικοδομήσουμε το μέλλον μας.» δήλωσε ο Επίτροπος Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Νεολαίας και Αθλητισμού, κ. Τίμπορ Νάβρατσιτς.

Πηγή: ec.europa.eu

Φωτό από: Κατερίνα Τσεμπερλίδου

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons