ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΣΧΕΣΕΙΣ

Παγκόσμια Ημέρα Πολιτιστικής Κληρονομιάς – 18 Απριλίου

Post by: 18/04/2017 0 comments

Η 18η Απριλίου έχει οριστεί ως ημέρα Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO και κάθε χρόνο λαμβάνουν χώρα διάφορες εκδηλώσεις σ’ όλο τον κόσμο, με σκοπό την ευαισθητοποίηση του κοινού.

Οι δραστηριότητες είναι συχνά θεματικές, και μάλιστα τα τελευταία χρόνια έχουν συμπεριληφθεί τομείς, όπως γεωργία, επιστήμη, βιομηχανία, και θρησκευτική τόποι. Η Ημέρα Παγκόσμιας Κληρονομιάς είναι μια συλλογική προσπάθεια των κοινοτήτων απ’ όλο τον κόσμο να προστατέψουν τα ανεκτίμητα περιουσιακά στοιχεία των χωρών. Η ημέρα αποτελεί μια ευκαιρία για να ευαισθητοποιηθεί ο κόσμος σχετικά με την ποικιλία της πολιτιστικής κληρονομιάς και των προσπαθειών που απαιτούνται για την προστασία και διατήρησή τους.

Το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών (ICOMOS) είναι ένας Μη Κυβερνητικός Οργανισμός,  υπεύθυνος για τη διατήρηση και προστασία των χώρων Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Το Ελληνικό Τμήμα του ICOMOS ιδρύθηκε το 1972 και συμβάλει  στη διάσωση και την προστασία πολιτιστικών αγαθών, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο διεθνή χώρο.

Ο κατάλογος των αγαθών  πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας περιλαμβάνει τα εξής: Δελφούς, Επίδαυρος, Άθως, Θεσσαλονίκη Παλαιοχριστιανικά και Βυζαντινά μνημεία, Ακρόπολη Αθηνών, Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου, Μετέωρα, Ναός Επικουρίου Απόλλωνος στις Βάσσες, Ολυμπία, Μυστράς, Δήλος, Μοναστήρια: Δαφνίου, Ο. Λουκά, Ν. Μονή Χίου, Πυθαγόρειο και Ηραίον Σάμου, Βεργίνα, Ακρόπολης Μυκηνών και Τίρυνθος, Πάτμος, Μονή Ι. Θεολόγου και Αποκαλύψεως, Ιστορική πόλη της Κέρκυρας.

Το φετινό θέμα της σημερινής ημέρας είναι “Η Κληρονομιά των Σπορ”. Με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο Ντι Τζανέιρο τον Αύγουστο, η μέρα αυτή είναι αφιερωμένη στα σπορ, η ιστορία των οποίων ξεκινά από την αρχή της ανθρωπότητας. Τα σπορ είχαν και έχουν σημαντική επιρροή στην κοινωνική και πολιτιστική ζωή των ανθρώπων, όπως και τα αθλητικά στάδια, πολλά από τα οποία έχουν διαχρονική ιστορική και αρχιτεκτονική αξία. Από τα στάδια της αρχαίας Ελλάδας, της Ρώμης και τα Προ-Ισπανικά γήπεδα της Κεντρικής Αμερικής έως τις σημερινές, υπερσύχρονες αθλητικές εγκαταστάσεις, τα γήπεδα πάντα ήταν κομμάτι της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Η ανάδειξή τους και η προστασία τους είναι ζωτικής σημασίας για την ιστορική μας εξέλιξη και την πολιτιστική μας ταυτότητα.

Φωτό από: Κατερίνα Τσεμπερλίδου

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons