Ιδανική ημέρα η σημερινή για να προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε τις αξίες της πολιτισμικής πολυμορφίας και να μάθουμε να ζούμε όλοι μαζί αρμονικά. Αυτός ήταν άλλωστε κι ο σκοπός της UNESCO, όταν το Νοέμβριο του 2001 αποφάσισε να ανακηρύξει την 21η Μαΐου ως Παγκόσμια Ημέρα για την Πολιτισμική Διαφορετικότητα, το Διάλογο και την Ανάπτυξη.
- Όπως αναφέρεται στο βιβλίο «Cultural Anthropology, The Human Challenge», οι κοινωνίες άλλαζαν πάντοτε με το πέρασμα των χρόνων, αλλά ποτέ τόσο γρήγορα όσο στις μέρες μας. Αυτές οι αλλαγές οφείλονται στην αύξηση του πληθυσμού, την πρόοδο της τεχνολογίας, την κρίση του περιβάλλοντος, την εισβολή ξένων ή την τροποποίηση της συμπεριφοράς και των αξιών στο εσωτερικό μιας κουλτούρας. Αν και η κάθε κοινωνία πρέπει να έχει την ευελιξία να παραμένει προσαρμοστική, οι αλλαγές σε μια κοινωνία μπορούν να επιφέρουν απρόσμενα και συχνά καταστροφικά αποτελέσματα.
- Με την έναρξη της παγκοσμιοποίησης, τα παραδοσιακά έθνη – κράτη έχουν υποστεί αρκετές πιέσεις και τόσοι οι κοινωνίες όσο και οι άνθρωποι έχουν επηρεαστεί από τη μαζική βιομηχανία. Αν κι ευεργετική κατά κάποιο τρόπο, η αυξημένη προσβασιμότητα φαίνεται να έχει την ικανότητα να επηρεάζει αρνητικά την «προσωπικότητα» μιας κοινωνίας. Αυτό σημαίνει ότι οι αξίες, οι παραδόσεις, τα βασικά στοιχεία και χαρακτηριστικά ενός πολιτισμού κινδυνεύουν να ομογενοποιηθούν, με αποτέλεσμα να αρχίσει να εξασθενεί η ισχύς της ταυτότητας των ατόμων και των κοινωνιών.
- Ο σεβασμός της πολιτισμικής πολυμορφίας, αλλά και η διατήρησή της αποτελεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό θέμα. Ενώ η πρόοδος και η εξέλιξη είναι δύο απόλυτα θεμιτοί παράγοντες για κάθε κοινωνία, την ίδια στιγμή θα πρέπει να παρθούν προφυλάξεις για τη διατήρηση της «προσωπικότητας» της εκάστοτε κοινωνίας και της ταυτότητας των ανθρώπων. Ο κάθε άνθρωπος είναι υπεύθυνος για τη διαφύλαξη του πολιτισμού της χώρας του και την προώθηση του, αλλά την ίδια στιγμή οφείλει να είναι ανοιχτός και να σέβεται τη διαφορετικότητα των άλλων χωρών.
Φωτό από: Κατερίνα Τσεμπερλίδου