ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΣΧΕΣΕΙΣ

Παγκόσμια Ημέρα Οστεοπόρωσης – 20 Οκτωβρίου.

Post by: 20/10/2022 0 comments

Η Παγκόσμια Ημέρα Οστεοπόρωσης γιορτάζεται στο πλαίσιο της «Εβδομάδας Δράσης για τα Οστά και τις Αρθρώσεις».

Η οστεοπόρωση είναι χρόνια πάθηση του μεταβολισμού των οστών, κατά την οποία παρατηρείται σταδιακή μείωση της πυκνότητας και ποιότητάς τους, με αποτέλεσμα να γίνονται πιο εύθραυστα και λεπτά με την πάροδο του χρόνου. Έτσι προκαλείται αυξανόμενος κίνδυνος κατάγματος των οστών, καθώς μειώνεται η ανθεκτικότητα και η ελαστικότητά τους.

Κύριοι παράγοντες κινδύνου είναι η ελαττωμένη οστική μάζα και ο αυξημένος ρυθμός οστικής απώλειας, ενώ ως δευτερεύοντες, κρίνονται, μεταξύ άλλων, η εμμηνόπαυση για τις γυναίκες, η χρόνια ανεπαρκής πρόσληψη ασβεστίου αλλά και η ανεπαρκής απορρόφησή του, ο περιορισμός της κίνησης ή η έλλειψη άσκησης (πχ περπάτημα), αυξημένη κατανάλωση πρωτεϊνών και το κάπνισμα.

Η οστεοπόρωση είναι πολύ συχνότερη στις γυναίκες απ’ ότι στους άντρες, εμφανίζεται συνήθως μετά την ηλικία των 50 ετών και η συχνότητά της αυξάνει με την πρόοδο της ηλικίας. Σύμφωνα με τα ευρήματα επιδημιολογικών μελετών σε διάφορες χώρες, η οστεοπόρωση προσβάλλει το 25-35% των γυναικών και το 15-20% των ανδρών ηλικίας 50 ετών και πάνω. Δυστυχώς η οστεοπόρωση δεν παρουσιάζει συμπτώματα για μεγάλο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα να περνάνε αρκετά χρόνια μέχρι να εμφανιστεί το πρώτο της σύμπτωμα, που είναι το κάταγμα.

Μέτρα πρόληψης για την εμφάνισή της, θεωρούνται η απόκτηση του μέγιστου δυνατού επιπέδου της κορυφαίας οστικής μάζας μέχρι την ηλικία των 25 ετών και η διατήρησή της κατά την ηλικιακή περίοδο των 25-45 ετών και η ελαχιστοποίηση της οστικής απώλειας μετά την ηλικία των 45 ετών. Η διατροφή παίζει εξίσου σημαντικό ρόλο στην αποφυγή της εμφάνισής της, γι’ αυτό είναι σημαντικό να ζητήσετε τη συμβουλή ενός διαιτολόγου/διατροφολόγου.

Φωτό από: www.freedigitalphotos.net

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons