ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΣΧΕΣΕΙΣ

Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών – 08 Ιουνίου

Post by: 08/06/2019 0 comments

Άνθρωποι σε όλο τον κόσμο βλέπουν τη σημερινή ημέρα ως μία ευκαιρία να γιορτάσουν και να τιμήσουν το νερό που τους ενώνει, αλλά και για όσα προσφέρει κι αντιπροσωπεύει. Η Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών καθιερώθηκε το 2002 και χάρη στο The World Ocean Network και το The Ocean Project αποκτά ολοένα και περισσότερους οπαδούς.

“Μαζί μπορούμε” είναι το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας των Ωκεανών για το 2019 και το θέμα της φετινής ημέρας είναι “Φύλο και Ωκεανοί”. Για να γιορτάσουν την ημέρα, η Διακυβερνητική Ωκεανογραφική Επιτροπή της UNESCO και το Κέντρο Παγκόσμιας Κληρονομιάς συνεργάζονται για να τιμήσουν όλες τις γυναίκες των οποίων το επιστημονικό έργο ενισχύει τη διατήρηση των 49 θαλάσσιων περιοχών που είναι εγγεγραμμένα στη λίστα της παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

Το θέμα του 2019 είναι μια ευκαιρία να εξερευνήσουμε τη διάσταση του φύλου στη σχέση της ανθρωπότητας με τον ωκεανό και να συμβάλουμε στη διατήρηση της προστασίας της θαλάσσιας περιοχής της Παγκόσμιας Κληρονομιάς στο πλαίσιο της δεκαετίας του ΟΗΕ για την Αειφόρο Ανάπτυξη (2021-2030).

Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για να γιορτάσεις κι εσύ την Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών και να δείξεις το ενδιαφέρον σου για τους ωκεανούς, αφού, εκτός του ότι παράγουν το μεγαλύτερο μέρος του οξυγόνου που αναπνέουμε, μας παρέχουν τροφή, ρυθμίζουν το κλίμα, καθαρίζουν το νερό που πίνουμε, οι ωκεανοί είναι χρήσιμοι στη φαρμακοποιία και αποτελούν πηγή έμπνευσης.

Για να μπορέσουν όμως οι ωκεανοί να συνεχίζουν να μας προσφέρουν όλα τα παραπάνω, θα πρέπει να ανταποδώσουμε κι εμείς. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο σκεφτόμαστε και να αναλογιστούμε τη χρησιμότητά τους τόσο για το παρόν όσο και για το μέλλον, να ανακαλύψουμε τον πλούτο των διαφορετικών κι όμορφων πλασμάτων των ωκεανών και των οικοτόπων  και πώς επηρεάζονται από τις καθημερινές μας συνήθειες.

Τέλος, είναι σημαντικό να αλλάξουμε τις συνήθειές μας και να σκεφτούμε τους ωκεανούς όπου κι αν ζούμε, αφού είμαστε παραπάνω συνδεδεμένοι μαζί τους από όσο νομίζουμε. Ακόμα και φροντίζοντας την αυλή μας, ενεργούμε ως προστάτες των ωκεανών. Σκεφτείτε λοιπόν πόσο πολύ μπορεί να επηρεαστούν, αλλάζοντας την καθημερινότητά μας προς το καλύτερο και κατ’ επέκταση προς όφελος του πλανήτη μας

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons