ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΣΧΕΣΕΙΣ

Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων – 18 Μαΐου

Post by: 18/05/2019 0 comments

Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) ίδρυσε την Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων το 1977, έχοντας ως σκοπό την ευαισθητοποίηση του κοινού για το ρόλο των μουσείων στην ανάπτυξη της κοινωνίας.

Για το 2019, το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων έχει επιλέξει το θέμα «Τα Μουσεία ως κόμβοι πολιτισμού: το μέλλον της παράδοσης». Τα Μουσεία, εκτός από την προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, έχουν εξελιχθεί στις μέρες μας σε κομβικά σημεία επικοινωνίας λαών και πολιτισμών. Αναπτύσσουν συνεργασίες και δημιουργούν δίκτυα ανταλλαγής ιδεών και εμπειριών. Διαφυλάσσοντας με σεβασμό την ιστορική μνήμη και την παράδοση, αναζητούν νέους προσανατολισμούς για να εμπνεύσουν τον σύγχρονο άνθρωπο και να υπηρετήσουν τις ανάγκες του. Στο πλαίσιο αυτό, τα Μουσεία με τις πολύπλευρες δράσεις τους προσπαθούν να ανταποκριθούν στις προκλήσεις της σύγχρονης κοινωνίας και να επιτύχουν τη δύσκολη ισορροπία μεταξύ κληρονομιάς και καινοτομίας, συμβάλλοντας στην οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος.

Στην Ελλάδα υπάρχει πληθώρα Μουσείων, τα οποία φιλοξενούν εκθέματα που καλύπτουν χιλιετίες πολιτισμού, κατακτήσεων κι επιτευγμάτων. Όσον αφορά την Αθήνα, όσο περισσότερο την εξερευνείς τόσο ανακαλύπτεις πόσα πολλά κι ενδιαφέροντα Μουσεία, εκτός από τα κυριότερα, όπως το Εθνικό Αρχαιολογικό, την Εθνική Πινακοθήκη ή το Μουσείο Μπενάκη. Αν λοιπόν, έχεις όρεξη και διάθεση να ψάξεις θα ανακαλύψεις Μουσεία ίσως λιγότερο γνωστά, αλλά εξίσου ενδιαφέροντα με τα άλλα, όπως το  Μουσείο Κεραμικής Τέχνης, Ισλαμικής Τέχνης, το Μουσείο Θεάτρου καθώς και άλλα πολλά. Μην εκπλαγείς ακόμη κι αν συναντήσεις κάποιο μικρό Μουσείο κοντά σου, αφού κι και αυτό μπορεί να αποδειχτεί ενδιαφέρον. Αυτό που κάνει τα Μουσεία ακόμα πιο δελεαστικά είναι σίγουρα οι αμέτρητες διαδραστικές εκδηλώσεις που διοργανώνουν κατά καιρούς, όπως σεμινάρια, διαλέξεις, εργαστήρια, ακόμα και διανυκτερεύσεις.

Πολλά μάλιστα από τα Μουσεία έχουν αξιόλογα πωλητήρια, από τα οποία μπορεί να αγοράσει κανείς αναμνηστικά, αντίγραφα έργων τέχνης, βιβλία ή δώρα. Πλέον, τα περισσότερα Μουσεία συνδυάζουν το τερπνόν μετά του ωφελίμου, αφού στεγάζουν όμορφες καφετέριες κι εστιατόρια, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στους επισκέπτες να απολαύσουν καφέ ή φαγητό στο χώρο του Μουσείο. Η καφετέρια στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης με το θολωτό ταβάνι ενδείκνυται για τις κρύες αλλά ηλιόλουστες ημέρες, ενώ αντίθετα ο κήπος του Νομισματικού Μουσείου, ο αίθριος χώρος του Μουσείου της Ακρόπολης και η ταράτσα του εστιατορίου του Μουσείου Μπενάκη, αποτελούν την ιδανική επιλογή για τις πιο ζεστές ημέρες που έρχονται. Τι θα έλεγες λοιπόν να καθιερώσεις τη δική σου Ημέρα Μουσείου μία φορά το μήνα;

Φωτό από: www.theacropolismuseum.gr

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons