ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΣΧΕΣΕΙΣ

Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων -18 Μαΐου

Post by: 18/05/2017 0 comments

Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) ίδρυσε την Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων το 1977, έχοντας ως σκοπό την ευαισθητοποίηση του κοινού για το ρόλο των μουσείων στην ανάπτυξη της κοινωνίας. Έκτοτε, αρκετές είναι οι θεματικές εκδηλώσεις που οργανώνονται, με αποκορύφωμα την περσινή χρονιά, κατά την οποία σημειώθηκε ρεκόρ συμμετοχών. Σχεδόν 32.000 μουσεία φιλοξένησαν ανάλογες εκδηλώσεις σε πάνω από 129 χώρες. Για το 2017 το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) έχει επιλέξει το θέμα «Μουσεία και αμφιλεγόμενες ιστορίες: τα μουσεία μιλούν για εκείνα που δεν λέγονται». Με την επιλογή του θέματος αυτού το ICOM επιθυμεί να αναδείξει τα μουσεία ως φορείς κοινωνικής ειρήνης, πιστεύοντας ότι η παρουσίαση αμφιλεγόμενων ή αμφισβητούμενων ζητημάτων, μπορεί να αποτελέσει ένα πρώτο βήμα για την κοινωνική συμφιλίωση και την αρμονική συμβίωση των ανθρώπων.

Στην Ελλάδα υπάρχει πληθώρα Μουσείων, τα οποία φιλοξενούν εκθέματα που καλύπτουν χιλιετίες πολιτισμού, κατακτήσεων κι επιτευγμάτων. Όσον αφορά την Αθήνα, όσο περισσότερο την εξερευνείς τόσο ανακαλύπτεις πόσα πολλά κι ενδιαφέροντα Μουσεία, εκτός από τα κυριότερα, όπως το Εθνικό Αρχαιολογικό, την Εθνική Πινακοθήκη ή το Μουσείο Μπενάκη. Αν λοιπόν, έχεις όρεξη και διάθεση να ψάξεις θα ανακαλύψεις Μουσεία ίσως λιγότερο γνωστά, αλλά εξίσου ενδιαφέροντα με τα άλλα, όπως το  Μουσείο Κεραμικής Τέχνης, Ισλαμικής Τέχνης, το Μουσείο Θεάτρου καθώς και άλλα πολλά. Μην εκπλαγείς ακόμη κι αν συναντήσεις κάποιο μικρό Μουσείο κοντά σου, αφού κι και αυτό μπορεί να αποδειχτεί ενδιαφέρον. Αυτό που κάνει τα Μουσεία ακόμα πιο δελεαστικά είναι σίγουρα οι αμέτρητες διαδραστικές εκδηλώσεις που διοργανώνουν κατά καιρούς, όπως σεμινάρια, διαλέξεις, εργαστήρια, ακόμα και διανυκτερεύσεις.

Πολλά μάλιστα από τα Μουσεία έχουν αξιόλογα πωλητήρια, από τα οποία μπορεί να αγοράσει κανείς αναμνηστικά, αντίγραφα έργων τέχνης, βιβλία ή δώρα. Πλέον, τα περισσότερα Μουσεία συνδυάζουν το τερπνόν μετά του ωφελίμου, αφού στεγάζουν όμορφες καφετέριες κι εστιατόρια, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στους επισκέπτες να απολαύσουν καφέ ή φαγητό στο χώρο του Μουσείο. Η καφετέρια στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης με το θολωτό ταβάνι ενδείκνυται για τις κρύες αλλά ηλιόλουστες ημέρες, ενώ αντίθετα ο κήπος του Νομισματικού Μουσείου, ο αίθριος χώρος του Μουσείου της Ακρόπολης και η ταράτσα του εστιατορίου του Μουσείου Μπενάκη, αποτελούν την ιδανική επιλογή για τις πιο ζεστές ημέρες που έρχονται. Τι θα έλεγες λοιπόν να καθιερώσεις τη δική σου Ημέρα Μουσείου μία φορά το μήνα;

 

Φωτό από: www.theacropolismuseum.gr

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons