ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΣΧΕΣΕΙΣ

Παγκόσμια ημέρα Μητρικής Γλώσσας – 21 Φεβρουαρίου

Post by: 21/02/2019 0 comments

Γιορτάζεται στις 21 Φεβρουαρίου και καθιερώθηκε από τη Γενική Συνέλευση της Unesco το Νοέμβριο του 1999. Σύμφωνα με την Unesco, σχεδόν οι μισές από τις 6.000 ομιλούμενες γλώσσες σήμερα, κινδυνεύουν να περιοριστούν ή και ακόμα να χαθούν οριστικά. Αφορμή για την υιοθέτηση αυτής της μέρας, στάθηκε η Σφαγή της Ντάκα στις 12 Φεβρουαρίου 1952, όταν φοιτητές του Ανατολικού Πακιστάν ξεσηκώθηκαν για να εμποδίσουν την κατάργηση της γλώσσας τους «Μπενγκάλι» και την υιοθέτηση της επίσημης πακιστανικής «Ουρντού».

  • Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα της μητρικής γλώσσας δεν μπορεί να μη γίνει λόγος και για τη σημασία της ελληνικής γλώσσας, η οποία συγκαταλέγεται ανάμεσα στις παλαιότερες γλώσσες της Ευρώπης. Η ελληνική γλώσσα αποτέλεσε μία βάση τόσο για την παγκόσμια γραφή όσο και για τον πολιτισμό, καθώς πάνω της στηρίζεται όχι μόνο η νέα ελληνική γλώσσα αλλά και η λατινική αλλά και οι υπόλοιπες λατινογενείς γλώσσες.
  • Κατά την διαδικασία της μετάφρασης των αρχαίων επιστημονικών, λογοτεχνικών και λοιπών συγγραμμάτων, οι λαοί μετέφεραν πολλές ελληνικές λέξεις στις γλώσσες τους. Παραδείγματος χάριν λέξεις που αναφέρονται σε επιστήμες, όπως «φιλοσοφία», «αστρονομία», «ιστορία» αλλά και πολλές ακόμα, όπως «ηθική», «χάρισμα», κοκ.
  • Η ελληνική γλώσσα έχει μάλιστα την ιδιομορφία της «νοηματικής» γλώσσας, δηλαδή πίσω από κάθε λέξη κρύβεται ένα νόημα και μία ιδιότητα. Για παράδειγμα η λέξη «κυματιστός» περιγράφει κάτι που φέρνει στο μυαλό κύμα, έχει πτυχώσεις ή φέρνει στο νου την κίνηση του κύματος.
  • Η σημασία της μητρικής γλώσσας έχει τεράστια σημασία για τον κάθε λαό, αφού μέσα της κρύβει την ιστορία του. «Αυτή βοηθάει στη διατήρηση του πολιτισμού και της ουσίας του ποιοι είμαστε και αποτελεί τον θεμελιώδη τρόπο διατήρησης των πολιτιστικών πληροφοριών», όπως άλλωστε αναφέρει η Priscilla Settee, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Saskatchewan του Καναδά.
  • Σύμφωνα με τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, την οποία η UNICEF προώθησε προς ψήφιση στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, το δικαίωμα του παιδιού στη μητρική του γλώσσαείναι αναφαίρετο. Η μητρική γλώσσα είναι απαραίτητη για την κοινωνιολογική  και γλωσσική ταυτότητα κάθε ατόμου.
  • Έκπληξη προκάλεσε μελέτη του Πανεπιστημίου της Washington, η οποία υποστηρίζει τα νεογέννητα μωρά είναι σε θέση να ξεχωρίσουν τους ήχους της μητρικής τους γλώσσας από μία ξένη λίγες ώρες αφού γεννηθούν. «Η μητέρα έχει τον πρώτο λόγο ως προς την επιρροή που ασκεί στον εγκέφαλο του παιδιού της. Τα φωνήεντα που ακούγονται από την ομιλία της αποτελούν την πιο δυνατή μονάδα με αποτέλεσμα να τα απορροφά το έμβρυο» σχολίασε η ερευνήτρια του Πανεπιστημίου, Patricia Kuhl.

Φωτό από: www.louisville.edu

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons