ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΣΧΕΣΕΙΣ

Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό – 22 Μαρτίου

Post by: 22/03/2020 0 comments

Μία ιδιαίτερα σημαντική ημέρα είναι η σημερινή αφού γιορτάζουμε το πολύτιμο νερό. Η ημέρα καθιερώθηκε ύστερα από ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ το 1992. Στόχος της ημέρας η ευαισθητοποίηση του κοινού μέσω διάφορων εκδηλώσεων, συμπεριλαμβανομένων σεμιναρίων, εκθέσεων και συνεδρίων, που σχετίζονται με τη διατήρηση και την ανάπτυξη των υδάτινων πόρων.

Ένας από τους στόχους της αειφόρου ανάπτυξης είναι η δέσμευση ότι όλοι θα έχουν πρόσβαση σε ασφαλές νερό μέχρι το 2030, η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και η μείωση της ρύπανσης. Η σημερινή ημέρα πρέπει να λειτουργήσει ως μέσο για να εστιάσουμε όλοι την προσοχή μας στο «γλυκό νερό»  και να υποστηρίξουμε την ανάγκη για τη βιώσιμη διαχείριση των υδάτινων πόρων.

Σύμφωνα με έρευνα της UNESCO που πραγματοποιήθηκε το 2003 για τα παγκόσμια αποθέματα νερού, υπολογίζεται ότι στα επόμενα 20 χρόνια η ποσότητα του νερού που αναλογεί στον καθένα προβλέπεται να μειωθεί κατά 30%.

Στις μέρες μας, ένα ποσοστό περίπου 40% από τους ανθρώπους που ζουν στη γη δεν έχει επαρκές νερό ακόμα και για υποτυπώδη υγιεινή. Περισσότεροι από 2,2 εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν το 2000 από ασθένειες που σχετίζονται με την κατανάλωση μολυσμένου νερού ή με ξηρασία. Το 2004, σε μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τη φιλανθρωπική οργάνωση WaterAid αναφέρεται ότι στη Βρετανία ένα παιδί πεθαίνει κάθε 15 δευτερόλεπτα από ασθένειες που σχετίζονται με το μολυσμένο νερό.

Τα περιθώρια για να σκεφτούμε ότι πρέπει να κάνουμε πιο σοφή χρήση του νερού έχουν ήδη στενέψει. Δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι το «καθαρό» νερό είναι το πετρέλαιο του μέλλοντος. Ας μην θυμόμαστε το νερό μόνο αυτή την ημέρα, αλλά κάθε μέρα. Στην προσπάθειά μας να εξασφαλίσουμε κάθε υλικό αγαθό, αγνοούμε ότι χάνουμε τα πολύτιμα αγαθά της Φύσης που μας δίνουν ζωή, όπως το «καθαρό» νερό ή ο «καθαρός» αέρας.

 

Φωτό από: Deskarati.com / Beautiful.coolphotos.in

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons