Γιορτάζεται κάθε χρόνο, από το 2002, την τρίτη Πέμπτη του Νοεμβρίου, με πρωτοβουλία της UNESCO, με σκοπό να δημιουργήσει μια πλατφόρμα, όπου οι άνθρωποι θα μπορούν να μοιράζονται κοινούς στοχασμούς, σχετικά με τα σύγχρονα προβλήματα που τους απασχολούν.
Όπως είχε δηλώσει ο Moufida Goucha, επικεφαλής της Ανθρώπινης Ασφάλειας, Δημοκρατίας και Φιλοσοφίας, την πρώτη φορά που γιορτάστηκε η Παγκόσμια Ημέρα Φιλοσοφίας από την UNESCO: «αυτή η ημέρα αφιερώνεται στις συζητήσεις, στις οποίες είναι ελεύθερος να συμμετέχει κάθε άνθρωπος, σύμφωνα με τις πεποιθήσεις του». «Η κοινή δράση είναι να επιβεβαιώσει την πραγματική αξία της φιλοσοφίας, την καθιέρωση δηλαδή του πραγματικού διαλόγου, ο οποίος δεν πρέπει να σταματήσει ποτέ όταν πρόκειται για ουσιώδη θέματα, αλλά και της σκέψης, η οποία αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι της ανθρώπινης αξιοπρέπειας» συμπληρώνει.
Η φιλοσοφία είναι η επιστήμη που ασχολείται με διάφορα ερωτήματα και απορίες που «ταλαιπωρούν» το ανθρώπινο γένος, όπως αυτά της ύπαρξης, της γνώσης και της αξίας. Επειδή όμως, παρόλο το εύρος της έννοιας Φιλοσοφίας, πρόκειται για μια επιστήμη, για να θεωρηθεί ένας στοχασμός φιλοσοφικός, πρέπει να τηρεί κάποια κριτήρια και να περάσει από συγκεκριμένα στάδια: Παρατήρηση, Υπόθεση, Πείραμα, Απόδειξη και Επανάληψη.
Σε γενικές γραμμές, η φιλοσοφική σκέψη είναι η διερεύνηση ερωτημάτων που αφορούν τη σχέση του ανθρώπου με τον κόσμο και την θέση του σε αυτόν. Η φιλοσοφία όμως, δεν αρκείται μόνο στην ανάλυση του κόσμου, αλλά διατυπώνει προτάσεις για την αλλαγή του. Οι φιλόσοφοι δεν σκέκονται μόνο στο αναλύσουν συγκεκριμένες καταστάσεις ή να προσπαθήσουν να απαντήσουν ερωτήματα, αλλά προσπαθούν να δώσουν λύσεις ή προτάσεις και ιδέες. Έτσι οι εκάστοτε φιλόσοφοι, ανάλογα με τις ιδέες και το είδος που ασχολήθηκαν, δημιουργούσαν και το ανάλογο φιλοσοφικό ρεύμα. Κάποια από αυτά ήταν η Αναγέννηση (14ος-16ος αιώνας) και ο Διαφωτισμός (μέσα 18ου αιώνα).
Στην Αρχαία Ελλάδα, σημαντικοί φιλόσοφοι υπήρξαν οι: Σωκράτης, Αριστοτέλης, Πλάτωνας, Επίκουρος, Πυθαγόρας, Γοργίας, ενώ στην Αρχαία Ρώμη οι: Λουκρήτιος, Τίτος Λίβιος, Κικέρων, Σενέκας. Στο Μεσαίωνα ο Άγιος Αυγουστίνος και ο Μαρσίλιος, ενώ στον Διαφωτισμό οι: Μακιαβέλι, Ντιντερό, Βολταίρος, Ρουσώ, Λοκ, Καντ, Χομπς. Από τον 19ο αιώνα, ξεχώριζουν οι: Μαρξ, Νίτσε, Βέμπερ, Στιούαρτ Μιλλ, Ρόζα Λούξεμπουργκ, ενώ από τον 20ο αιώνα οι: Μαρκούζε, Φουκώ, Σαρτρ, Σιμόν Ντε Μποβουάρ, Τσόμσκι.
Φωτό από: www.freedigitalphotos.net