ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΣΧΕΣΕΙΣ

Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη – 14 Ιουνίου

Post by: 14/06/2022 0 comments

Η 14η Ιουνίου έχει καθιερωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.), τον Ερυθρό Σταυρό και την Ερυθρά Ημισέληνο ως η Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντή Αιμοδότη.

Είναι η ημέρα γέννησης του Αυστριακού νομπελίστα γιατρού Κάρλ Λαντστάινερ (14 Ιουνίου 1868 – 26 Ιουνίου 1943), ο οποίος ανακάλυψε τις ομάδες αίματος και έκανε εφικτές τις μεταγγίσεις.

Για το 2022, το κεντρικό σύνθημα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) είναι «Η προσφορά αίματος είναι μία πράξη αλληλεγγύης. Γίνε μέλος της προσπάθειας και σώσε ζωές».

Την ημέρα αυτή τιμάται διεθνώς, ο ανώνυμος εθελοντής αιμοδότης και ο αλτρουισμός που επιδεικνύει προσφέροντας δύο πολύτιμα αγαθά χωρίς ανταμοιβή: λίγο από το χρόνο του και 400ml αίμα από τα 5 λίτρα που έχει.

Η καμπάνια του ΠΟΥ στοχεύει:

  • Να ευαισθητοποιήσει και να κινητοποιήσει εντονότερα την κοινή γνώμη για την ανάγκη της τακτικής εθελοντικής αιμοδοσίας που συμβάλλει στη διατήρηση της συλλογής αίματος σε ικανοποιητικό επίπεδο.
  • Να τονίσει την ανάγκη για αδιάλειπτη εθελοντική προσφορά αίματος σε όλη τη διάρκεια του χρόνου και να συμβάλλει στη διατήρηση επαρκών αποθεμάτων αίματος, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η καθολική και έγκαιρη πρόσβαση σε ασφαλή μετάγγιση.
  • Να αναδείξει και να προωθήσει τις αξίες της εθελοντικής μη αμειβόμενης αιμοδοσίας για την ενίσχυση της κοινοτικής αλληλεγγύης και της κοινωνικής συνοχής.
  • Να τονίσει την αναγκαιότητα εξοικονόμησης και διάθεσης πόρων από τα κράτη για την οικοδόμηση ενός βιώσιμου και ανθεκτικού συστήματος αιμοδοσίας σε εθνικό επίπεδο.

Τα προϊόντα αίματος και η μετάγγισή τους σώζουν εκατομμύρια ζωές και βελτιώνουν την υγεία και την ποιότητα ζωής πολλών ασθενών κάθε μέρα.

Το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας θέλει να τιμήσει τους χιλιάδες συμπολίτες μας, που μέσα σε δύσκολες συνθήκες πανδημίας και με αίσθημα κοινωνικής ευθύνης, δε δίστασαν να δείξουν την αλληλεγγύη τους, προσφέροντας το πιο πολύτιμο δώρο ζωής στους συνανθρώπους τους.

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons