ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΣΧΕΣΕΙΣ

Παγκόσμια Ημέρα Ευτυχίας – 20 Μαρτίου

Post by: 20/03/2017 0 comments

Παρά το γεγονός ότι ο καθένας από εμάς ορίζει διαφορετικά την έννοια “ευτυχία”, το κοινό σημείο όλων είναι ότι την αναζητούν. “Από γερό μυαλό γεννιέται η ευτυχία” έχει πει ο Σωκράτης, “Δεν είναι δυνατό όλοι οι άνθρωποι να είναι ολοκληρωτικά ευτυχισμένοι και μακάριοι, αλλά μόνο λίγοι” έχει πει ο Πλάτων, “Οι ευτυχισμένοι θα πρέπει να ξέρουν πως όσο πιο γεμάτο είναι ένα ποτήρι, τόσο πιο εύκολα χύνεται” έχει πει ο Μαρκ Τουέιν, και τα αποφθέγματα για την “ευτυχία” δεν έχουν τέλος.

Βιβλία ολόκληρα έχουν γραφτεί για το πώς μπορείς να βρεις την ευτυχία, σεμινάρια, ημερίδες, ψυχαναλύσεις, ατελείωτες συζητήσεις με ειδικούς αλλά και φίλους, για να καταλήγουμε σε συμπεράσματα του τύπου “η ευτυχία είναι στιγμές” ή “ευτυχισμένοι είναι αυτοί που ζητούν τα λίγα”. Η Κατερίνα Τσεμπερλίδου έχει γράψει “Η Ευτυχία είναι απόφαση” και αυτή εδώ η διαδικτυακή παρέα του site www.tsemperlidou.gr φαίνεται τελείως τυχαία να σκέφτεται ακριβώς το ίδιο. Τα δικά μου λίγα για κάποιον άλλον μπορεί να είναι πολλά και το αντίθετο. Πώς, λοιπόν, μπορούμε να έχουμε τα ίδια μέτρα και σταθμά στον ορισμό της ευτυχίας;

Η αλήθεια είναι πώς δεν μπορούμε, αλλά αυτό που είναι εφικτό είναι να χρησιμοποιήσει ο καθένας τη δική του ευτυχία για το μεγαλύτερο καλό. “Θα προσπαθήσω να δημιουργήσω περισσότερη ευτυχία γύρω μου” είναι το motto της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Ευτυχίας, και στο πλαίσιο αυτής, οι άνθρωποι καλούνται να συνδεθούν με τους γύρω τους. Μετά από χρόνια έρευνας πάνω στην έννοια της ευτυχίας, έχει αποδειχθεί ότι η σχέση μας με τους άλλους ανθρώπους παίζει ίσως τον πιο σημαντικό ρόλο. Οι σύγχρονες κοινωνίες, ωστόσο, είναι διαμορφωμένες τελείως αντίθετα, κι ενώ είμαστε περικυκλωμένοι από τόσους πολλούς ανθρώπους, δεν αισθανόμαστε πραγματικά συνδεδεμένοι με σχεδόν κανένας από αυτούς. Η κοινωνική απομόνωση είναι τόσο ισχυρή αιτία του πρόωρου θανάτου, όπως το κάπνισμα, και η επιδημία της μοναξιάς είναι δύο φορές πιο θανατηφόρα από την παχυσαρκία.

Όλα τα παραπάνω μπορούν να ανατραπούν. Απάντηση στη φιλοσοφική έννοια της ευτυχίας δεν είναι εύκολο να δοθεί, αλλά μπορούμε όλοι να συνδεθούμε με έναν τουλάχιστον άνθρωπο.  Θα μπορούσαμε να το αλλάξουμε αυτό σε μια ημέρα, αν όλοι μας έφτασε έξω και έκανε τουλάχιστον ένα θετικό σύνδεση. Για την Παγκόσμια Ημέρα της Ευτυχίας, αυτό είναι ακριβώς αυτό που πάμε να κάνουμε. Ας δούμε, λοιπόν, τη σημερινή ημέρα ως μία καλή ευκαιρία να κοινωνικοποιηθούμε, να αναθερμάνουμε μία ήδη υπάρχουσα σχέση ή να δημιουργήσουμε μία καινούργια. Γιατί, τελικά η ευτυχία είναι απόφαση κι εμείς θέλουμε να βλέπουμε την ευτυχισμένη πλευρά της ζωής.
Φωτό από: 500px.com

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons