ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΣΧΕΣΕΙΣ

Οι Ωκεανοί της Γης

Οι Ωκεανοί της Γης

Post by: 15/02/2013 0 comments

Ο όρος ωκεανός καθιερώθηκε ιστορικά από τον αρχαίο Έλληνα ιστορικό, Ηρόδοτο και προέρχεται από τον ομώνυμο μυθικό θεό της ελληνικής μυθολογίας, Ωκεανό.

Οι ωκεανοί καλύπτουν έκταση 361 εκατομμυρίων τ.χλμ. της γήινης επιφάνειας και το μέσο βάθος τους είναι 3.711 μέτρα. Ένα αρκετά μεγάλο μέρος των ωκεανών είναι ανεξερεύνητο, καθώς αποτελούν το μοναδικό μέρος του πλανήτη που δεν έχει εξερευνηθεί αρκετά. Οι ωκεανοί της Γης σήμερα είναι πέντε και είναι οι εξής:

Ειρηνικός Ωκεανός
Πήρε το όνομά του από τον Πορτογάλο θαλασσοπόρο Μαγγελάνο και είναι η μεγαλύτερη μάζα νερού στη γη. Εκτείνεται στο ένα τρίτο της επιφάνειας της γης, όπου στα δυτικά διαβρέχει την Ασία και την Αυστραλία και στα ανατολικά την Αμερική. Στον Ειρηνικό βρίσκεται το βαθύτερο σημείο όλων των θαλασσών της γης, 10.911 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, στην τάφρο των Μαριανών. Στον Ειρηνικό βρίσκονται 25.000 νησιά – περισσότερα από όλα τα υπόλοιπα νησιά του κόσμου.

Ατλαντικός Ωκεανός
Είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος ωκεανός της γης, μετά τον Ειρηνικό και καλύπτει το ένα πέμπτο της επιφάνειάς της. Το όνομά του προέρχεται από τον Άτλαντα, ο οποίος σύμφωνα με τη μυθολογία έπεσε στον ωκεανό καθώς γλίστρησε από το μεγάλο βουνό της Αφρικής. Στα δυτικά του Ατλαντικού Ωκεανού βρίσκεται η Αμερική και στα ανατολικά η Ευρώπη (βορειοανατολικά) και η Αφρική (νοτιοανατολικά). Το μέσο βάθος του είναι 3.338 μ. περίπου και το μεγαλύτερό του βάθος 8.605 μ. κοντά στο Πουέρτο Ρίκο. Ο Βόρειος Ατλαντικός Ωκεανός χαρακτηρίζεται από ένα ρεύμα ζεστού νερού, το Ρεύμα του Κόλπου του Μεξικού, το οποίο επηρεάζει τις καιρικές συνθήκες κυρίως στο βορειοδυτικό τμήμα της Ευρώπης.

Ινδικός Ωκεανός
Πρόκειται για τον τρίτο μεγαλύτερο ωκεανό της γης, ο οποίος καλύπτει σχεδόν το 20% της επιφάνειάς της. Στο βορρά διαβρέχει τη νότια Ασία, στη δύση την Αραβία και την Αφρική και στην ανατολή τη χερσόνησο της Μαλαισίας, τα νησιά Σούντα και την Αυστραλία. Νότια του Ινδικού Ωκεανού βρίσκεται ο Νότιος Ωκεανός. Η έκτασή του περιλαμβάνει την Ερυθρά θάλασσα και τον Περσικό Κόλπο και τα μεγάλα νησιά του ωκεανού είναι η Μαδαγασκάρη, τα Κομόρες, οι Σεϋχέλλες, οι Μαλδίβες, ο Μαυρίκιος και η Σρι Λάνκα. Η Ινδονησία βρίσκεται ανάμεσα στον Ινδικό και στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Αρκτικός Ωκεανός ή Βόρειος Ωκεανός
Βρίσκεται στην περιοχή του Βόρειου πόλου, είναι ο μικρότερος και ο πιο ρηχός από τους πέντε ωκεανούς της γης και παλιότερα ήταν γνωστός και ως Βόρειος Παγωμένος Ωκεανός. Περιβάλλεται από την Ευρώπη, την Ασία, την Αμερική και τη Γροιλανδία και το βαθύτερό του σημείο απέχει 4.665 μ. από την επιφάνεια της θάλασσας. Μεγάλο μέρος της επιφάνειας του Αρκτικού Ωκεανού είναι παγωμένο. Κατά την περίοδο του χειμώνα οι πάγοι τον καλύπτουν απ’ άκρη σ’ άκρη, ενώ κατά την περίοδο του καλοκαιριού οι πάγοι υποχωρούν.

Ανταρκτικός Ωκεανός ή Νότιος Ωκεανός
Το 2000 ορίστηκε τελευταίος ως ωκεανός με απόφαση του Διεθνούς Υδρογραφικού Οργανισμού. Είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος ωκεανός της γης και διαβρέχει την Ανταρκτική ήπειρο. Το 2008 έρευνα έδειξε ότι ο Νότιος Ωκεανός παραμένει μια τεράστια αποθήκη διοξειδίου του άνθρακα στον πλανήτη μας.

Φωτό από: www.freedigitalphotos.net

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons