Το ταξίδι στις Πρέσπες ήταν από τα ωραιότερα που έχω κάνει στη ζωή μου και νιώθω πραγματικά τυχερή που είδα από κοντά ένα από τα πιο ζωντανά κι όμορφα τοπία, που μοιράζονται τρεις χώρες: Ελλάδα, Αλβανία και Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.
Οι Πρέσπες βρίσκονται στη Δυτική Μακεδονία και χωρίζονται σε Μεγάλη και Μικρή Πρέσπα. Η Μεγάλη Πρέσπα μοιράζεται ανάμεσα σε Ελλάδα, ΠΓΔΜ κι Αλβανία, ενώ η Μικρή Πρέσπα βρίσκεται κυρίως στην Ελλάδα, μ’ ένα μικρό τμήμα στα δυτικά της να ανήκει στην Αλβανία.
Ακόμη θυμάμαι το δέος που ένιωσα όταν είδα τις απέραντες λίμνες να απλώνονται μπροστά στα μάτια μου και τη χαρά μου όταν αντιλήφθηκα ότι δεν θα μπορούσα να βρεθώ πιο κοντά σε έναν επίγειο φυσικό παράδεισο. Πριν βρεθείς στις Πρέσπες, νομίζεις ότι κατευθύνεσαι στην άλλη άκρη της Ελλάδας, αλλά στην πραγματικότητα βρίσκεσαι στην καρδιά των Βαλκανίων. Αυτή η ποικιλομορφία άλλωστε κάνει το μέρος τόσο διαφορετικό και μοναδικό. Το ίδιο όμως μοναδικό είναι και το Οικοσύστημα των Πρεσπών.
Ο Εθνικός Δρυμός Πρεσπών
Ο εθνικός δρυμός Πρεσπών, ο οποίος δημιουργήθηκε το 1974, προστατεύεται από ελληνικές, ευρωπαϊκές καθώς και διεθνείς συμβάσεις, ενώ η λίμνη Μικρή Πρέσπα προστατεύεται κι από τη συνθήκη Ραμσάρ ως μοναδικός υγροβιότοπος. Στις Πρέσπες θα συναντήσει κανείς περισσότερα από 1500 είδη φυτών και μια συστάδα υπεραιωνόβιων βουνοκυπάρισσων. Εξίσου ιδιαίτερη όμως είναι και η παρουσία της πτηνοπανίδας, όπου ξεχωρίζουν σπάνια υδρόβια πουλιά που φωλιάζουν εδώ, με πιο σημαντικά τα δύο είδη πελεκάνων, ο αργυροπελεκάνος και ο ροδοπελεκάνος, οι λαγγόνες, τα 7 είδη ερωδιών, οι σταχτόχηνες και οι χαλκόκοτες.
Ένα όμως από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά της περιοχής, είναι ότι συγκεντρώνει πάρα πολλές μορφές ζωής σε τόσο μικρή έκταση. Επίσης, πολλά από τα σπάνια είδη που φιλοξενεί εμφανίζονται μόνο στις Πρέσπες και πουθενά αλλού στον κόσμο. Ο τεράστιος πλούτος της βιοποικιλότητας αποδεικνύεται βλέποντας ότι στην περιοχή ζουν πάνω από τα μισά είδη πουλιών, αμφιβίων και θηλαστικών που απαντώνται σε ολόκληρη την Ελλάδα, καθώς κι ότι 9 από τα 23 είδη ψαριών που ζουν στις λίμνες της και τα ποτάμια της είναι ενδημικά.
Εξίσου πλούσια είναι και η χλωρίδα της περιοχής, από τις λίμνες και τα υγρά λιβάδια, ως τα δάση της βελανιδιάς και της οξιάς και τα αλπικά λιβάδια των βουνών. Ανάμεσα στην ποικιλία των σπάνιων ειδών χλωρίδας ξεχωρίζει η σημύδα, χαρακτηριστικό δέντρο των ψυχρότερων περιοχών της Βόρειας Ευρώπης.
Βαρκάδα στη λίμνη
Κάτι που δεν πρέπει να χάσει όποιος βρεθεί στις Πρέσπες είναι η βαρκάδα στη λίμνη. Μπορεί τα σκοτεινά νερά και η υδρόβια βλάστηση που απλώνεται σε αρκετά σημεία να σας φοβίσουν, αλλά το μεγαλείο του φυσικού πλούτου και το συναίσθημα ότι φτάνετε κυριολεκτικά σε υδάτινα σύνορα της Ελλάδας θα σας συναρπάσουν.
Η περιοχή είναι πλούσια σε αρχαιολογικά ευρήματα, με τα πιο παλιά να προέρχονται από την εποχή του χαλκού και του σιδήρου, όπως το σπήλαιο κοντά στο χωριό Τρένι στην Αλβανία όπου επιβεβαιώνεται η κατοίκηση της περιοχής ήδη από την Νεολιθική περίοδο (6000 π.Χ). Παρόλα αυτά, τα περισσότερα ιστορικά κι αρχαιολογικά στοιχεία προέρχονται από την εποχή της βυζαντινής αυτοκρατορίας, απ’ όπου σώζονται 100 βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία και στις τρεις χώρες.
Φωτό από: www.thiamistours.gr