Από τα πιο φωτογραφημένα σημεία το πλανήτη. Εντυπωσιάζουν με τη θεαματική τους πτώση, προκαλούν δέος οι χιλιάδες, τα εκατομμύρια κυβικά νερού καθώς πέφτουν συναρπαστικά με δύναμη πάνω στα βράχια.
Στη θέασή τους και μόνο μαγεύεσαι και δεν μπορείς παρά να δείξεις ταπεινότητα μπροστά στο μεγαλείο της φύσης. Τα συναισθήματα είναι ανάμικτα, αφού το δέος εναλλάσσεται με τον φόβο και τον ενθουσιασμό. Αν σκέφτεσαι να κάνεις ένα ταξίδι, από αυτά που λέμε «ταξίδι ζωής», παρακάτω θα βρεις μερικούς από τους πιο ξακουστούς καταρράκτες – μερικοί από τους οποίους αποτελούν πόλο έλξης αμέτρητων τουριστών.
Οι καταρράκτες του Niagara
Πρόκειται για τρεις καταρράκτες, οι οποίοι επεκτείνονται πέρα από τα διεθνή σύνορα, μεταξύ της καναδικής επαρχίας του Οντάριο και την αμερικανική πολιτεία της Νέας Υόρκης. Οι καταρράκτες είναι γνωστοί τόσο για την ομορφιά τους όσο και ως πολύτιμη πηγή υδροηλεκτρικής ενέργειας. Το καλοκαίρι θεωρείται περίοδος αιχμής, αφού ο τουρισμός αυξάνεται κατακόρυφα. Από την καναδική πλευρά, υπάρχουν προβολείς οι οποίοι φωτίζουν τις δύο πλευρές των καταρρακτών μέχρι και τα μεσάνυχτα, με αποτέλεσμα να αποτελούν πόλο έλξης των τουριστών από το πρωί έως το βράδυ.
Οι Καταρράκτες Iguazu
Eίναι μία ομάδα από καταρράκτες που δημιουργούνται από τον ποταμό Ιγκουαζού. Βρίσκονται στα σύνορα της πολιτείας Παρανά (Paraná), που ανήκει στη Βραζιλία (20%), και της επαρχίας Μισιόνες (Misiones) που ανήκει στην Αργεντινή (80%). Οι καταρράκτες χωρίζουν τον ομώνυμο ποταμό σε πάνω και κάτω Ιγκουαζού. Το όνομα προέρχεται από τις λέξεις της γλώσσας Guarani (που υπάρχουν επίσης στην γλώσσα Tupi) “y” (IPA:[ɨ]) (νερό) και “ûasú” (IPA:[wa’su]) (μεγάλο). Σύμφωνα με ένα μύθο, ένας θεός σκόπευε να νυμφευθεί με μία όμορφη ντόπια κοπέλα που ονομαζόταν Naipí, η οποία έφυγε με τον θνητό αγαπημένο της Tarobá με ένα κανό. Ο θεός χώρισε τον ποταμό, δημιουργώντας τους καταρράκτες, καταδικάζοντας τους δύο εραστές σε μία αιώνια πτώση.
Οι καταρράκτες του Khone Pha Pheng
Είναι ο μεγαλύτερος καταρράκτης στη νοτιοανατολική Ασία και ο κύριος λόγος που ο ποταμός Μεκόνγκ δεν είναι πλήρως πλεύσιμος στην Κίνα. Χαρακτηριστικό τους είναι τα χιλιάδες νησιά και οι αμέτρητες οδοί, δίνοντας έτσι στην περιοχή το όνομά της, Si Phan Don ή «τα 4.000 νησιά». Στα τέλη του 19ου αιώνα οι Γάλλοι αποικιοκράτες έκαναν επανειλημμένες προσπάθειες για να περιηγηθούν στους καταρράκτες, χωρίς όμως καμία επιτυχία, με αποτέλεσμα να κατασκευαστούν μετέπειτα οι στενές σιδηροδρομικές γραμμές Don Det – Don Khon. Οι καταρράκτες αποτελούν το φυσικό περιβάλλον, ενός απειλούμενου είδους γατόψαρου, το οποίο λέγεται ότι είναι το μεγαλύτερο ψάρι του γλυκού νερού στον κόσμο.
Οι καταρράκτες της Victoria
Έχουν και την ονομασία Mosi-oa-Tunya (Tokaleya Τόνγκα: ο καπνός που βροντά) και βρίσκονται στο νότιο τμήμα της Αφρικής μεταξύ των χωρών Ζάμπια και Ζιμπάμπουε. Οι καταρράκτες πήραν το όνομά τους από την Βασίλισσα Βικτώρια, το οποίο τους το έδωσε ο David Livingstone. Πιστεύεται ότι ο ιεραπόστολος κι εξερευνητής από τη Σκωτία ήταν ο πρώτος Ευρωπαίος που είδε τους καταρράκτες στις 16 Νοεμβρίου 1855.
Οι καταρράκτες του Angel
Βρίσκονται στην Βενεζουέλα και είναι οι ψηλότεροι καταρράκτες του κόσμου χωρίς διακοπή. Πέφτουν πάνω από την άκρη του βουνού Auyantepui στο Canaima National Park, ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO στην περιοχή Gran Sabana του κράτους Μπολίβαρ. Αν και το να βρεθεί κάποιος στους καταρράκτες δεν είναι εύκολη υπόθεση, αποτελούν ένα από τα κορυφαία αξιοθέατα της Βενεζουέλας. Οι καταρράκτες βρίσκονται σε μία απομωνομένη ζούγκλα και προκειμένου να φτάσει κανείς στο σημείο εκκίνησης του ποτάμιου ταξιδιού, πρέπει να ταξιδέψει αεροπορικώς από το Puerto Ordaz ή το Ciudad Bolívar.
Φωτό από: www.freedigitalphotos.net