Μπορεί μία φιλία να έχει οδηγίες χρήσης; Το σωστό και το λάθος είναι υποκειμενικό για τον καθένα από εμάς και ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός. Υπάρχουν, ωστόσο, κάποιοι γενικοί “κανόνες” (ας μου επιτραπεί η λέξη) στις ανθρώπινες σχέσεις. Έτσι, και στην περίπτωση της φιλίας, μπορεί τους “κανόνες” να τους ορίζει ο καθένας μόνος του, αλλά είναι κάποιοι που οφείλεις να τηρήσεις αν θέλεις να λέγεσαι καλός φίλος.
-
Να είσαι ο εαυτός σου
Είναι εξουθενωτικό να προσπαθείς να είσαι κάποιος άλλος για να γίνεις αρεστός στους φίλους σου. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι κάθε άνθρωπος οφείλει να προσπαθεί να γίνει καλύτερος, δείξε στους φίλους σου ποιος είσαι πραγματικά. Μόνο έτσι θα μπορέσετε να θέσετε τις σωστές βάσεις στη σχέση σας.
-
Να αφιερώνεις χρόνο στους φίλους σου
Όλοι έχουμε υποχρεώσεις και θεωρούμε λογικό να καταλαβαίνουν οι φίλοι μας την έλλειψη χρόνου. Για να κρατηθεί όμως μια σχέση ζωντανή και δυνατή πρέπει να την καλλιεργείς όσο μπορείς. Και για να γίνει αυτό, θα πρέπει να της αφιερώνεις τον χρόνο που της αναλογεί.
-
Να μην θεωρείς τη φιλία δεδομένη
Μπορεί η φιλία σας να έχει αντέξει μέσα στον χρόνο και να οι φίλοι σου να ξέρουν καλύτερα κι από σένα. Αυτός όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να θεωρείς τη σχέση σας δεδομένη. Μια καλή κουβέντα, μία πράξη αγάπης, ένα δωράκι ή ό,τι υποδεικνύει την αγάπη και τη σκέψη σου είναι πάντα καλοδεχούμενα.
-
Να είσαι υποστηρικτικός
Όταν νιώθεις ότι όλοι και όλα είναι εναντίον σου, τότε στρέφεσαι στους φίλους σου. Αν δεν σε υποστηρίξουν αυτοί, τότε ποιος θα το κάνει;
-
Να είσαι ειλικρινής
Μπορεί να είσαι διατεθειμένος να ακολουθήσεις όποια τρέλα κι αν κάνουν οι φίλοι σου, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να εκφέρεις τη γνώμη και τις αντιρρήσεις σου. Ο χρήσιμος φίλος είναι αυτός που λέει την αλήθεια, προστατεύει και συνετίζει τον φίλο του. Σε μια αληθινή φιλία, ο φίλος σου περιμένει ειλικρίνεια – ακόμη κι αν αυτή πονάει.
-
Να είσαι καλός ακροατής
Φυσικά και θα μιλήσεις για όλα όσα σε απασχολούν, αλλά θα πρέπει να ξέρεις να ακούς όταν έρθει η σειρά σου. Το να είσαι καλός ακροατής είναι πολύ σημαντικό – και μεταξύ μας σπάνιο, αφού οι περισσότεροι από εμάς θέλουν απλά να ξαλαφρώσουν από τα προβλήματά τους.
-
Να δίνεις τόπο στην οργή
Στις μακροχρόνιες φιλίες έχεις μάθει πια τους φίλους σου καλύτερα κι από όσο οι ίδιοι γνωρίζουν τον εαυτό τους. Εκτός όμως από τα ελαττώματα που έχει ο καθένας μας, είναι και οι εξωτερικοί παράγοντες που ευνοούν τις παρεξηγήσεις. Το άγχος, η οικονομική αστάθεια, τα προβλήματα στην οικογένεια είναι μόνο μερικά από τα προβλήματα που μπορούν να μεταβάλουν τον χαρακτήρα μας. Δείξε κατανόηση!
-
Να χαίρεσαι με τη χαρά τους
Λένε ότι οι φίλοι φαίνονται στη λύπη, αλλά για μένα πραγματικοί φίλοι είναι αυτοί που θα χαρούν με την επιτυχία και τη χαρά σου.
-
Να είσαι διαθέσιμος όταν σε χρειάζονται
Οι υποχρεώσεις αυξάνονται όσο μεγαλώνεις, αλλά πρέπει να είσαι “παρών” όταν οι φίλοι σου σε έχουν ανάγκη. Όσο ζητάς από τους δικούς σου ανθρώπους να είναι δίπλα σου, άλλο τόσο πρέπει να είσαι κι εσύ κοντά τους όταν σε χρειάζονται.
-
Να ενθαρρύνεις τα όνειρά τους
Ακόμα και στο πιο τρελό σου όνειρο θέλεις μαζί τον καλύτερό σου φίλο, ή τουλάχιστον την υποστήριξή του!
Φωτόαπό: H.K Nilsen/(CC BY-ND 2.0)