ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΣΧΕΣΕΙΣ

Ο Άγιος Φανούριος

Post by: 27/08/2019 0 comments

Ο Άγιος Φανούριος είναι Άγιος της Ορθόδοξης εκκλησίας, του οποίου η μνήμη γιορτάζεται στις 27 Αυγούστου. Είναι προστάτης της Ρόδου και των καραγκιοζοπαικτών, γιατί τους φανερώνει δουλειές.

Ο άγνωστος Άγιος.

Στη Ρόδο τον 14ο αιώνα, κατά την διάρκεια εργασιών αναστήλωσης των τειχών της πόλης, ανακαλύφθηκε ένας σχεδόν κατεστραμμένος ναός με παλιές εικόνες.

Μια από αυτές ήταν του άγνωστου μέχρι τότε Αγίου Φανουρίου. Η εικόνα του ήταν η πιο καλοδιατηρημένη και φαινόταν καθαρά το όνομά του και πως κρατούσε μια λαμπάδα κι ένα σταυρό.

Το μόνο που γνωρίζουμε για τον Άγιο είναι ότι υπέστη τα 12 μαρτύρια και πως ήταν στρατιώτης. Κι αυτό γιατί στην εικόνα που βρέθηκε υπήρχαν 12 παραστάσεις με τα μαρτύριά του, ντυμένου στρατιώτη.

Η φανουρόπιτα.

Οι πιστοί φτιάχνουν μια νηστίσιμη πίτα, την φανουρόπιτα, όταν θέλουν να τους φανερώσει ο Άγιος χαμένα αντικείμενα κι όχι μόνο. Η πίτα γίνεται με επτά ή εννέα υλικά, νηστίσιμα και αφού διαβαστεί και κοπεί σε σαράντα κομμάτια μοιράζεται.

Συνήθως ακούμε τους πιστούς να λένε “Άγιε μου Φανούριε φανέρωσέ το κι εγώ θα σου φτιάξω μια πίτα να σχωρεθεί η μάνα σου”.

Η λαϊκή παράδοση λέει ότι η μητέρα του ήταν αμαρτωλή και για αυτό όταν δίνουν ένα κομμάτι από την πίτα λένε “πάρε να συχωρεθεί η μάνα του Αγίου”. Οι αγρότες τού τάζουν λάδι και οι κτηνοτρόφοι ένα ζώο.

Η παράδοση.

Σύμφωνα με την παράδοση, ο Άγιος φανερώνει οτιδήποτε του ζητήσει ο πιστός. Από αντικείμενα έως και το μελλοντικό σύζυγο στις ανύπαντρες. Μάλιστα, τους ψεύτες, τούς έβαζαν μπροστά στην εικόνα του Αγίου για να φανερωθεί η αλήθεια. Όσοι έλεγαν ψέματα μπροστά στην εικόνα, δεν γυρνούσαν σπίτι τους.

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons