Έχουμε την τύχη να ζούμε σε μία χώρα, όπου οι ευεργετικές ιδιότητες των πηγών είναι γνωστές από την αρχαιότητα και μάλιστα υπάρχουν πάνω από 200. Αν και οι περισσότερες είναι αναξιοποίητες και δεν βρίσκονται σε λειτουργία, υπάρχουν κάποιες ιδιαίτερα δημοφιλείς σε όλη την Ελλάδα. Οι θεραπευτικές ιδιότητες των ιαματικών πηγών οφείλονται στα μεταλλικά συστατικά που περιέχουν τα νερά τους, τα οποία και αποκτούν μέσα από τα πετρώματα που πηγάζουν και κατά τη διαδρομή τους μέχρι την επιφάνεια της Γης.
Βουλιαγμένη
Οι κάτοικοι της Αττικής δεν χρειάζεται να πάνε και τόσο μακριά για να απολαύσουν τις ευεργετικές ιδιότητες των ιαματικών νερών. Η λίμνη της Βουλιαγμένης είναι γνωστή για τη θεραπευτική δράση των νερών της, τα οποία προέρχονται από βαθύτερα στρώματα της γης και περιέχουν ιχνοστοιχεία και μέταλλα.
Αιδηψός
Πρόκειται για τα πιο φημισμένα, για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες, λουτρά λόγω της ραδιενεργού σύνθεσης των νερών τους. Τα λουτρά απέχουν μόνο 4 χιλιόμετρα βόρεια του χωριού, το οποίο αποτελεί δημοφιλή προορισμό, αφού οι επισκέπτες συνδυάζουν την θεραπεία τους στην πηγή με μία ήρεμη και χαλαρή παραμονή.
Ικαρία
Η Ικαρία δεν είναι γνωστή μόνο για την άγρια ομορφιά της και τις σαγηνευτικές παραλίες της, αλλά και για τις ιαματικές πηγές της. Οι πηγές της Ικαρίας, που βρίσκονται στην περιοχή του Δήμου Αγίου Κηρύκου, θεωρούνται μεταξύ των πλέον ραδιενεργών πηγών του κόσμου. Υπάρχουν οκτώ θερμοπηγές που αναβλύζουν σε διάφορα σημεία του νησιού, οι οποίες όμως διαφέρουν μεταξύ τους ως προς την ένταση της ραδιενέργειας και την θερμοκρασία.
Σέρρες
Οι ιαματικές πηγές Σιδηροκάστρου ήταν γνωστές από τα βυζαντινά χρόνια και σύμφωνα με αναφορές του περιηγητή Ελβιά Τσελεμπί, χρησιμοποιούνταν επί τουρκοκρατίας. Τα Λουτρά είναι μία φυσική πηγή ομορφιάς, υγείας και ευεξίας και δίνουν την ευκαιρία σε κάθε επισκέπτη να ξεκουραστεί, να βελτιώσει την υγεία του και φυσικά να αναζωογονηθεί.
Εκτός από τις πηγές Σιδηροκάστρου, ο νομός Σερρών διαθέτει έναν ακόμη προορισμό για ιαματικά λουτρά: το Άγκιστρο. Εκεί πηγάζουν τα ιαματικά λουτρά του χωριού με το Βυζαντινό λουτρό που χρονολογείται από το 1100μΧ. Το ακριτικό χωριό βρίσκεται κοντά στα σύνορα με τη Βουλγαρία κι εκτός από τη χρήση των λουτρών, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αφετηρία για διάφορες εκδρομές στις γύρω περιοχές, όπως στη λίμνη Κερκίνη, το όρος Μπέλες, ακόμη και τη γειτονική χώρα.
Υπάτη
Πρόκειται για μία πηγή που έχει τις ρίζες της στην αρχαιότητα και δεν μοιάζει με καμία άλλη, χάρη στην ιδιότυπη φυσικοχημική της σύσταση. Η πηγή, η οποία αναβλύζει από φυσικό ρήγμα, απέχει 19 χιλιόμετρα από τη Λαμία και βρίσκεται σε μία κατάφυτη περιοχή, κοντά στους πρόποδες της Οίτης.
Λέσβος
Τα ιαματικά λουτρά Θερμής βρίσκονται σε απόσταση 12 χιλιομέτρων από τη Μυτιλήνη και θεωρούνται ευεργετικά για ρευματισμούς, αρθρίτιδα και δερματικές παθήσεις. Η λουτρόπολη Θερμής αποτελεί πόλο έλξης επισκεπτών καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, αφού εκτός από τη θεραπευτική δράση των νερών, απολαμβάνουν τη διαμονή τους σε ένα υπέροχο φυσικό περιβάλλον.
Καμένα Βούρλα
Τα ραδιούχα νερά τους είναι μοναδικά σε όλη τη χώρα, κάτι που έχει αναγάγει τα λουτρά στα πιο σημαντικά της Ευρώπης και τα έχει καθιερώσει εδώ και χρόνια ως έναν δημοφιλή τουριστικό προορισμό. Η περιοχή συνδυάζει βουνό και θάλασσα, με αποτέλεσμα να είναι ιδιαίτερα αγαπητή για την περίοδο των διακοπών.
Οι ιαματικές πηγές έχουν θετική επίδραση σε διάφορες παθήσεις, όπως αρτηριακή υπέρταση, ρευματισμοί, αλλά και παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος και του δέρματος. Παρόλα αυτά, πριν προβείτε σε οποιαδήποτε θεραπεία, θα πρέπει να συμβουλευτείτε οπωσδήποτε τον γιατρό σας.
Φωτό από: www.ypati.gr