ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΣΧΕΣΕΙΣ

Ένα νέο έθιμο πριν το γάμο: Bridal Shower!

Post by: 08/06/2019 0 comments

Πώς ξεκίνησε;

Ο θρύλος λέει ότι πολλά χρόνια πίσω, στην Ολλανδία, ένα πλούσιο νεαρό κορίτσι ερωτεύτηκε έναν φτωχό μυλωνά. Η οικογένεια της νεαρής κοπέλας ήταν πλούσια και ο πατέρας της δεν ενέκρινε την επιλογή αυτή και όπως ήταν φυσικό,  αρνήθηκε να δώσει νυφική προίκα στον νεαρό. Ήλπιζε ότι αυτό θα θέσει τέλος στην ιδέα της κόρης του να παντρευτεί με κάποιον πιο φτωχό που προερχόταν από μία χαμηλότερη κοινωνική τάξη. Το κορίτσι όμως αποφάσισε να πάρει το ρίσκο και να παντρευτεί για την αγάπη και όχι τα χρήματα. Όταν οι κάτοικοι της πόλης άκουσαν τι συνέβαινε πήγαν όλοι μαζί και «πλημμύρισαν» το ζευγάρι με όλα τα απαραίτητα που θα χρειαζόντουσαν για το νέο τους σπίτι.. Με το πέρασμα των χρόνων, η παράδοση αυτή καθιερώθηκε και εξαπλώθηκε σε διάφορες χώρες σε όλο τον κόσμο. Παρόλο που έχει εξελιχθεί και αλλάξει με την πάροδο των ετών, εξακολουθεί να ισχύει η αρχική ιδέα.

 1. Ποιος φιλοξενεί το πάρτι;

Σε αντίθεση με το δικό μας έθιμο “Κρεβάτι” που διοργανώνεται την Πέμπτη πριν το γάμο, στο σπίτι του μελλόνυμφου ζευγαριού, η κουμπάρα ή η καλύτερη φίλη της νύφης φιλοξενεί το πάρτι. Ορισμένοι ειδικοί δηλώνουν ότι είναι απαγορευτικό για τα μέλη της οικογένειας να φιλοξενήσουν το πάρτι ενώ άλλοι ειδικοί λένε ότι ο σύγχρονος κανόνας είναι πιο χαλαρός και ο παλιός κανόνας μπορεί να αγνοηθεί. Ένα νυφικός κανόνας που διατηρείται όμως, ως σήμερα, είναι ότι η νύφη δεν φιλοξενεί ποτέ το γαμήλιο πάρτι δώρων της.

 1. Εθιμοτυπία του πάρτι και οι συμμετέχοντες:

Είναι μέρος της εθιμοτυπίας να καλέσεις τους συμμετέχοντες στο γαμήλιο πάρτι δώρων. Ο κανόνας αναφέρει ότι θα πρέπει ο κάθε καλεσμένος να φέρει ένα δώρο.

Το γαμήλιο πάρτι δώρων γενικά λειτουργεί ως εξής:

  • Οι ακόλουθοι καλεσμένοι του γάμου που πρέπει να προσκληθούν στο πάρτι είναι:
  • Η μητέρα της νύφης
  • Η μητέρα του γαμπρού
  • Η κουμπάρα
  • Παράνυμφοι
  • Το νυφικό ζευγάρι θα πρέπει, ανά πάσα στιγμή, να γνωρίζει τις δαπάνες του πάρτι. Εάν είναι απαραίτητο, πρέπει να μπορούν να μειώσουν ή να αυξήσουν τα κόστη του πάρτι.
  • Όποιος καλείται στο πάρτι, πρέπει να έχει προσκληθεί και στον γάμο.
  • Μην ξεχάσεις να συμπεριλάβεις τα μέλη της οικογένειας του γαμπρού.
  • Η νύφη και η οικοδέσποινα θα πρέπει να εργαστούν από κοινού για να καταλήξουν στην λίστα των καλεσμένων.
 1. Προσκλήσεις:

Οι ίδιοι κανόνες που ισχύουν για τις γαμήλιες προσκλήσεις ισχύουν και για τις προσκλήσεις στο γαμήλιο πάρτι δώρων:

  • Μία πρόσκληση ανά επισκέπτη.
  • Είναι προτιμότερο να είναι χειρόγραφες.
  • Χρησιμοποίησε το επίσημο όνομα των προσκεκλημένων.
  • Στείλε τις προσκλήσεις τουλάχιστον ένα μήνα πριν.
  • Να συμπεριλάβεις τη διεύθυνση και τον αριθμό τηλεφώνου σου για τους επισκέπτες ώστε να σε καλέσουν για τυχόν οδηγίες και για να σε ενημερώσουν για την παρουσία τους.
  • Εάν φιλοξενείς το bridal shower για τη νύφη, διάδωσε στους καλεσμένους τα γούστα της νύφης αλλά και τι νούμερο ρούχα φοράει.
 1. Πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για να κάνεις το πάρτι;

Στην παραδοσιακή εθιμοτυπία, το πάρτι θα πρέπει να είναι έκπληξη για την νύφη και να έχει προγραμματιστεί τουλάχιστον για δύο εβδομάδες πριν από την τελετή του γάμου. Επειδή μπορεί να διοργανωθούν πολλές έξοδοι ή πάρτι, συν το Bachelorette, η έξοδος με τις φίλες της, θα πρέπει να γίνει μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα, διαφορετικά η νύφη απλά δεν θα είναι σε θέση να τα προλάβει όλα!

 1. Καλύτερη επιλογή για το γαμήλιο πάρτι δώρων:

Δεν υπάρχει κανένας κανόνας που θα σου δώσει ένα σχέδιο για τον χώρο του πάρτι, το ποιους θέλεις να προσκαλέσεις και πόσα να ξοδέψεις. Αυτό εξαρτάται εξ΄ ολοκλήρου από τις οικογένειες που εμπλέκονται, την περίσταση, τον χρόνο και τα οικονομικά σου. Ανάλογα με την περίσταση, το πάρτι μπορεί να πραγματοποιηθεί σε ένα σπίτι, ένα εστιατόριο, ένα ξενοδοχείο ή ακόμη και ένα συνεδριακό κέντρο. Αν η οικογένεια θέλει κάτι πολύ εξεζητημένο, τότε θα πρέπει να βοηθήσει οικονομικά την κουμπάρα ή τη διοργανώτρια φίλη και επίσης να χρηματοδοτήσει το πάρτι. Εάν κάνεις το πάρτι σε δημόσιο χώρο, καλύτερα να περιορίσεις τα πιο προσωπικά δώρα. Δείχνοντάς τα σε ένα δημόσιο χώρο μπορεί να φέρεις σε δύσκολη θέση τη νύφη ή άλλους επισκέπτες.

 1. Θέματα για το πάρτι:

Αν ακολουθήσεις κι εσύ αυτό το μοντέρνο, ξένο έθιμο, επίλεξε ένα θέμα που αντανακλά την προσωπικότητα και τα ενδιαφέροντα της νύφης. Έτσι κι αλλιώς είναι το πάρτι της! Μερικές φορές αυτό το πάρτι είναι για να «εκπαιδεύει» τη νύφη και να της δώσει πρακτικές συμβουλές και δώρα ώστε να ξεκινήσει το σπίτι της με όλα τα είδη πρώτης ανάγκης που απαιτούνται. Εάν αυτό έχει ήδη οργανωθεί, επειδή το ζευγάρι μένει ήδη για κάποιο καιρό μαζί, τότε σεντόνια και εσώρουχα είναι μία αρκετά καλή επιλογή.

 1. Κόστος:

Παραδοσιακά, η κουμπάρα ή καλύτερη φίλη της νύφης φιλοξενεί το πάρτι. Επίσης πρέπει να αγοράσει ένα δώρο για το νυφικό πάρτι και, εν μέρει, να πληρώσει τον λογαριασμό για τα catering, τις προσκλήσεις και τις εκπλήξεις. Αν η οικογένεια θέλει να έχει κάτι πιο πολύπλοκο, θα πρέπει στη συνέχεια να βοηθήσει οικονομικά, όπου είναι δυνατόν.

 1. Ευχαριστήριες Κάρτες:

Είναι ένδειξη καλών τρόπων να γράψεις ευχαριστήρια κάρτα για κάθε δώρο που δίνεται σε κάθε περίπτωση. Οι κάρτες θα πρέπει να αποσταλούν αμέσως μετά την παραλαβή του δώρου. Αυτό σημαίνει ότι μπορείς να στείλεις ευχαριστήριες κάρτες πριν από την ημερομηνία του γάμου.

 

Καλή τύχη και καλή διασκέδαση!

 

Φωτό από: splitit.it

 

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons