ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΣΧΕΣΕΙΣ

Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας – 8 Μαρτίου

Post by: 08/03/2022 0 comments

Η συγκεκριμένη ημέρα θεσμοθετήθηκε το 1977 από τον ΟΗΕ κι έχει τις ρίζες τις στις διαμαρτυρίες των γυναικών στις αρχές του εικοστού αιώνα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, οι οποίες ζητούσαν ίσα δικαιώματα, καλύτερες συνθήκες εργασίας καθώς και δικαίωμα ψήφου. Η σημερινή ημέρα είναι μία ημέρα κινητοποιήσεων και ενεργειών για την καλύτερη μεταχείριση των γυναικών σε όλον τον κόσμο και την υποστήριξη της ισότητά τους.

  • Δυστυχώς η Ημέρα της Γυναίκας έχει χάσει κατά πολύ το πολιτικό και κοινωνικό της νόημα, κι έχει μετατραπεί σε μία ημέρα συμπάθειας των αντρών προς το γυναικείο φύλο και σε μία ευκαιρία να διασκεδάσουν οι γυναίκες με τις φίλες τους.
  • Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μέχρι πολύ πρόσφατα, οι γυναίκες δεν έχριζαν ίσης μεταχείρισης με τους άντρες και σε πολλά μέρη της Γης, αυτό συνεχίζεται μέχρι και σήμερα με τη συγκατάθεση μάλιστα όλων μας.
  • Αξίζει να θυμηθούμε ότι το δικαίωμα ψήφου ξεκίνησε να δίνεται στις γυναίκες στις αρχές του 20ου αιώνα, με την Ελλάδα να παραχωρεί για πρώτη φορά αυτό το δικαίωμα στις δημοτικές εκλογές της 11ης Φεβρουαρίου του 1934.
  • Οι γυναίκες ήταν αυτές που περιορίστηκαν στο σπίτι με μόνη αρμοδιότητα το νοικοκυριό, την ανατροφή των παιδιών τους και την ευχαρίστηση των συζύγων τους, στερήθηκαν τη μόρφωση και το δικαίωμα στην εργασία, αλλά αναγκάστηκαν στην πορεία να αναλάβουν δύσκολες θέσεις εργασίας στη βαριά βιομηχανία.
  • Μπορεί στο δυτικό κόσμο οι γυναίκες να έχουν αποκτήσει τα ίδια δικαιώματα με τους άντρες, αλλά αυτό δεν ισχύει σε καμία περίπτωση στον υπόλοιπο κόσμο. Η γυναικεία φύση απαξιώνεται καθημερινά, οι γυναίκες βασανίζονται, κακοποιούνται λεκτικά, σεξουαλικά, ακρωτηριάζονται, εκτελούνται και χρησιμοποιούνται σαν χρηστικά αντικείμενα. Μάλιστα, δεν είναι λίγες οι φορές που τέτοιες αποτρόπαιες εικόνες έχουν κάνει τον γύρο του κόσμου κι έχουμε γίνει όλοι μάρτυρες αυτών των εγκλημάτων.
  • Κάπου εδώ αξίζει να αναφερθούμε στην ενημερωτική καμπάνια των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, με τίτλο «Εκατομμύρια γυναίκες δεν ζητούν τη βοήθειά μας. Πεθαίνουν γι’ αυτήν». Η υγεία των γυναικών αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της δράσης της οργάνωσης, γι’ αυτό χρειάζεται η στήριξη όλων μας ώστε να συνεχίσει να προσφέρει την πολύτιμη βοήθειά της στις γυναίκες που την έχουν ανάγκη (msf.gr).

 

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons