Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών – 25 Νοεμβρίου

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών έχει κηρύξει την 25η Νοεμβρίου Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, ενός προβλήματος που συνεχίζουν τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αντιμετωπίζουν. Η βία κατά των γυναικών υπονομεύει θεμελιώδη δικαιώματά τους, όπως η αξιοπρέπεια και η ισότητα των φύλλων.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, οι γυναίκες και τα κορίτσια που ζουν στη φτώχεια υποφέρουν από καταπατήσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων τους. Η σεξουαλική βία αποτελεί δυστυχώς ένα συχνό φαινόμενο και σε πολλές αφρικανικές χώρες, οι περιπτώσεις αυτές δεν βλέπουν ποτέ το φως της δικαιοσύνης.

Η βία εμποδίζει τις γυναίκες να ξεφύγουν από τη φτώχεια και να μορφωθούν, με αποτέλεσμα ο αναλφαβητισμός να ευνοεί τις συνθήκες βίας. Από την άλλη, η ενδο-οικογενειακή βία, θύματα της οποίας είναι κυρίως γυναίκες, αποτελεί συχνό φαινόμενο σε όλες τις χώρες και τις κοινωνικές τάξεις. Συνήθως, οι γυναίκες που πέφτουν θύματα βίας μέσα στην οικογένεια, δέχονται τέτοια ψυχολογική πίεση που δυσκολεύονται να ζητήσουν βοήθεια από τους ειδικούς.

Στη χώρα μας μάλιστα, η ενδο-οικογενειακή βία θεωρείται ως ένα θέμα ταμπού και «πρόβλημα» της εκάστοτε οικογένειας.  Η σεξουαλική παρενόχληση στον χώρο εργασίας και το trafficking (εμπόριο ανθρώπων) συγκαταλέγονται επίσης στις μορφές βίας.

Με βάση στατιστικά στοιχεία της UNICEF, στην Ινδία μέχρι και το 45% των έγγαμων ανδρών (σύμφωνα με έρευνα του 1996 σε 6.902 άνδρες στην περιοχή του Uttar Pradesh) παραδέχθηκαν ότι κακοποιούν σωματικά τις συζύγους τους, στην Κένυα το 42% των 612 γυναικών που συμμετείχαν στην έρευνα (σε μία περιφέρεια), ανέφεραν ότι οι άντρες τους τις χτυπούν συνεχώς και το υπόλοιπο 58% ότι τις χτυπά συχνά ή μερικές φορές. Στο Μεξικό το 30% από 650 γυναίκες που συμμετείχαν σε έρευνα στην Guadalajara ανέφεραν τουλάχιστον ένα επεισόδιο φυσικής βίας από τον σύντροφό τους και το 13% μέσα στον προηγούμενο χρόνο, σύμφωνα με έρευνα του 1997.

Η βία των γυναικών δεν συνδέεται μόνο με κοινωνικά προβλήματα, όπως η φτώχεια και ο αναλφαβητισμός, αλλά πολλές φορές ευνοείται από νόμους που θέσπισαν οι άντρες για τους άντρες. Συχνά μάλιστα, οι γυναίκες θυσιάζονται στο βωμό παραδόσεων, εθίμων και θρησκευτικών κανόνων, χωρίς σχεδόν ποτέ να τιμωρούνται οι υπαίτιοι.

Φωτό από: www.freedigitalphotos.net

Fashion & Lifestyle Blog WordPress Theme
© 2024 Streetstyle. All Rights Reserved.

Sign Up to Our Newsletter

Be the first to know the latest updates