“Προωθώντας την αξιοπρέπεια και την ανθρώπινη αξία” είναι και φέτος το θέμα της Ημέρας Κοινωνικής Εργασίας για το 2016, η οποία έχει ως στόχο να ενισχύσει την κοινωνική αλληλεγγύη και να ασκήσει πιέσεις στις κυβερνήσεις, τους κυβερνητικούς οργανισμούς και τις μικρότερες κοινότητες. Υπεύθυνη για τη συγκεκριμένη ημέρα είναι η Διεθνής Ομοσπονδία Κοινωνικών Λειτουργών, η οποία προσπαθεί μέσα από μία σειρά διοργανώσεων και ενημερώσεων να επικοινωνήσει το απαιτητικό έργο των κοινωνικών λειτουργών καθώς επίσης να προωθήσει την ανθρώπινη αξία και αξιοπρέπεια μέσα από την κοινωνική εργασία.
Η κοινωνική εργασία είναι σύγχρονη κοινωνική επιστήμη και επάγγελμα που επιδιώκει την κοινωνική αλλαγή, κοινωνική δικαιοσύνη και κοινωνική πρόνοια. Πιστεύεται ότι η κοινωνική εργασία πρωτοεμφανίστηκε εξαιτίας της ανάγκης αντιμετώπισης των προβλημάτων επιβίωσης που αντιμετώπιζαν άτομα και ομάδες εξαιτίας πολέμων, οικολογικών καταστροφών, αστικοποίησης, εκβιομηχάνισης, αν και περιγράφονται εμπειρίες κοινωνικής εργασίες σε διάφορες χώρες από πολύ παλαιότερα.
Το Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας του Τ.Ε.Ι. Αθήνας λειτουργεί από το 1984 και είναι ένα από τα τέσσερα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών κοινωνικής εργασίας που λειτουργούν σε επίπεδο ΑΕΙ (στα οποία ανήκουν τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ). Δύο Τμήματα λειτουργούν στο ΤΕΙ Πάτρας και στο ΤΕΙ Κρήτης αντίστοιχα, ενώ ένα Πανεπιστημιακό προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών κοινωνικής εργασίας λειτουργεί στο Τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.
Όπως αναφέρεται στο site του Τμήματος, σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση Σχολών Κοινωνικής Εργασίας, “το επάγγελμα του κοινωνικού λειτουργού προάγει την κοινωνική αλλαγή, την επίλυση προβλημάτων στις σχέσεις των ανθρώπων και την ενδυνάμωση και ενίσχυσή τους με στόχο την επαύξηση της ευημερίας τους. Η κοινωνική εργασία χρησιμοποιεί θεωρίες της συμπεριφοράς του ανθρώπου και των κοινωνικών συστημάτων για να παρέμβει στα σημεία εκείνα όπου τα άτομα αλληλεπιδρούν με το περιβάλλον τους. Οι αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της κοινωνικής δικαιοσύνης είναι θεμελιώδεις για την κοινωνική εργασία. Με άλλα λόγια βασικός σκοπός της κοινωνικής εργασίας ανά τον κόσμο είναι να διευκολύνει την κοινωνική ενσωμάτωση περιθωριοποιημένων, αποκλεισμένων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων που βιώνουν καταστάσεις υψηλού κινδύνου. Παρεμβαίνει με συγκεκριμένες επιστημονικές προσεγγίσεις σε δυσλειτουργικές κοινωνικές καταστάσεις και καταστάσεις κρίσεις ενδυναμώνοντας άτομα, ομάδες και κοινότητες να επιλύσουν βιοψυχοκοινωνικά προβλήματα και να προάγουν την κοινωνική προσαρμογή και ευημερία τους”.
Φωτό από: childrensnational.org