Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Πάρκων είναι μία ημέρα ευαισθητοποίησης και γνωριμίας προς όλες τις προστατευόμενες περιοχές της Ευρώπης. Η ημέρα καθιερώθηκε το 1999 με πρωτοβουλία του πανευρωπαϊκού δικτύου EUROPARC, με σκοπό να γιορτάσει όλες αυτές τις περιοχές. Βασικός στόχος της σημερινής ημέρας είναι να φέρει τους ανθρώπους πιο κοντά στη φύση και να ευαισθητοποιήσει το κοινό σχετικά με τη σημασία της φυσικής ομορφιάς που διατηρείται σε προστατευόμενες περιοχές και τη σημασία της διατήρησης και της αειφόρου διαχείρισης αυτών των τόπων.
Φέτος το πανευρωπαϊκό δίκτυο EUROPARC γιορτάζει την 40η του επέτειο -έχοντας ως θέμα «40 χρόνια εργασίας για τη Φύση»- από τότε που ιδρύθηκε (1973). Το σύνθημα για τη φετινή Ευρωπαϊκή Ημέρα Πάρκων είναι «My Park. My Passion. My Story»*, δηλαδή «Το Πάρκο μου. Το Πάθος μου. Η ιστορία μου.» το οποίο δημιουργεί χώρο για τα άτομα και τις οργανώσεις των προστατευόμενων περιοχών να συμμετάσχουν στον εορτασμό και να μοιραστούν την «ιστορία» τους με το δίκτυο EUROPARC.
Ευρωπαϊκή Ημέρα Πάρκων 2016 “A Taste of Nature”
Η φετινή εορταστική ημέρα μάς προτρέπει να “πάρουμε” μία γεύση από τη Φύση, να γνωρίσουμε τα τοπικά και εποχιακά προϊόντα, τους ανθρώπους πίσω από αυτά και τη γαστρονομία. Το θέμα “A Taste of Nature” έχει ως σκοπό να ενισχύσει τη σχέση μεταξύ των προστατευόμενων περιοχών και τη βιώσιμη γεωργία και να προωθήσει την αξία ενός υγιούς χαρακτήρα για την επισιτιστική ασφάλεια της Ευρώπης, ενώνοντας μάλιστα τις δυνάμεις του με το Slow Food Ευρώπη. Το Slow Food είναι ένα παγκόσμιο, μη κερδοσκοπικό σωματείο, που συνδυάζει την απόλαυση του καλού φαγητού με τη δέσμευση της κοινότητας και το περιβάλλοντος.
Ας γιορτάσουμε κι εμείς
Σύμφωνα με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία, η περιοχή της Αθήνας διαθέτει τους λιγότερους ανοιχτούς χώρους από κάθε άλλη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα. «Και ενώ ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος περιγράφει ως «ανεκτή» την αναλογία 10 τ.μ. πρασίνου ανά κάτοικο, η Αθήνα προσφέρει μόλις 2,5 τ.μ. σε κάθε έναν από τους κατοίκους της» αναφέρει στην ιστοσελίδα της. Στην προσπάθειά της να αναδείξει τους εναπομείναντες αστικούς βιότοπους, η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία υλοποιεί από το 2005 Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Ευαισθητοποίησης στο Πάρκο «Α. Τρίτσης», με την υποστήριξη του Οργανισμού Διοίκησης και Διαχείρισης του Πάρκου «Α. Τρίτσης». Το πρόγραμμα στοχεύει στην άμεση επαφή παιδιών κι ενηλίκων με την άγρια φύση και τη ζωή στα διάφορα οικοσυστήματα.
Εκτός από το Πάρκο «Α. Τρίτσης», την ελληνική απάντηση στο Hyde Park του Λονδίνου, υπάρχουν αρκετά πάρκα που λειτουργούν σαν μικρές οάσεις στην τσιμεντένια πόλη και συμβάλλουν θετικά στη ζωή μας.
Ο Εθνικός Κήπος και το Άλσος Συγγρού, αποτελούν επίσης δύο από τις σημαντικότερες πηγές πρασίνου στην πόλη. Ο Εθνικός Κήπος, μέχρι το 1974 γνωστός με την ονομασία «Βασιλικός Κήπος» βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας και μαζί με τον κήπο του Ζαππείου καλύπτουν 285 στρέμματα. Εκτός από τα αρχαία ερείπια που θα συναντήσει κανείς, ο κήπος φιλοξενεί λίμνες με πάπιες, ενώ έχει αρκετά πλούσια βλάστηση.
Το Άλσος Συγγρού είναι ένας χώρος ιδιαίτερου φυσικού κάλλους 950 στρεμμάτων, που βρίσκεται στα όρια Αμαρουσίου, Κηφισίας και Μελισσίων. Πρόκειται για το μοναδικό δάσος που έχει απομείνει στην περιοχή, κληροδότημα της Ιφιγένειας Συγγρού στη Γεωργική Εταιρία Αθηνών «με σκοπό την εκπαίδευση καλών γεωργών και κηπουρών». Το μεγαλύτερο μέρος της έκτασης είναι καλυμμένο με χαλέπιο πεύκη, ενώ στον ίδιο χώρο στεγάζονται εκπαιδευτικοί οργανισμοί και τα διατηρητέα κτίσματα Βίλλα Συγγρού και Άγιος Ανδρέας.
Μια βόλτα στο πάρκο είτε με τα πόδια είτε με το ποδήλατο σε κάνει να αισθάνεσαι ότι η φύση δεν είναι και τόσο μακριά όσο φαντάζεσαι. Σου προσφέρουν έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, καθώς είναι ιδανικά για τρέξιμο, περπάτημα ακόμα και για μια απλή βόλτα, σε βοηθούν να επανασυνδεθείς με τη φύση και σε αναζωογονούν. Όσο για τις ζεστές ημέρες που πλησιάζουν, τα πάρκα προσφέρουν ιδανικά καταφύγια δροσιάς. Από τη μεριά όμως, οφείλουμε να τα σεβόμαστε, διατηρώντας τα καθαρά και να αγωνιζόμαστε για τη διατήρησή τους, όχι μόνο σήμερα αλλά κάθε μέρα.
Φωτό από: www.flickr.com