Skip to content Skip to sidebar Skip to footer
04 Απριλίου - Διεθνής Ημέρα Κατά των Ναρκών

04 Απριλίου – Διεθνής Ημέρα Κατά των Ναρκών

Μπορεί η συγκεκριμένη ημέρα να σας φαίνεται πρωτάκουστη και παράξενη, αλλά η αλήθεια είναι ότι αμέτρητοι άνθρωποι στον κόσμο χάνουν τη ζωή τους σε ναρκοπέδια. Τόσο τα ναρκοπέδια όσο και τα εκρηκτικά κατάλοιπα του πολέμου έχουν επηρεάσει πάνω από εβδομήντα χώρες. Το ποσοστό των θυμάτων είναι αρκετά μικρότερο από προηγούμενες εκτιμήσεις, περίπου 20 χιλιάδες το χρόνο, με τα θύματα που καταγράφηκαν το 2008 να είναι κάτω από 5.200.

Παρόλα αυτά τόσο ο ΟΗΕ όσο κι άλλες οργανώσεις συνεχίζουν να έχουν ως στόχο να προωθήσουν την ανάπτυξη της εθνικής δράσης κατά των ναρκών σε χώρες, όπου οι νάρκες και τα εκρηκτικά κατάλοιπα του πολέμου αποτελούν μια σοβαρή απειλή για την ασφάλεια, την υγεία και τη ζωή του άμαχου πληθυσμού, ή ένα εμπόδιο για την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη σε εθνικό και τοπικό επίπεδο.

Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνων κήρυξε στις 8 Δεκεμβρίου του 2005, ότι η 4η Απριλίου θεωρείται ως Διεθνή Ημέρα Ευαισθητοποίησης αλλά και δράσης κατά των ναρκών. Έχοντας ως σλόγκαν «Lendyourleg»*, η Διεθνής Εκστρατεία για την απαγόρευση των ναρκών και η Ομάδα Δράσης του ΟΗΕ συνεργάζονται με την «Fundación Arcangeles», ώστε να κινητοποιήσει τις οργανώσεις σε τουλάχιστον 138 χώρες. Το περσινό μήνυμα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, BanKi-moon, ήταν το εξής: «Τη σημερινή Διεθνή Ημέρα καλώ όλους να προσχωρήσουν σε αυτές τις σημαντικές συνθήκες αυξάνοντας την ευαισθητοποίηση για τη δράση κατά των ναρκών. Οι νάρκες και τα εκρηκτικά κατάλοιπα του πολέμου εμποδίζουν την ανάπτυξη και θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές των ανθρώπων. Ας βοήθησουμε όλοι μαζί στην εξάλειψή τους, για έναν πιο ασφαλή και βιώσιμο κόσμο».

Η Ελλάδα έγινε συμβαλλόμενο κράτος στη Συνθήκη Κατάργησης των Ναρκών την 1 Μαρτίου 2004. Παρόλο που όλο αυτό το διάστημα σημείωσε σημαντική πρόοδο στην καταστροφή των ναρκών, μεταξύ του 1999 και 2008 το Παρατηρητήριο Ναρκών εντόπισε τουλάχιστον 108 θύματα, από τα οποία τα 66 έχασαν τη ζωή τους και τα 42 τραυματίστηκαν.

Αν και στη χώρα μας δεν οργανώθηκε κάποιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τους κινδύνους που ελοχεύουν, τα ναρκοπέδια σημειώθηκαν και περιφράχτηκαν. Όσον αφορά την κατάσταση στις υπόλοιπες χώρες, οι δέκα χώρες στις οποίες βρίσκονται τα περισσότερα ναρκοπέδια είναι οι εξής: Σομαλία, Μοζαμβίκη, Βοζνία – Ερζεγοβίνη, Κουβέιτ, Καμπότζη, Ιράκ, Αφγανιστάν, Ανγκόλα, Ιράν και Αίγυπτος, η οποία βρίσκεται στο νούμερο ένα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δηλώσεις της πριγκίπισσας Νταϊάνα, μετά από επίσκεψή της στην Ανγκόλα και συγκεκριμένα στα θύματα από τα ναρκοπέδια, είχαν εξοργίσει τους τότε πολιτικούς της κυβέρνησης. Η ίδια είχε κάνει έκκληση για διεθνή απαγόρευση των ναρκοπέδιων, άλλα οι δηλώσεις της θεωρήθηκαν ότι δεν συμβάδιζαν με την τότε πολιτική της κυβέρνησης. Έναν χρόνο μετά το θάνατό της, ο Τόνι Μπλερ υποσχέθηκε να επικυρώσει τη Διεθνή Σύμβαση της Οτάβα για την απαγόρευση των ναρκών.

*Δάνεισε το πόδι σου

Φωτό από: www.sigmalive.com

Fashion & Lifestyle Blog WordPress Theme
© 2024 Streetstyle. All Rights Reserved.

Sign Up to Our Newsletter

Be the first to know the latest updates