Μία ημέρα εορτασμού για όλους τους bloggers είναι η σημερινή μιας ο καθένας ξεχωριστά μπορεί να μεταφέρει το δικό του μήνυμα μέσω των social media. Η λέξη «blog» προκύπτει από τον όρο «web log», ο οποίος επινοήθηκε από τον Jorn Barger στις 17 Δεκεμβρίου 1997. Την πιο σύντομη μορφή, «blog» επινόησε ο Peter Merholz, ο οποίος to 1999 έσπασε κοροϊδευτικά τη λέξη «weblog» σε «we blog» στο sidebar του δικού του blog, Peterme.com. Λίγο αργότερα, η Evan Williams από την Pyra Labs, την εταιρία που δημιούργησε την υπηρεσία «Blogger» το 1999 (εξαγοράστηκε από την Google το 2003), χρησιμοποίησε τη λέξη «blog» τόσο ως ουσιαστικό όσο και ρήμα κι επινόησε τον όρο «blogger» σε σχέση με το προϊόν της εταιρίας «Blogger», με αποτέλεσμα την εκλαΐκευση του όρου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η εμφάνιση κι η ανάπτυξη των blogs στα τέλη του 1990 συνέπεσε με την έλευση των εργαλείων δημοσίευσης στο διαδίκτυο που διευκόλυναν χρήστες χωρίς τεχνικές δεξιότητες να «ανεβάζουν» τα posts τους. Τα blogs στην πλειοψηφία τους είναι διαδραστικά, επιτρέποντας στους επισκέπτες να αφήνουν σχόλια και μήνυματα. Αυτή η διαδραστικότητα είναι που τα διαχωρίζει από τις άλλες στατικές ιστοσελίδες. Υπό αυτή την έννοια, το blogging μπορεί να θεωρηθεί ως μια μορφή κοινωνικής δικτύωσης.
Αξίζει μάλιστα μα αναφερθεί ότι οι bloggers δεν παράγουν μόνο περιεχόμενο για τα blogs τους, αλλά αναπτύσσουν κοινωνικές σχέσεις με τους αναγνώστες τους, αλλά και τους άλλους bloggers. Βέβαια, υπάρχουν blogs υψηλής αναγνωσιμότητας που δεν επιτρέπουν σχόλια.
Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι blogs, που διαφέρουν όχι μόνο ως προς τον τύπο του περιεχομένου, αλλά ως και τον τρόπο αυτό γράφεται. Ένα blog μπορεί να είναι προσωπικό και να θυμίζει ημερολόγιο που διαρκώς μεγαλώνει, εταιρικό ή οργανωτικό – σε αυτή την περίπτωση το blog μπορεί να είναι ιδιωτικό ή μπορεί να εξυπηρετεί σκοπούς της εκάστοτε επιχείρησης, αλλά μπορεί να προσφέρει ένα φορητό τρόπο επικοινωνίας (microblogging), βοηθώντας έτσι φίλους να κρατούν επαφή μεταξύ τους, συνεργάτες να συντονίζουν συνεδριάσεις ή να μοιράζονται χρήσιμες πηγές, αλλά και διασημότητες ή πολιτικούς για να ενημερώνουν το κοινό για ημερομηνίες συναυλιών, διαλέξεων, εκδόσεις βιβλίων, ή προγράμματα εκδηλώσεων.
Φωτό από: www.freedigitalphotos.net