Θεωρώ τον εαυτό μου πολύ τυχερό που μεγάλωσε ανάμεσα στα βιβλία. Βιβλία από χαρτί που σκιζόντουσαν, τσάκιζαν οι άκρες των σελίδων τους και ξεθώριαζαν, αν δεν είχαν σκληρό εξώφυλλο. Ούτε e–books, ούτε iPads. Μόνο ένας τεράστιος υπολογιστής ήταν ο συνδετικός κρίκος μεταξύ της οικογένειάς μου και της τεχνολογίας, πίσω στις αρχές των 90’s. Δεν λέω ότι δεν μου αρέσει η τεχνολογία και η φυσική εξέλιξη των πραγμάτων, ειδικότερα όταν κάνουν την καθημερινότητά μας πιο εύκολη. Σε ό,τι όμως αφορά τα βιβλία, επιμένω στην κλασική εκδοχή τους κι εμμένω σταθερά στην άποψή μου να διαβάζουν τα παιδιά βιβλία.
Έχουν τόσα πολλά να μάθουν από αυτά, όσα δεν θα τους μάθει ποτέ η τηλεόραση και τα βιντεοπαιχνίδια. Και δεν το λέω ως σπασίκλας, αλλά ως μια μαθήτρια που βαριόταν αφόρητα τα σχολικά βιβλία. Τα πράγματα όμως άλλαζαν με τα εξωσχολικά βιβλία, αφού είχα την ελευθερία να επιλέξω ό,τι μου αρέσει, χωρίς να χρειάζεται να αποστηθίσω τίποτα ή να τελειώσω το διάβασμα μέσα σε κάποιο προκαθορισμένο χρόνο.
Τα βιβλία δίνουν στα παιδιά την ευκαιρία να αποκτήσουν ακόμη μεγαλύτερη φαντασία, να πλουτίσουν το λεξιλόγιό τους, να ταξιδέψουν έστω και νοερά, να αποκτήσουν ερεθίσματα και φυσικά να μάθουν καινούρια πράγματα. Κάθε βιβλίο αποτελεί κι ένα εισιτήριο για το παιδί. Το σίγουρο είναι ότι αν ένα παιδί μάθει να διαβάζει βιβλία και τα αγαπήσει, θα συνεχίσει να τα αποζητά.
Ακόμη κι αν το διαδίκτυο αποτελεί πλέον τον εύκολο τρόπο για να αναζητήσεις τα πάντα, δώστε την ευκαιρία στα παιδιά σας να νιώσουν τα υπέροχα συναισθήματα που σου προκαλεί η αναζήτηση βιβλίων σε μία βιβλιοθήκη. Ακόμη θυμάμαι κάθε φορά που περιπλανιόμουν ανάμεσα στα ψηλά ράφια, καθόμουν οκλαδόν στα χαλιά με το παχύ πέλος και διάβαζα χωρίς να με νοιάζει η ώρα κι αναζητούσα τη σωστή βιβλιογραφία για τις εργασίες μου. Αυτές τις εμπειρίες δεν θα τις αντάλλαζα με κανένα γρήγορο σερφάρισμα.
Θυμάμαι ακόμη σχεδόν κάθε βιβλίο που πέρασε από τα χέρια μου ως παιδί. Φυσικά, κάποια από τα αγαπημένα μου ήταν κι αυτά του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, ίσως του πιο αγαπημένου παραμυθά των παιδιών.
Δεν είναι τυχαία άλλωστε η επιλογή που γιορτάζεται η σημερινή ημέρα, αφού συμπίπτει με τα γενέθλια του Δανού παραμυθά. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ημέρα καθιερώθηκε από τη Διεθνή Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα ΙΒΒΥ. Πρόκειται για έναν μη–κερδοσκοπικό οργανισμό που εκπροσωπεί ένα διεθνές δίκτυο ανθρώπων από όλο τον κόσμο, οι οποίοι έχουν δεσμευτεί να φέρουν τα παιδιά πιο κοντά στα βιβλία.
Φωτό από: www.azernews.az