Skip to content Skip to sidebar Skip to footer
Οι μεγαλύτερες βιβλιοθήκες του κόσμου

Οι μεγαλύτερες βιβλιοθήκες του κόσμου

«Καλοί φίλοι, καλό βιβλίο και νυσταγμένη συνείδηση: αυτή είναι η τέλεια ζωή» Mark Twain.

Από την αρχαιότητα έως τον σύγχρονο κόσμο, οι άνθρωποι φροντίζουν να στεγάσουν και να διατηρήσουν την ανθρώπινη κληρονομιά, όσο καλύτερα μπορούν. Κάποιες από τις μεγαλύτερες βιβλιοθήκες στον κόσμο ήταν και είναι:

Η βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας

Είναι ίσως μια από τις πιο γνωστές και σημαντικές βιβλιοθήκες της αρχαιότητας Ιδρύθηκε το 228 π.Χ. στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και στέγαζε περίπου 700.000 πάπυρους. Πολλοί ήταν οι διάσημοι στοχαστές της εποχής που σπούδασαν ή έδρασαν στη βιβλιοθήκη, μεταξύ των οποίων οι αστρονόμοι Αρίσταρχος και Ερατοσθένης, ο ποιητής Καλλίμαχος, ο μαθηματικός Ευκλείδης και ο επιστήμονας Ηρόφιλος.

Η βιβλιοθήκη επέζησε για έξι αιώνες, αλλά καταστρεφόταν σταδιακά εξαιτίας φυσικών καταστροφών και πολυάριθμων πολέμων και εισβολών, με αποτέλεσμα να έχει εξαφανιστεί μέχρι το 400 μ.Χ. Ωστόσο, μετά από χρόνια πιέσεων από τους μελετητές για την  αναβίωσή της, η μεγάλη αυτή βιβλιοθήκη, γιόρτασε τα εγκαίνιά της στις 16 Οκτωβρίου 2002, ως η Νέα Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας και έχοντας ως στόχο να ανταγωνιστεί το μεγαλείο της αρχαιότητας.

Η βιβλιοθήκη καλύπτει μια συνολική περιοχή 40.000 ενώ το συνολικό εμβαδόν των ορόφων της καλύπτει τα 69.000 μ2. Έχει 13 ορόφους μέσα στους οποίους υπάρχουν 3.500 θέσεις μελέτης, 8.000.000 τόμοι (προς το παρόν), 50.000 χάρτες, 100.000 χειρόγραφα, 30 βάσεις δεδομένων, 10.000 σπάνιες εκδόσεις, 200.000 δίσκοι και μαγνητοταινίες με μουσικά θέματα, 50.000 βίντεο και 578 εργαζόμενοι (προς το παρόν).

Η βιβλιοθήκη της Περγάμου

Περίπου εκατό χρόνια μετά από τη δημιουργία της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας  συγκροτήθηκε άλλη μια μεγάλη βιβλιοθήκη. Μετά την απαγόρευση του άρχοντα της Αιγύπτου για την εξαγωγή του πάπυρου (το φυτό που χρησιμοποιείται για την παραγωγή χαρτιού), θεωρείται ότι η περγαμηνή αναπτύχθηκε στην πόλη της Περγάμου, στη σύγχρονη Τουρκία, η οποία κατέστησε δυνατή την αντιγραφή βιβλίων κι εκτός της Αιγύπτου, όπως και την ανάπτυξη της Βιβλιοθήκης στην Πέργαμο. 

Σύμφωνα με πηγές, η βιβλιοθήκη παραδόθηκε στη Ρώμη μαζί με ολόκληρη την πόλη και μερικοί πιστεύουν ότι η συλλογή της χαρίστηκε στην Κλεοπάτρα για να γίνει μέρος της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας.

Yunju Temple

Ιδρύθηκε τον 7ο αιώνα στην Κίνα, από τον βουδιστή μοναχό, Jingwan, ο οποίος άρχισε να χαράσσει τη βουδιστική γραφή σε λίθινες πλάκες και να τις αποθηκεύει σε σπηλιές  του Ναού, προκειμένου να διατηρηθούν σε περίπτωση μελλοντικής δίωξης του Βουδισμού. Η χάραξη και η αποθήκευση διήρκησε για περισσότερα από 1000 χρόνια. Σήμερα, έχουν βρεθεί περισσότερα από 14,000 πλάκες, ενώ οι ερευνητές πιστεύουν ότι μπορεί να υπάρχουν αρκετά ακόμη κρυμμένα στους αποθηκευτικούς χώρους του ναού.

Βρετανική Βιβλιοθήκη

Το κτίριο της Βρετανικής Βιβλιοθήκης στο St Pancras είναι το μεγαλύτερο δημόσιο κτίριο που χτίστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο τον 20ο αιώνα, και μπορεί να φιλοξενήσει περισσότερους από 1200 αναγνώστες. Η βιβλιοθήκη περιέχει κάθε αντίγραφο και  δημοσίευση που παράγεται στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Ιρλανδία, καθώς και εκατομμύρια από όλο τον κόσμο.

Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου

Ιδρύθηκε το 1800 και είναι η μεγαλύτερη βιβλιοθήκη του κόσμου. Αποτελεί χώρο στέγασης του γραφείου των πνευματικών δικαιωμάτων των Η.Π.Α και λαμβάνει καθημερινά 22.000 στοιχεία, μέσω της καταχώρισης δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας. Μόνο η μισή περίπου συλλογή της βιβλιοθήκης είναι στην αγγλική γλώσσα, ενώ το άλλο μισό είναι σε γλώσσες από όλο τον κόσμο. Φιλοξενεί επίσης, ένα νομικό παράρτημα με σπάνια χειρόγραφα και συλλογές.

Βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης

Η Δημόσια Βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης είναι μία από τις μεγαλύτερες στην Αμερική και προσφέρει στους επισκέπτες της, πρόσβαση σε εκατομμύρια βιβλία, περιοδικές εκδόσεις, CD και πολλά άλλα. Προσφέρει επίσης ένα μεγάλο αριθμό σε ψηφιακές συλλογές που περιλαμβάνουν εικόνες, εκτυπώσεις και φωτογραφίες. Η βιβλιοθήκη έχει συνεργαστεί επίσης, με την Google για να δημιουργήσει μια επιλογή ψηφιακών βιβλίων και να προσφέρει στους χρήστες προσφορές άμεση πρόσβαση σε μεγάλο αριθμό. Τέλος, οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να «κατεβάσουν» e-books, βίντεο και ήχο απευθείας από την ιστοσελίδα ή να παρακολουθήσουν διαδικτυακές μεταδόσεις.

Μπορεί να μη συγκαταλέγεται στις μεγαλύτερες βιβλιοθήκες του κόσμου, αλλά αξίζει να την επισκεφτείτε, μιας και φιλοξενεί σημαντικό μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας.

Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος

Η Εθνική Βιβλιοθήκη ήταν αρχικά ιδέα του Ελβετού φιλέλληνα Ιωάννη-Ιάκωβου Μάγερ το 1824. Το 1842 ενώθηκε με την Πανεπιστημιακή Βιβλιοθήκη και το 1866 της δόθηκε η σημερινή της ονομασία Εθνική Βιβλιοθήκης Της Ελλάδος. Το 1888 έπειτα από ενέργειες του Χαριλάου Τρικούπη ξεκίνησε η ανέγερση του νέου κτηρίου με δωρεά των αδερφών Βαλλιάνου. Χαρακτηριστικός είναι ο ανδριάντας του Παναγή Βαλλιάνου μπροστά από το κτήριο. Σήμερα στην Εθνική Βιβλιοθήκη μπορεί να βρει κανείς ένα μεγάλο μέρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς καθώς περιλαμβάνει 2.000.000 τόμους βιβλίων και περιοδικών εκδόσεων, ανάμεσα τους σπάνιες εκδόσεις, χειρόγραφα, ιστορικά έγγραφα κ.α.
 

Fashion & Lifestyle Blog WordPress Theme
© 2024 Streetstyle. All Rights Reserved.

Sign Up to Our Newsletter

Be the first to know the latest updates