PETS, ΦΥΣΗ

Τα ζώα στην ελληνική μυθολογία (VIDEO)

Post by: 28/08/2022 0 comments

Τα ζώα είχαν περίοπτη θέση στην ελληνική μυθολογία και πολλά μάλιστα είχαν και υπερφυσικές ιδιότητες. Κάποια από αυτά, δεν ήταν μόνο πιστοί σύντροφοι, αλλά βρισκόντουσαν υπό την προστασία των θεών και έπαιξαν σπουδαίο ρόλο σε ιστορικά γεγονότα.

Σκύλος

Ο Άργος, ο πιστός σκύλος του Οδυσσέα, αναγνώρισε το αφεντικό του ύστερα από είκοσι χρόνια απουσίας, ακόμη κι όταν αυτός εμφανίστηκε μεταμφιεσμένος ως ζητιάνος, προκειμένου να ανακαλύψει τι συνέβαινε στο ανάκτορό του, ύστερα από τη μακρά απουσία του. Ο Άργος πέθανε λίγο μετά αφότου αντάμωσε με το αγαπημένο του αφεντικό.

Πρόβατα

Κατά τη διάρκεια της επιστροφής του στην Ιθάκη, ο Οδυσσέας συνάντησε αρκετά εμπόδια. Ένα από αυτά ήταν και η αιχμαλωσία από τον μονόφθαλμο Πολύφημο. Για να διαφύγει, ο Οδυσσέας και οι άντρες του δέθηκαν στις κοιλιές των προβάτων του Πολύφημου, τα οποία είχαν βγει για βοσκή, κι έτσι έφτασαν μέχρι το πλοίο τους.

Άλογα

Οι  Αμαζόνες, οι ατρόμητες πολεμίστριες δεν αποχωριζόντουσαν ποτέ τα άλογά τους, αφού με τη βοήθειά τους έδιναν μάχες ή συμμετείχαν σε πολέμους, όπως στον Τρωικό.

Πήγασος

Το φτερωτό αυτό άλογο είναι συνδεδεμένο σε αρκετές παραδόσεις της μυθολογίας. Για παράδειγμα, όταν ο Περσέας αποκεφάλισε τη Μέδουσα, κατάφερε να διαφύγει με τη βοήθεια του Πήγασου, σύμφωνα πάντα με τη μία εκδοχή της ιστορίας.

Κουκουβάγια

Έμβλημα και αγαπημένο πουλί της θεάς Αθηνάς, η κουκουβάγια συνδέθηκε με τη σοφία και τη σύνεση. Καθώς όμως η Αθηνά, εκτός από θεά της σοφίας, ήταν επίσης θεά της στρατηγικής και του πολέμου, η κουκουβάγια έγινε ο προστάτης που συνόδευε τον ελληνικό στρατό στον πόλεμο.

Ελάφι

Εκτός από το τόξο και το ημισέλινο, σύμβολο της θεάς Άρτεμης ήταν και το ελάφι. Όταν μάλιστα ο Ηρακλής καταδίωκε την ελαφίνα με τα χρυσά κέρατα –ιδιοκτησία της θεάς, προκειμένου να εκπληρώσει έναν από τους δώδεκα άθλους του, η θεά τον εμπόδισε να τη σκοτώσει, αλλά τον βοήθησε να την παραδώσει στον βασιλιά Ευρυσθέα. Τότε ο βασιλιάς αφιέρωσε ξανά το ζώο στη θεά.

Παγώνι

Το αγαπημένο πουλί της θεάς Ήρας – όχι άδικα χάρη στην εξωτική ομορφιά του. Σύμφωνα με τη μυθολογία μάλιστα, θεωρούνταν ότι στο φτέρωμα του παγωνιού βρισκόντουσαν τα μάτια του Άργου, που φρουρούσαν την Ιώ.

Βόδια

Τα βόδια του Γηρυόνη αποτέλεσαν τον δέκατο άθλο του Ηρακλή, από τους συνολικά δώδεκα που του είχε αναθέσει ο Ευρυσθέας. Η μάχη του Ηρακλή με τον τερατόμορφο Γηρυόνη έχει αποτυπωθεί σε αμφορέα που χρονολογείται το 540πχ και βρίσκεται στο μουσείο του Λούβρου.

Αετός

Το αρπακτικό πουλί στην αρχαιότητα ήταν ο αγγελιοφόρος του Δία και θεωρούνταν ιερό πουλί. Ο αετός θεωρείται έως και σήμερα σύμβολο ισχύος και κυριαρχίας και εικονίζεται σε πολλά εθνόσημα και σύμβολα πόλεων και κρατών.

Σήμερα δεν είναι τυχαίο που πολλά εκπαιδευτήρια, οργανισμοί, πολυεθνικές εταιρίες χρησιμοποιούν σαν εταιρικό σήμα αυτά τα ζώα – σύμβολα σοφίας, ελευθερίας, εξουσίας, ισχύος.

 

 

Φωτό από: www.fanpop.com

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons