Δεν ξέρω αν φταίει που ο δυτικός πληθυσμός βρίσκεται μόνιμα σε δίαιτα ή οι Ιάπωνες που τον έχουν ταράξει για να φτιάχνουν σούσι. Το θέμα είναι ότι σύμφωνα με τους οικολόγους, περισσότερο από τα μισά είδη τόνου κινδυνεύουν με εξαφάνιση. Κι αν ακόμη σκέφτεσαι τι θα παραγγέλνεις στο σούσι και τι θα τρως στη δίαιτα, να σου επισημάνω ότι οι συνέπειες αυτής της εξαφάνισης είναι μακράν πιο σοβαρές.
Οι οικολόγοι προειδοποιούν ότι πέντε από τα οκτώ είδη τόνου κινδυνεύουν να εξαφανιστούν, ενώ κάνουν έκκληση για επείγουσα δράση για την αντιμετώπιση της υπεραλίευσης.
Η τελευταία εκτίμηση της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN), έδειξε ότι τρία είναι τα είδη που απειλούνται με πλήρη εξαφάνιση, ενώ άλλα δύο απειλούνται και δεν σημειώνεται καμία δράση για την προστασία τους. Σύμφωνα με τον διευθυντή της Μονάδας Θαλάσσιας Βιοποικιλότητας της IUCN και συγγραφέα σχετικής μελέτης, Dr Kent Carpenter, και τα τρία είδη τόνου κινδυνεύουν εξαιτίας της υπερβολικής αλιείας. «Ο νότιος κόκκινος τόνος έχει ουσιαστικά πληγεί ανεπανόρθωτα, με μία μικρή ελπίδα ανάκαμψης» επισήμανε.
Τα περισσότερα από αυτά τα πολύτιμα για οικονομικούς λόγους είδη, όπως ο τόνος, βρίσκονται στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας και η μείωσή τους θα έχει αρνητικές επιπτώσεις και σε άλλα είδη. Επίσης, επειδή ζουν αρκετά χρόνια και αναπαράγονται με αργούς ρυθμούς, χρειάζονται πολύ περισσότερο χρόνο για να ανακάμψουν.
Φυσικά ο τόνος δεν είναι το μοναδικός είδος, το οποίο απειλείται με εξαφάνιση, εξαιτίας κυρίως της ανθρώπινης παρέμβασης. Παραθέτουμε μερικά από τα ζώα που εκπέμπουν SOS τόσο στη χώρα μας, αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο.
Τα απειλούμενα είδη στην Ελλάδα, σύμφωνα με την οργάνωση WWF
Κόκκινο Ελάφι
Κάποτε ζούσε σε ολόκληρη σχεδόν την ηπειρωτική Ελλάδα. Μέσα σε λίγες δεκαετίες οι πληθυσμοί του συρρικνώθηκαν σε τέτοιο βαθμό, ώστε το είδος βρέθηκε στην κατηγορία των «Κινδυνευόντων» ζώων της χώρας (Το Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Σπονδυλόζωων της Ελλάδας, 1992).
Tσακάλι
Το τσακάλι μέσα σε λίγα σχετικά χρόνια έφτασε από κοινό είδος να απειλείται με εξαφάνιση στην Ελλάδα. Ήδη η περιοχή εξάπλωσής του έχει συρρικνωθεί σημαντικά σε σχέση με τις αρχές της δεκαετίας του ’90.
Δελφίνι
Το δελφίνι είναι αναμφίβολα το αγαπημένο θηλαστικό των ελληνικών θαλασσών. Στη χώρα μας απαντώνται εννέα είδη από ένα σύνολο τριάντα δύο ειδών που παρατηρούνται παγκοσμίως.
Θαλάσσια χελώνα
Οι θαλάσσιες χελώνες ξεκινούν την ζωή τους ως έμβρυα σε αυγά που εναποθέτουν οι θηλυκές χελώνες σε αμμώδεις παραλίες. Η θερμοκρασία, καθορίζει το φύλο των νεοσσών στην κάθε φωλιά.
Μαυρόγυπας
Ο Μαυρόγυπας είναι σπάνιο και τοπικό επιδημητικό είδος που έχει χαρακτηριστεί προστατευόμενο, καθώς πλέον κινδυνεύει με εξαφάνιση στην Ελλάδα σύμφωνα με το Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ειδών της χώρας.
Αγριόγιδο
Σήμερα στην Ελλάδα υπάρχουν δεκαπέντε μικροί πληθυσμοί, διάσπαρτοι στη Β. και Ν. Πίνδο, στον Όλυμπο, στη Ρούμελη, στη Ροδόπη και σε ορισμένα ακόμα βουνά των συνόρων.
Μεσογειακή φώκια
Η μεσογειακή φώκια είναι ένα από τα περισσότερο απειλούμενα με εξαφάνιση θηλαστικά στον κόσμο. Ο μισός εναπομείναντας πληθυσμός της ζει στην Ελλάδα.
Καφέ αρκούδα
Η αρκούδα εμφανίστηκε πριν από 35 εκατ. χρόνια και κατάφερε να προσαρμοστεί από τις παγωμένες τούνδρες της Αλάσκας και τις στέπες της Ασίας έως τα ζεστά μεσογειακά δάση της νότιας Ευρώπης.
Πηγή www.wwf.gr
Και στον υπόλοιπο πλανήτη…
Iβηρικός λύγκας
Πιστεύεται ότι είναι από τα πλέον απειλούμενα θηλαστικά στην Ευρώπη, αφού έχουν απομείνει λιγότερα από 150 στην άγρια φύση. Ο λόγος; Η κύρια πηγή της τροφής του, το κουνέλι, μειώνεται επίσης με ταχείς ρυθμούς.
Μπαμπού κερκοπίθηκος
Ζει σε μία μόνο μικρή περιοχή της Νοτιοανατολικής Μαδαγασκάρης και αποτελεί ένα από τα πλέον απειλούμενα είδη κερκοπιθήκων, καθώς πιστεύεται ότι υπάρχουν μόνο 200. Ο κερκοπίθηκος τρέφεται μόνο με μπαμπού, παρά το γεγονός ότι έχει βρεθεί κυάνιο στο φυτό.
Celebes Λοφιοφόρος μακάκος
Ο μαύρος μακάκος βρίσκεται μόνο στη Βορειοδυτική μεριά της Ινδονησίας, κυρίως στο νησί Sulawesi – γνωστό κι ως Celebes. Αποτελεί συχνά θήραμα, εξαιτίας των καταστροφών που προκαλεί στα αγροκτήματα.
Πεδινός γορίλλας
Τον βρίσκεις στην Κεντρική Αφρική, αλλά τα τελευταία χρόνια τείνει να αφανιστεί λόγο του εκτεταμένου κυνηγιού για το ακριβό κρέας του αλλά και της εξάπλωσης του ιού Έμπολα. Επίσης, η ταχεία αποψίλωση των δασών καταστρέφει το φυσικό του περιβάλλον.
Ψαραετός της Μαδαγασκάρης
Το γεγονός ότι η Μαδαγασκάρη έχει μετατραπεί σε hotspot λόγω της πλούσιας βιοποικιλότητάς της, η αποψίλωση των δασών αλλά και άλλες απειλές, είναι αρκετά για να απειληθούν τα άγρια ζώα του νησιού. Ένα από αυτά είναι και ο ψαραετός της Μαδαγασκάρης.
Μαύρος ρινόκερος
Τις τελευταίες έξι δεκαετίες, ο πληθυσμός του μειώθηκε 90% εξαιτίας της λαθροθηρίας. Από τα μέσα της δεκαετίας του ’90 όμως, όπου υπήρχαν περίπου 3.000 αφρικανικοί ρινόκεροι, ο πληθυσμός τους αυξήθηκε σταθερά στους 4.000.
Φωτό από: www.freedigitalphotos.net