Διανύουμε δύσκολη περίοδο και δεν βλέπουμε φως στην άλλη άκρη του τούνελ. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει, αλλά ότι ίσως δεν είμαστε ακόμη τόσο κοντά.
Όπως, πολύ σοφά μου είπε μια καλή μου φίλη, όταν της παραπονιόμουν γι’ ακόμη μία φορά για την επαγγελματική μου κατάσταση, «στο τέλος όλα θα γίνουν, κι αν δεν έχουν γίνει ακόμα είναι γιατί δεν ήρθε το τέλος». Και με το «τέλος» δεν εννοώ του κόσμου, αλλά της ολοκλήρωσης μας, είτε επαγγελματικής είτε προσωπικής.
Ο καθένας από εμάς θέτει στόχους που τον κάνουν ευτυχισμένο και τον τελευταίο καιρό ό,τι συμβαίνει γύρω μας, μας κρατάει μακριά από αυτούς.
Ποιος είναι ο χειρότερος φόβος σου; Να χάσεις τη δουλειά σου και κατά συνέπεια την ασφάλεια, τη σιγουριά σου κι όλα τα παρελκόμενα. Μπορεί να σου έχει συμβεί στο παρελθόν, να έγινε πρόσφατα ή απλά να αγωνιάς καθημερινά. Είναι καιρός όμως να βρεις τον πραγματικό σου σκοπό σε αυτή τη ζωή, ώστε ακόμα κι αν χάσεις τη δουλειά σου να μην χάσεις την ταυτότητα σου.
«Πριν το καταλάβουμε, αρχίζουμε και ταυτιζόμαστε με ό,τι κατακτάμε. Αν όμως σε ορίζουν αυτά που έχεις, όταν αυτά χαθούν είναι πιθανό να χαθείς κι εσύ ο ίδιος» σχολιάζει ο Δόκτωρ Γουέην Ντάϊερ, συγγραφέας 35 best seller. Στην ταινία Η Αλλαγή: Βρίσκοντας το σκοπό της ζωής σου, ο Ντάϊερ εξηγεί πώς οι άνθρωποι προσδιορίζουν τη ζωή τους μέσα από τις δουλειές, τα υπάρχοντά τους και από τι σκέφτονται οι άλλοι γι’ αυτούς. Όλο αυτό μπορεί να είναι πολύ επιβλαβές, σε μία περίοδο ύφεσης, όταν οι άνθρωποι χάνουν τις δουλειές τους και ανακαλύπτουν ότι έχουν χάσει και την ταυτότητά τους.
«Ο πραγματικός σκοπός της ζωής είναι να είμαστε ευτυχισμένοι, να απολαμβάνουμε τη ζωή μας, και να φτάσουμε σε ένα σημείο, όπου δεν θα χρειάζεται να προσπαθήσουμε για να φτάσουμε κάπου αλλού “, σχολιάζει ο Dyer. «Οι άνθρωποι περνούν τη ζωή τους αγωνιζόμενοι και προσπαθώντας να φτάσουν κάπου όπου δεν μπορούν. Και ποτέ δεν φτάνουν εκεί που θέλουν».
Ο ίδιος προτείνει να ενωθούμε με το πνεύμα μας, να αφουγκραστούμε τον εαυτό μας και να βρούμε την εσωτερική μας δύναμη. Όλα αυτά θα μας οδηγήσουν στο να ανακαλύψουμε τον πραγματικό μας σκοπό και να ξαναγυρίσουμε στις βασικές μας ανάγκες.
Το να χάσεις τη δουλειά σου δεν σημαίνει ότι ήρθε το τέλος του κόσμου. Σημαίνει ότι πρέπει αν φανείς δημιουργικός, να βρεις άλλη διέξοδο για την ενέργειά σου και ίσως να αλλάξεις και αντικείμενο. Ο κάθε άνθρωπος δεν είναι προγραμματισμένος να κάνει μόνο ένα πράγμα στη ζωή του.
Θα κλείσω δανειζόμενη τα λόγια του πρώην εργοδότη μου (ναι, έχω χάσει κι εγώ δουλειές): «Στην κρίση πρέπει να φανείς δημιουργικός. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσεις να οριοθετείς τα πάντα σε κουτάκια και να βγεις από το κουτί που εσύ έχεις δημιουργήσει για εσένα».
Πηγή: drwaynedyer.com