Αρκετοί από έμας πιστεύουμε ότι ο γνώμονας για μία ονειρεμένη ζωή είναι η πειθαρχία, η σκληρή δουλειά και η προσπάθεια για συνεχή επιβράβευση. Όσο πιο πολύ εστιάζουμε στον στόχο μας, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να τα καταφέρουμε.
Σύμφωνα όμως με τον Wayne Dyer, Ph.D, ψυχολόγο και συγγραφέα, υπάρχει κι άλλη προσέγγιση προς την επίτευξη μιας χαρούμενης ζωής. Αντί να προσπαθούμε συνεχώς να ελέγξουμε τον κόσμο γύρω μας, ο συγγραφέας πιστεύει ότι πρέπει να επιτρέψουμε στις φυσικές μας ικανότητες και τα θετικά μας γνωρίσματα να αναδυθούν μέσα από τη «Δύναμη της Πρόθεσης», όπως την αποκαλεί ο ίδιος, δηλαδή την ικανότητα της χαράς, τη δημιουργία και την ευγένεια που κρύβουμε μέσα μας.
«Πρόθεση δεν είναι κάτι που κάνεις εσύ, αλλά μια δύναμη που υπάρχει στο σύμπαν ως ένα αόρατο πεδίο ενέργειας – μια δύναμη που μπορεί να μας μεταφέρει» εξηγεί ο Dyer. «Πού είναι αυτό το πεδίο»; Θα αναρρωτηθεί κάποιος. «Και πού δεν είναι» θα απαντήσει ο ίδιος. «Μια κάμπια, ένα μικρό βελανίδι, ένας σπόρος μήλου, όλα έχουν την πρόθεση ενσωματωμένη σε αυτά. Η κάμπια γίνεται πεταλούδα, το βελανίδι βελανιδιά, και ο καρπός του μήλου γίνεται φρούτο. Η πρόθεση δεν σφάλλει. Το βελανίδι ποτέ δεν μετατρέπεται σε μια κολοκύθα! Κάθε πτυχή της φύσης έχει ενσωματωμένη την πρόθεση».
Σύμφωνα με τον Dyer, η πρόθεση είναι η διαφορά μεταξύ κινήτρου και έμπνευσης. Το κίνητρο είναι όταν σου έρχεται στο μυαλό μια ιδέα και δεν την αφήνεις παρά μόνο όταν γίνεται πραγματικότητα. Η έμπνευση είναι το αντίστροφο. Κάποια στιγμή, φτάνεις σε ένα σημείο όπου συνειδητοποιείς ότι δεν έχεις πλέον εσύ τον έλεγχο και ότι υπάρχει μια κινητήρια δύναμη μέσα σου, που δεν μπορεί να σταματήσει.
• Η δημιουργικότητα, • η καλοσύνη, • η αγάπη, • η ομορφιά, • η επέκταση, • η αφθονία και • η δεκτικότητα, αποτελούν τις επτά εκφράσεις της πρόθεσης. «Αυτές οι επτά εκφράσεις είναι ο τρόπος που έχω φανταστεί αυτή την πηγή. Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιος άνθρωπος, ο οποίος να μην σκέφτεται έστω και λίγο ότι βρίσκεται σε αυτό τον κόσμο για κάποιο λόγο», συμπληρώνει. «Πάντα λέω, μην πεθάνεις με τη μουσική μέσα σου, άκου τη φωνή μέσα σου και βρες τι είναι αυτό που σε διεγείρει. Όταν το κάνεις αυτό ανακαλύπτεις μια άλλη έκφραση της πρόθεσης, την αγάπη. Αν αγαπάς αυτό που κάνεις και κάνεις ό,τι αγαπάς, τότε μπορείς να ζήσεις ευτυχισμένα» καταλήγει.
Ο φόβος όμως είναι ένα κυρίαρχο συναίσθημα που αποτρέπει τους ανθρώπους. «Κάθε φορά που αισθάνεστε άγχος, ανασφάλεια, θυμό ή αγανάκτηση, έχετε αφήσει πίσω σας την αγάπη και στη θέση της έχει μπει ο φόβος» εξηγεί ο Dyer. Για να σβήσουμε το φόβο και να αποκτήσουμε και πάλι πρόσβαση στη δύναμη της πρόθεσης, θα πρέπει να επαναλαμβάνουμε συνεχώς αυτό το οποίο αποζητούμε: «Θέλω να είμαι καλά». Θέλουμε να είμαστε σε αρμονία με την πηγή της ευημερίας. Όλο αυτό δεν έχει να κάνει με τις θρησκευτικές πεποιθήσεις των ανθρώπων, αλλά με τον πνευματικό και ψυχικό τους κόσμο. Η δύναμη κρύβεται μέσα μας και μας καλεί να την ανακαλύψουμε και να την αξιοποιήσουμε. Ο Dyer μάλιστα μας προτρέπει να ακολουθήσουμε τον εξής κανόνα: να σταματήσουμε να παίρνουμε τον εαυτό μας τόσο σοβαρά, να αφήσουμε το «εγώ» μας στην άκρη και να συνδεθούμε και πάλι με την ευγένεια. «Το ‘εγώ’ μας είναι το κομμάτι του εαυτού μας που πιστεύει ότι είμαστε ό,τι έχουμε, είμαστε αυτό που κάνουμε και αυτό που οι άλλοι πιστεύουν για εμάς. Όλο αυτό όμως είναι μια ψευδαίσθηση. Αν είμαστε ότι έχουμε και ότι κάνουμε, τότε ποιοι είμαστε όταν δεν τα έχουμε ή δεν τα κάνουμε πλέον»;
Πηγή: drwaynedier.com
Φωτογραφία από: http://www.freedigitalphotos.net/