Οι μελέτες δείχνουν ότι υπάρχει ένας σαφής συσχετισμός μεταξύ της χαμηλής αυτοπεποίθησης και του να είναι κάποιος υπέρβαρος. Το γεγονός βέβαια δεν θα έπρεπε να μας εκπλήσσει, αν σκεφτούμε τι νιώθουν συχνά οι άνθρωποι που έχουν αρκετά παραπανίσια κιλά και ποιες είναι οι κοινές απόψεις ως προς το βάρος. Παρόλα αυτά, το να είσαι υπέρβαρος, δεν σημαίνει ότι πρέπει να είσαι δυστυχής.
Έρευνες δείχνουν ότι οι υπέρβαροι έφηβοι που έχουν χαμηλή αυτοπεποίθηση, έχουν συνήθως, γονείς ή φίλους που τους κοροϊδεύουν ή τους εκφοβίζουν για τα κιλά τους και πιθανότατα αντιμετωπίζουν προβλήματα και στο σχολείο. Αυτό σημαίνει ότι αν νιώθεις άσχημα για τον εαυτό σου, θα πρέπει πρώτα να βρεις ποιος σε κάνει να αισθάνεσαι έτσι. Αναζήτησε βοήθεια για το bullying και εξήγησε στους κοντινούς σου ανθρώπους τι συναισθήματα σού προκαλούν τα σχόλιά τους.
Αν ξέρεις με σιγουριά ότι είσαι υπέρβαρη και θέλεις να κάνεις κάτι γι’ αυτό, είναι σημαντικό να αναζητήσεις γιατί τρως υπερβολικά. Για τους περισσότερους ανθρώπους είναι κάτι παραπάνω από κακές διατροφικές συνήθειες και συνήθως οι λόγοι είναι συναισθηματικής φύσεως. Το συναισθηματικό φαγητό δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο: νιώθεις άσχημα και τρως για να αισθανθείς καλύτερα και πάλι από την αρχή.
Αυτός ο κύκλος όμως μπορεί να σπάσει. Ακόμα κι αν αισθάνεσαι ότι δεν υπάρχει μία άκρη για να ξεκινήσεις, υπάρχουν ειδικοί που μπορούν να βοηθήσουν, όπως οι διατροφολόγοι και ο γιατρός σου. Κάθε φορά που κάνεις ένα θετικό βήμα για σένα, ο κύκλος σπάει όλο και περισσότερο. Όσο καλύτερα νιώθεις με σένα, τόσο λιγότερο στρέφεσαι στο φαγητό σαν λύση. Εκτός όμως από τους ειδικούς διατροφολόγους ή τους ψυχολόγους, είναι εξίσου σημαντικό να ζεις στο σήμερα και να βρίσκεις συνεχώς τρόπους να νιώθεις καλά με τον εαυτό σου.
Δοκίμασε να:
Εστίασε στα δυνατά σου χαρακτηριστικά. Η επιτυχία ενισχύει σημαντικά την αυτοπεποίθηση, οπότε σκέψου ποιες είναι οι δυνατότητές σου και εστίασε σε αυτές. Είσαι καλός ακροατής; Μπορείς να γίνεις μέντορας σε ομάδες εφήβων; Αν είσαι αφοσιωμένη σε έναν σκοπό, μπορείς να προσφέρεις εθελοντικά τον χρόνο σου και να δεις τι αντίκτυπο θα έχει στη ζωή σου.
Πάρε υγιεινά ρίσκα. Δοκίμασε νέες δραστηριότητες για να δείξεις στον εαυτό σου ότι μπορεί να τα καταφέρει. Δεν χρειάζεται να είναι ένα καινούργιο άθλημα, μπορεί να είναι καθημερινό περπάτημα ή χορός στο σπίτι.
Βρες τα ταλέντα σου. Μην αφήνεις τις σκέψεις για το βάρος σου να σε εμποδίζουν από το να δοκιμάζεις νέα πράγματα και να χαίρεσαι τη ζωή.
Επίλεξε ανθρώπους που σε υποστηρίζουν. Οι άνθρωποι που σε υποστηρίζουν και σε βοηθούν να γίνεσαι καλύτερος είναι απαραίτητοι, ανεξάρτητα με τα κιλά μας.
Ντύσου ανάλογα με τον σωματότυπό σου. Απλά επειδή είσαι πιο μεγαλόσωμη από κάποιους άλλους φίλους σου, δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να φοράς ωραία ρούχα και αξεσουάρ.
Κάνε κάτι θετικό για το βάρος σου. Αν δεν είσαι ικανοποιημένη με τα κιλά σου, έχεις το πάνω χέρι. Κάνε ένα μικρό βήμα κάθε μέρα προς τον στόχο που θα θέσεις.
Αγνόησε το size–zero και το debate γύρω από την παχυσαρκία. Η πραγματικότητα είναι ότι όλες οι υπερβολικά αδύνατες γυναίκες στον χώρο του modeling βρίσκονται μόνιμα σε δίαιτα. Το size-zero δεν είναι αυτό που θα ορίζαμε ως νορμάλ και όχι δεν είναι το τέλειο. Η παχυσαρκία από την άλλη, είναι ένα πρόβλημα που μπορεί να λυθεί με υγιεινές διατροφικές συνήθειες και άσκηση και όχι κάτι για το οποίο θα πρέπει να ντρεπόμαστε και να νιώθουμε άσχημα.
Φωτό από: Terrafemina