ΕΜΠΝΕΥΣΗ, ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

Γιατί είναι κουραστικό να (κάνεις πως) τα ξέρεις όλα.

Post by: 07/06/2019 0 comments

Η πεποίθηση ότι γνωρίζουμε τα πάντα είναι ίσως η πιο κουραστική συμπεριφορά για εμάς και τους γύρω μας. Παίρνοντας ως δεδομένο ότι η γνώση είναι αστείρευτη, η γνώση όλων είναι απλά αδύνατη. Αυτή η κακή συνήθεια είναι απόρροια του σύγχρονου πολιτισμού και των κοινωνιών που θεωρούν ότι τα ξέρουν όλα.

Σαν λαός, τείνουμε να πιστεύουμε ότι έχουμε γνώσεις επί παντός επιστητού – από τους ποδοσφαιρικούς αγώνες μέχρι τη ρύθμιση του δημοσιονομικού χρέους. Φυσικά και η γνώμη του καθενός μας είναι σημαντική, όμως είναι τελείως διαφορετικό να πούμε την άποψή μας από το να επιμένουμε για την αυθεντία μας. Από μικρά παιδιά έχουμε μάθει ότι το «δεν ξέρω» ισούται με αδιαφορία ή έλλειψη γνώσεων. Έχουμε μάθει επίσης να πεταγόμαστε σε συζητήσεις χωρίς να ακούσουμε πραγματικά τον συνομιλητή μας. Η απάντηση «δεν ξέρω τι λες εσύ, αλλά εγώ» είναι η πιο σύνηθες όλων σε έναν διάλογο μονόλογο.

Είναι πραγματικά πολύ κουραστικό να κάνουμε πώς τα ξέρουμε όλα και πολύ χειρότερο να το πιστεύουμε, είτε αυτό αφορά κάτι αμελητέο, όπως για παράδειγμα μία συνταγή για ψαρόσουπα, είτε κάτι πιο σοβαρό, όπως ο εμβολιασμός των παιδιών. Η επιμονή μας για αυθεντία, τελικά, κουράζει τους ανθρώπους γύρω μας. Η άρνησή μας για αμφισβήτηση μάς φέρνει πιο κοντά στη μοναξιά, αφού η πραγματική επικοινωνία χάνεται. Οι άνθρωποι που επιμένουν πώς τα ξέρουν όλα είναι και αυτοί που ξέρουν πώς αισθάνεται κάποιος σε ένα χωρισμό, σε μία απώλεια ή σε μία άσχημη στιγμή. Δεν είναι αυτοί που καταλαβαίνουν, αλλά εκείνοι που θα «γυρίσουν» την ιστορία προς το μέρος τους γιατί «ξέρουν καλύτερα». Δεν προσπαθούν να καταλάβουν ή να μάθουν κάτι καινούργιο γιατί το ξέρουν ήδη. Και όλο αυτό είναι εξουθενωτικό.

Σε όλη μας τη ζωή μαθαίνουμε και εξελισσόμαστε. Αν θεωρήσουμε ότι οι γνώσεις που έχουμε είναι αρκετές τότε θα παραμείνουμε στάσιμοι. Αν πάλι προσπαθήσουμε να τις επιβάλλουμε στους γύρω μας, το πιθανότερο είναι ότι θα γίνουμε κουραστικοί. Οι πιο ωραίες σχέσεις στηρίζονται στην ανταλλαγή απόψεων και ιδεών, στις προσωπικές προκλήσεις και εσωτερικές αναζητήσεις και φυσικά στο να αναζητάμε συνεχώς νέες απαντήσεις.

Φωτό από: Eva

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons