ΤΑΞΙΔΙΑ, ΤΕΧΝΕΣ

AGALMATAHOMEPAGE-el.wikipedia.org

Τα πιο αγαπημένα αγάλματα που στολίζουν την Αθήνα {VIDEO}

Post by: 30/03/2014 0 comments

Την Αθήνα κοσμούν αγάλματα που κρύβουν τη δική τους ιστορία. Λειτουργώντας ως συνδετικός κρίκος με το παρελθόν και την Ιστορία, τα αγάλματα της πόλης στέκονται και μας κοιτούν ακίνητα με ήλιο, βροχή, χιόνι, αέρα, επιβιώνοντας στο χρόνο. Αξίζουν την προσοχή και τον σεβασμό μας.

  • Το άγαλμα του Κολοκοτρώνη στην Παλαιά Βουλή

Το άγαλμα του Κολοκοτρώνη που βρίσκεται μπροστά στην Παλαιά Βουλή αποτελεί φιλοτέχνημα του Λάζαρου Σώχου. Κατασκευάστηκε το 1900 στο Παρίσι και στήθηκε το 1904 στην Αθήνα. Ο έφιππος ανδριάντας του Κολοκοτρώνη έχει βραβευτεί από το Ελληνικό τμήμα της Διεθνής Παρισινής έκθεσης του 1900 και την Ακαδημία της Ρώμης. 

  • Το άγαλμα του Χαρίλαου Τρικούπη στην Παλαιά Βουλή

Λίγο πιο κάτω από το άγαλμα του Κολοκοτρώνη, βρίσκεται το άγαλμα του Χαρίλαου Τρικούπη, διπλωμάτη, πολιτικού και Πρωθυπουργού της Ελλάδας. Στο άγαλμα αναγράφεται η ρήση «Η Ελλάς θέλη να ζήση και θα ζήση». Ο ανδριάντας του Χαριλάου Τρικούπη είναι έργο του γλύπτη Θωμά Θωμόπουλου. Ο κυπριακής καταγωγής γλύπτης έχει φιλοτεχνήσει πολλές προτομές και ανδριάντες. Κάποια από τα πιο γνωστά του έργα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία της πόλης: Προτομή του Διονυσίου Σολωμού στον Εθνικό Κήπο, Προτομή του Εμμανουήλ Ξάνθου στην πλατεία Κολωνακίου, Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη στη Βουλή των Ελλήνων.

  • Τα αγάλματα στο Πεδίον του Άρεως

Μαρμάρινες προτομές των Ηρώων της Επανάστασης του 1821 διακοσμούν το άλσος του Πεδίου του Άρεως, κατά μήκος της λεγόμενης οδού Αγωνιστών του 21. Το άλσος σχεδιάστηκε το 1934 με σκοπό να τιμηθούν οι Ήρωες της Επανάστασης.

  • Τα Αγάλματα της Ακαδημίας Αθηνών στην οδό Πανεπιστημίου

Ο «Απόλλωνας» και η «Αθηνά» της Σιναίας Ακαδημίας, καθώς και ο «Σωκράτης» και ο «Πλάτωνας» που στολίζουν τα προπύλαια της Ακαδημίας αποτελούν έργα του Λεωνίδα Δρόση. Ο γλύπτης φημίζεται για την ομοιότητα των γλυπτών του με τους ανθρώπους που εικονίζουν, την φυσικότητα των γραμμών και την ανατομική ακρίβεια. Το πιο δημοφιλές έργο του είναι η «Πηνελόπη», το οποίο βραβεύτηκε με χρυσό μετάλλιο στην διεθνή έκθεση στο Παρίσι το 1867. 

  • Το άγαλμα του Δημήτρη Μητρόπουλου στο Ωδείο Αθηνών

Η προτομή από ορείχαλκο του μαέστρου Δημήτρη Μητρόπουλου που κοσμεί το Προαύλιο του Ωδείου Αθηνών, είναι έργο του Θανάση Απάρτη. Ο καλλιτέχνης φιλοτέχνησε με ρεαλιστικό τρόπο μια σειρά από προτομές σημαντικών προσώπων, οι περισσότερες από τις οποίες κοσμούν σήμερα κεντρικά σημεία της Αθήνας, όπως η μαρμάρινη προτομή του Οδυσσέα Ανδρούτσου στο Πεδίον του Άρεως και η προτομή από ορείχαλκο του Άγγελου Σικελιανού στην Πλατεία Σκουζέ.

  • Το άγαλμα του Ελευθέριου Βενιζέλου στο Πάρκο Ελευθερίας

Ο Ανδριάντας από ορείχαλκο του Ελευθερίου Βενιζέλου έχει ύψος τέσσερα μέτρα και φιλοτεχνήθηκε από τον γλύπτη Γιάννη Παππά.  Πρόκειται για έναν από τους πιο σημαντικούς Νεοέλληνες γλύπτες που έδρασαν στο δεύτερο μισό του 20ού αιώνα στην Ελλάδα, μεταφέροντας και αξιοποιώντας τις διδαχές της μεταροντενικής γαλλικής σχολής στην ελληνική πραγματικότητα.

  • Ο Δρομέας στο Hilton

Άγαλμα κατασκευασμένο από γυαλί, ο «Δρομέας» του γλύπτη Κώστα Βαρώτσου είχε προκαλέσει ανάμεικτα συναισθήματα όταν πρωτοστήθηκε στην πλατεία Ομονοίας το 1988.

Το άγαλμα μεταφέρθηκε μπροστά στο ξενοδοχείο Hilton, όπου βρίσκεται έως και σήμερα.

  • Η Ωραία Κοιμωμένη

Η Ωραία Κοιμωμένη Παρθένος, έργο του Γιαννούλη Χαλεπά είναι ένα από τα διασημότερα μνημεία του Πρώτου Νεκροταφείου. Είναι ο τάφος της Σοφίας Αφεντάκη και η κοπέλα που απεικονίζεται είναι τόσο φυσικά σμιλεμένη που φαίνεται να κοιμάται και τίποτα δεν μαρτυρά την ακαμψία του νεκρού της σώματος. Το γλυπτό συνδέεται δυστυχώς και οφείλει μέρος της φήμης του στο γεγονός ότι ήταν το τελευταίο γλυπτό του γλύπτη πριν κυριευτεί από σχιζοφρένεια.

AGALMATA-ESOTERIKI

Πηγές: Wikipedia, athensinfoguide

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons