I LOVE SUNDAYS & HAPPY OUTSIDE

Δημήτρης Λιγνάδης, μια συνέντευξη για την ευτυχία, τού Καλλιτεχνικού Διευθυντή τού Εθνικού Θεάτρου

Post by: 30/10/2019 0 comments

Ο Δημήτρης Λιγνάδης, σπουδαίος Έλληνας ηθοποιός, σκηνοθέτης και καθηγητής υποκριτικής, φέτος ορίστηκε καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου. Με αφορμή αυτό το γεγονός, το website www.tsemberlidou.gr δημοσιεύει ξανά αποκλειστική συνέντευξη του μοναδικού αυτού καλλιτέχνη.

Ποια είναι για σένα η απόλυτη έκφραση ευτυχίας;

Το βλέμμα της μικρής μου ανιψιάς.

Η ευτυχία πηγάζει από μέσα μας ή έρχεται από εξωτερικούς παράγοντες;

Η ευτυχία συλλαμβάνεται από μέσα μας, ανάλογα πώς βλέπει κανείς τη ζωή, όλα είναι ευτυχία. Το θέμα είναι αν έχεις προπονήσει τα μάτια της ψυχής σου για να μπορείς να τη συλλαμβάνεις την ευτυχία. Για παράδειγμα ένα κίτρινο λουλούδι μπορεί σε κάποιον να του θυμίζει τον θάνατο του πατέρα του, μπορεί σε κάποιον άλλον να του θυμίζει την άνοιξη. Το κίτρινο λουλούδι είναι απλά ένα κίτρινο λουλούδι. Το θέμα είναι εμείς πως διαβάζουμε την ευτυχία, ομοίως και τη δυστυχία.

Είσαι αποφασισμένος να δίνεις ευκαιρίες στον εαυτό σου να ζει ευτυχισμένα;

Σαφώς. Προσπαθώ πρώτα να ορίσω τι σημαίνει να ζω ευτυχισμένα γιατί πολλές φορές έχουμε όλοι μας, κι εγώ, ψάξει τον όρο τι σημαίνει να ζω ευτυχισμένα. Ζω πλούσια, ζω ασύδοτα, ζω επιτυχημένα, το θέμα είναι να ορίσει κανείς πρώτα τι είναι ευτυχία και μετά να συνειδητοποιήσει αν δίνει τη δυνατότητα στον εαυτό του να ζει ευτυχισμένα.

Εάν δεν υπήρχε κριτική ή έπαινος, τι θα ήσουν σήμερα;

Τίποτα. Κάνω αυτή τη δουλειά ακριβώς για να έχω τον έπαινο και τον ψόγο. Γενικά να εκτίθεμαι σε κοινή θέα. Και νομίζω ότι κάθε ηθοποιός πρέπει να είναι γενναιόψυχος από τη στιγμή που θέλει να έχει ελευθερία ο ίδιος, να είναι ανοιχτός και στον ψόγο και στον έπαινο.

Πρέπει να υποφέρουμε για να γίνουμε σπουδαίοι;

Θα ήθελα να σου πω όχι, δεν πρέπει να υποφέρουμε για να γίνουμε σπουδαίοι. Αλλά κανείς σπουδαίος δεν γίνετε «αβρόχοις ποσίν», χωρίς δηλαδή να βασανιστεί. Το βάσανο είναι μία από τις προϋποθέσεις για να γίνει κανείς σπουδαίος. Δεν σημαίνει ότι όποιος βασανίζεται θα γίνει και σπουδαίος αλλά όποιος είναι σπουδαίος σίγουρα έχει βασανιστεί.

Πώς θέλεις να επηρεάζεις και ποιόν;

Αν θέλω να επηρεάζω κάποιον, είναι τους ανθρώπους με τους οποίους συναναστρέφομαι, με τους οποίους πνευματικά ερωτοτροπώ κι αυτοί δεν είναι άλλοι παρά οι εκάστοτε μαθητές μου, κανείς άλλος. Δευτερογενώς θα ήθελα να επηρεάζω και το κοινό. Όταν ξεκινάει κανείς να κάνει θέατρο, ξεκινάει για να εκφραστεί και να επικοινωνήσει την προσωπική του έκφραση. Όταν μεγαλώνει – τουλάχιστον μιλάω για μένα – μπαίνει μέσα του και το μικρόβιο σαν μια παράμετρος εκπαιδευτική. Γι’ αυτό όσον αφορά αν θα ήθελα να επηρεάζω το κοινό, καταρχήν θα ήθελα να με καταλάβει το κοινό, να συνομιλήσω με το κοινό και αν γίνεται και να το επηρεάσω. Αλλά αυτούς που άμεσα θέλω να επηρεάσω είναι οι μαθητές μου.

Για ποιο λόγο εργάζεσαι;

Για να ζω. Όχι μόνο για να βγάζω λεφτά αλλά για να μπορώ και να ζω. Διάλεξα φαίνεται αυτή τη δουλειά γιατί δεν μού προσκόμιζε μόνο τα ως προς το ζην αλλά και προς το ευ ζην. Όχι ότι δεν ταλαιπωρήθηκα, βασανίστηκα πολύ αλλά είναι μια δουλειά την οποία δεν θα μπορούσα να την αλλάξω, δεν θα μπορούσα να κάνω άλλη δουλειά.  Σίγουρα η δουλειά του ηθοποιού είναι από τις λίγες καλλιτεχνικές δουλειές που ασκείται μέσα σε επαγγελματικά πλαίσια. Δεν μπορείς να παίξεις θέατρο στο μπάνιο σου, ενώ ένα ποίημα στο δωμάτιό σου μπορείς να το γράψεις.

Ποιο είναι το πιο αφελές πράγμα που πίστευες παλιότερα;

Ότι θα είμαστε παντοτινοί και μόνιμοι.

Αν είχες ένα βάθρο, ποιον θα έβαζες επάνω;

Τον εαυτό μου.

Είσαι εξαρτημένος από κάτι θετικό;

Όταν είσαι εξαρτημένος από κάτι, δεν μπορεί να είναι καλό. Κανείς μπορεί να επιλέγει να συνδεθεί με κάτι και να αποσυνδεθεί. Όταν όμως είναι εξαρτημένος, αυτό σημαίνει ότι πάει κόντρα με τη συνείδησή του, ότι γίνεται κάτι ερήμην της συνείδησής του και των επιθυμιών του. Γενικά η λέξη εξάρτηση, εμένα με φοβίζει πάρα πολύ, ίσως γιατί την έχω πληρώσει.

Ποιο μότο, σκεπτικό, νόμο ή παγκόσμια σοφία θα ήθελες να καταργήσεις;

Να είσαι αυτάρκης.

Τι θα μάθαινες σε ένα παιδί για το χρήμα;

Θα του έδινα λίγα χρήματα για να πάει σε ένα σχολείο να διδαχθεί ότι το χρήμα δεν χρειάζεται.

Τι προσπαθείς να ανακαλύψεις;

Τον εαυτό μου.

Ποια πράσινη καθημερινή συνήθεια ακολουθείς για το καλό όλων;

Νομίζω αυτές που θα έπρεπε να κάνει κάθε στοιχειώδης άνθρωπος. Προσπαθώ να μην πετάω τα σκουπίδια μου στον δρόμο, δεν έχω πετάξει ούτε μισή τσίχλα στον δρόμο. Δεν πετάω ποτέ άλλα απορρίμματα σε κάδους που είναι για ανακύκλωση. Θα ήθελα πάρα πολύ να υπάρχει πράσινο, πάρκα, αλλά αν μου επιτρέπεις, η οικολογία δεν είναι αυταξία. Τι θα πει οικολογία;, η οικολογία δεν είναι θρησκεία, η οικολογία έχει μέσα της και μία ηθική και σίγουρα αυτή η ηθική δεν είναι η ηθική της φύσης γιατί η ηθική της φύσης λέει ότι το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό και ο δυνατός τον αδύναμο κτλ. Θα ήθελα να πρασινίσει ο κόσμος, όχι μόνο έξω στα πάρκα αλλά να ανθίσουμε και μέσα μας. Αυτό έχει να κάνει με την ηθική.

Για τι πράγμα είσαι ευγνώμων;

Για τους δικούς μου ανθρώπους που είχαν την υπομονή και την επιμονή να με μεγαλώσουν. Τους χρωστάω πάρα πολλά. Τον πατέρα μου, τη μάνα μου, τον αδερφό μου και για τη ζωή που μου τα έδωσε όλα σχετικά απλόχερα.

Μπορείς να συγχωρείς;

Όσο μεγαλώνω όλο και πιο εύκολα.

Tι σου δίνει χαρά;

Επειδή δεν έχω παιδιά, μου δίνει χαρά να βλέπω στα μάτια των μαθητών μου ή των ανθρώπων που κάτι τούς προσέφερα, όχι τόσο την ευγνωμοσύνη γιατί αυτό δεν πρέπει να το περιμένεις, αλλά τη χρησιμότητα από αυτό που τούς έμαθα.

Γιατί βρίσκεσαι σε αυτό τον κόσμο;

Ρωτήστε αυτόν που με έστειλε γιατί εάν απαντήσω το γιατί βρίσκομαι σε αυτόν τον κόσμο, το αμέσως επόμενό μου βήμα είναι να τον εγκαταλείψω. Αλίμονο αν βρούμε γιατί είμαστε στον κόσμο, τελειώσαμε. Πρέπει να το ψάχνουμε.

Τι συμβουλή θα έδινες, αν είχες την ευκαιρία, στο νεότερο εαυτό σου;

Να αγαπήσει περισσότερο ο εαυτός μου εμένα και να μάθει να αγαπάει πιο βαθειά.

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons