Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Αποκλειστική παραδοσιακή συνταγή για μελομακάρονα

Κάθε σπίτι μοσχομυρίζει όταν οι κουζίνες «ανάβουν» ψήνοντας τραγανά, μυρωδάτα μελομακάρονα. Τότε νιώθουμε με όλες τις αισθήσεις μας ότι πλησιάζουν τα Χριστούγεννα!

Ακολουθεί μια παραδοσιακή οικογενειακή μας συνταγή.

 

Συνταγή Βάσως και Μαριάννας Τσεμπερλίδου

ΥΛΙΚΑ

  • 2 κιλά αλεύρι μαλακό κοσκινισμένο
  • 1 κιλό ελαιόλαδο
  • 1 ποτήρι κρασιού αλισίβα (σταχτόνερο)
  • 1 ποτήρι νερού χυμός από φρέσκο πορτοκάλι
  • Φλούδα από ένα πορτοκάλι τριμμένη στο λεπτό τρίφτη
  • 1 κουταλιά σούπας γαρύφαλλο σε σκόνη
  • 2 κουταλιές σούπας κανέλλα σε σκόνη
  • ½ κιλό καρυδόψιχα τριμμένη σε χονδρά κομμάτια
  • 2 φακελάκια μπέικιν πάουντερ
  • ½ ποτήρι κρασιού κονιάκ
  • 400 γραμμάρια ζάχαρη

Σιρόπι

  • 3 νεροπότηρα ζάχαρη
  • 3 νεροπότηρα μέλι αραιό
  • 5 νεροπότηρα νερό
  • ½ κιλό καρυδόψιχα τριμμένη για το πασπάλισμα

Εκτέλεση

  1. Το προηγούμενο βράδυ βράζουμε το λάδι μέχρι να κάψει και το αφήνουμε όλη νύχτα να κρυώσει.
  2. Προετοιμάζουμε επίσης την αλισίβα: βράζουμε 1 κουταλιά της σούπας στάχτη καθαρή* (μόνο από ξύλα, κοσκινισμένη) σε μπρίκι με ένα ποτήρι νερό και αφήνουμε όλη νύχτα να κατασταλάξει. Μετά τη στραγγίζουμε (χρησιμοποιώντας τουλπάνι, σίτα λεπτή ή τούλι), ώστε το υγρό που θα μείνει να είναι απολύτως διαυγές.
  3. Την επομένη χτυπάμε στο μπλέντερ το λάδι με την αλισίβα μέχρι ν’ ασπρίσουν και κατόπιν προσθέτουμε τη φλούδα, τη ζάχαρη, τα κανελλογαρύφαλλα, τη σόδα διαλυμένη στο κονιάκ, το χυμό πορτοκάλι και χτυπάμε συνέχεια σε μίξερ ή μπλέντερ.
  4. Κατόπιν αρχίζουμε να προσθέτουμε το αλεύρι λίγο-λίγο, μαζί με το μπέικιν, και δουλεύουμε το μίγμα (περίπου 20΄) μέχρι να γίνει μια ζύμη μαλακή, που δεν κολλάει στα τοιχώματα του δοχείου. Προσθέτουμε τη χονδροκομμένη καρυδόψιχα, η οποία γίνεται αισθητή κατά το πλάσιμο.
  5. Πλάθουμε τα μελομακάρονα πολύ μικρά, διότι διπλασιάζονται σε όγκο κατά το ψήσιμο, και τα τοποθετούμε σε ταψιά. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170-180 βαθμούς για 10-15 λεπτά περίπου, μέχρι να γίνουν πιο σκούρα σε χρώμα. Αφήνουμε να κρυώσουν.
  6. Βράζουμε όλα τα υλικά του σιροπιού και ξαφρίζουμε. Κατόπιν, και ενώ το σιρόπι βράζει σε χαμηλή φωτιά, ρίχνουμε 6-8 μελομακάρονα κάθε φορά και τα αφήνουμε περίπου 5 λεπτά μέσα στο σιρόπι, γυρίζοντάς τα κι από τις δύο πλευρές.
  7. Τα σουρώνουμε με τρυπητή κουτάλα, τα τοποθετούμε σε πιατέλα και τα πασπαλίζουμε με καρύδι τριμμένο.

*η στάχτη για την αλισίβα πρέπει να είναι αυστηρά μόνο από καύση ξύλου, όχι κάρβουνου, ούτε άλλου υλικού. Επίσης να μην έχουμε ψήσει τίποτα που θα αφήσει μυρωδιά και λίπος και θα επηρεάσει τη γεύση των μελομακάρονων.(π.χ. λουκανικάκια)

 

Φωτό από: Μαριάννας Τσεμπερλίδου

Fashion & Lifestyle Blog WordPress Theme
© 2024 Streetstyle. All Rights Reserved.

Sign Up to Our Newsletter

Be the first to know the latest updates