ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Αποκλειστική οικογενειακή μας συνταγή για μελομακάρονα.

Post by: 16/12/2023 0 comments

Κάθε σπίτι μοσχομυρίζει όταν οι κουζίνες «ανάβουν» ψήνοντας τραγανά, μυρωδάτα μελομακάρονα. Τότε νιώθουμε ότι πλησιάζουν τα Χριστούγεννα!

Ακολουθεί η παραδοσιακή οικογενειακή μας συνταγή δύο γενεών για μελομακάρονα της Βασιλικής και Μαριάννας Τσεμπερλίδου.

Υλικά

Για τα μελομακάρονα

  • 2 κιλά αλεύρι μαλακό κοσκινισμένο
  • 1 κιλό ελαιόλαδο
  • 1 ποτήρι κρασιού αλισίβα (σταχτόνερο)
  • 1 ποτήρι νερού χυμός από φρέσκο πορτοκάλι
  • Φλούδα από ένα πορτοκάλι τριμμένη στο λεπτό τρίφτη
  • 1 κουταλιά σούπας γαρύφαλλο σε σκόνη
  • 2 κουταλιές σούπας κανέλλα σε σκόνη
  • ½ κιλό καρυδόψιχα τριμμένη σε χονδρά κομμάτια
  • 2 φακελάκια μπέικιν πάουντερ
  • ½ ποτήρι κρασιού κονιάκ
  • 400 γραμμάρια ζάχαρη

Για το Σιρόπι

  • 3 νεροπότηρα ζάχαρη
  • 3 νεροπότηρα μέλι αραιό
  • 5 νεροπότηρα νερό
  • ½ κιλό καρυδόψιχα τριμμένη για το πασπάλισμα

Εκτέλεση

1. Το προηγούμενο βράδυ βράζουμε το λάδι μέχρι να κάψει και το αφήνουμε όλη νύχτα να κρυώσει.

2. Προετοιμάζουμε επίσης την αλισίβα: βράζουμε 1 κουταλιά της σούπας στάχτη καθαρή* (μόνο από ξύλα, κοσκινισμένη) σε μπρίκι με ένα ποτήρι νερό και αφήνουμε όλη νύχτα να κατασταλάξει. Μετά τη στραγγίζουμε (χρησιμοποιώντας τουλπάνι, σίτα λεπτή ή τούλι), ώστε το υγρό που θα μείνει να είναι απολύτως διαυγές.

3. Την επομένη, χτυπάμε στο μπλέντερ το λάδι με την αλισίβα μέχρι ν’ ασπρίσουν και κατόπιν προσθέτουμε τη φλούδα πορτοκαλιού, τη ζάχαρη, τα κανελλογαρύφαλλα, τη σόδα διαλυμένη στο κονιάκ, το χυμό πορτοκάλι και χτυπάμε συνέχεια σε μίξερ ή μπλέντερ.

4. Κατόπιν αρχίζουμε να προσθέτουμε το αλεύρι λίγο-λίγο, μαζί με το μπέικιν, και δουλεύουμε το μίγμα (περίπου 20΄) μέχρι να γίνει μια ζύμη μαλακή, που δεν κολλάει στα τοιχώματα του δοχείου. Προσθέτουμε τη χονδροκομμένη καρυδόψιχα, η οποία γίνεται αισθητή κατά το πλάσιμο.

5. Πλάθουμε τα μελομακάρονα πολύ μικρά, διότι διπλασιάζονται σε όγκο κατά το ψήσιμο, και τα τοποθετούμε σε ταψιά. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170-180 βαθμούς για 10-15 λεπτά περίπου, μέχρι να γίνουν πιο σκούρα σε χρώμα. Αφήνουμε να κρυώσουν.

6. Για το μέλωμα: βράζουμε όλα τα υλικά του σιροπιού και ξαφρίζουμε. Κατόπιν, και ενώ το σιρόπι βράζει σε χαμηλή φωτιά, ρίχνουμε 6-8 μελομακάρονα κάθε φορά και τα αφήνουμε περίπου 5 λεπτά μέσα στο σιρόπι, γυρίζοντάς τα κι από τις δύο πλευρές.

7. Τα σουρώνουμε με τρυπητή κουτάλα, τα τοποθετούμε σε πιατέλα και τα πασπαλίζουμε με καρύδι τριμμένο.

*η στάχτη για την αλισίβα πρέπει να είναι αυστηρά και μόνο από καύση ξύλου, όχι πέλετ, όχι κάρβουνου, ούτε άλλου υλικού. Επίσης να μην έχουμε ψήσει τίποτα που θα αφήσει μυρωδιά και λίπος και θα επηρεάσει τη γεύση των μελομακάρονων.(π.χ. λουκανικάκια)

Καλά Χριστούγεννα σε όλους!

Φωτό από: Μαριάννα Τσεμπερλίδου

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons