ΕΠΙΤΥΧΙΑ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Τι να κάνεις όταν αντιπαθείς το αφεντικό σου;

Post by: 06/04/2021 0 comments

Σου έχει τύχει, να φύγεις μια μέρα από τη δουλειά και να πεις “μισώ το αφεντικό μου”;

Το μίσος είναι μια δυνατή λέξη, οπότε καλύτερα ας πούμε ότι τον αντιπαθείς. Το να έχεις ένα κακό ερφοδότη, μπορεί να σε κάνει να νιώθεις απελπισία, άγχος και να σε κάνει ακόμα και να θες να φύγεις από τη δουλειά.

Μη το βάζεις κάτω όμως. Υπάρχουν τρόποι, για να καταφέρετε να επικοινωνήσετε.


Γιατί τον αντιπαθείς;

Για αρχή, πρέπει να δούμε τί είναι αυτό που σε κάνει να μην αντέχεις τον διευθυντή σου ή τον εργοδότη σου. Είναι αγενής ή υπερβολικά απαιτητικός; Φωνάζει χωρίς λόγο; Ή μήπως είσαι εσύ, που δεν αντέχεις να σε πιέζουν και να σου λένε τί να κάνεις;

Το πιο πιθανό είναι να συμβαίνει ένας συνδυασμός των παραπάνω. Παρόλα αυτά, το πρώτο βήμα για να λύσεις το πρόβλημα, είναι να δεις τί ακριβώς νιώθεις. Είναι το πρώτο αφεντικό που δεν συμπαθείς; Έχουν την ίδια εντύπωση για εκείνον και οι υπόλοιποι συνάδελφοι; Μήπως ένιωθες έτσι και με τους προηγούμενους εργοδότες σου;


Ποιά είναι τα χαρακτηριστικά του κακού εργοδότη;

Σε παρακολουθεί συνεχώς.

Αυτός ο τύπος εργοδότη, έχει την τάση να παρακολουθεί και την παραμικρή σου κίνηση. Νιώθεις συνεχώς το βλέμμα του πάνω σου και θα σχολιάσει και την παραμικρή λεπτομέρεια. Έτσι, εσύ χάνεις την ελευθερία, την αυτονομία και την όρεξή σου για δουλειά. Στο κάτω κάτω της γραφής, θέλεις να σου έχει εμπιστοσύνη.

Ο απαισιόδοξος.

Πρόκειται για τον εργοδότη που όλα τα βλέπει στραβά. Ακόμα κι αν κάνεις τη δουλειά σου τέλεια και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, εκείνος πάντα κάτι αρνητικό θα βρίσκει σε όλα. Κι ως γνωστόν, όταν βρισκόμαστε με ανθρώπους που έχουν αρνητική ενέργεια, πέφτει κι η δική μας διάθεση.

Εκείνος που δε νοιάζεται.

Πρόκειται για το αφεντικό, που δεν αντιμετωπίζει τους υπαλλήλους του σαν ανθρώπους. Δεν τον ενδιαφέρει πόσες ώρες θα δουλέψουν ή αν όσα ζητάει είναι ανέφικτα. Τον νοιάζει μόνο να γίνει αυτό που θέλει, την ώρα που το θέλει.


Πώς να αντιμετωπίσεις έναν κακό εργοδότη;

Συζήτησέ το μαζί του.

Αν είναι ένα πρόβλημα η συμπεριφορά του αφεντικού σου, που αφορά και τους υπόλοιπους εργαζόμενους, κοινώς έχει εκείνος το πρόβλημα, τότε συζητήστε το μεταξύ σας. Βρείτε μία λύση από κοινού,  και εν ανάγκη ορίστε κάποιους συναδέλφους να σας εκπροσωπήσουν και να πάνε να του μιλήσουν.

Μην ξεχνάς τη θέση σου.

Μην ξεχνάς, ότι είναι ανώτερός σου στην ιεραρχία και καλό θα είναι να φερθείς με ευγένεια, χωρίς να απαιτήσεις πράγματα. Συζήτησε μαζί του, έκφρασε τα συναισθήματά σου και προσπάθησε να του εξηγήσεις, πως ίσως μία διαφορετική αντιμετώπιση από μεριάς του, θα μπορούσε να σε κάνει να είσαι αποδοτικότερος.

Συγκρατήσου.

Κακά τα ψέματα και οι εργοδότες είναι άνθρωποι, που σημαίνει ότι έχουν ελαττώματα και δεν είναι πάντα δίκαιοι. Μπορεί ο προϊστάμενός σου να αποδειχθεί ισχυρογνώμων και να μη θέλει να καταλάβει. Παρόλα αυτά, όπως και να εξελιχθούν τα πράγματα, εσύ πρέπει να κρατήσεις την ψυχραιμία σου και να είσαι διπλωματικός και ευγενικός, για να μην καταλήξεις να χάσεις και τη δουλειά σου.

Από το ένα αυτί μπαίνει, από το άλλο βγαίνει.

Προφανώς και δεν εννοούμε να τον αγνοείς και να μην είσαι σωστός στη δουλειά σου. Αυτό που θέλουμε να πούμε, είναι ότι αν καταλαβαίνεις πως ο εργοδότης σου λέει πράγματα, απλά για να τα λέει και να υπενθυμίζει μονίμως ότι είναι ανώτερος, χωρίς όμως να ζητάει κάτι ουσιαστικό, τότε πολύ απλά αγνόησέ τον. Μην επηρεάζεσαι από μικρά πράγματα που μπορεί να συμβαίνουν στην καθημερινότητα. Σκέψου πως στο κάτω-κάτω της γραφής, η ζωή είναι γεμάτη παράξενους ανθρώπους και δυστυχώς, δεν θα είναι ο μόνος που θα συναντήσεις. Οπότε μην τρελαίνεσαι με τις παραξενιές του.

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons