Η λήψη γρήγορων αποφάσεων μπορεί να φαίνεται δύσκολη, αλλά είναι μια δεξιότητα που μπορείς να αναπτύξεις με το χρόνο. Η ικανότητά σου να παίρνεις γρήγορες και σωστές αποφάσεις, μπορεί να βελτιώσει την καθημερινότητά σου και να σε βοηθήσει να ανταποκρίνεσαι καλύτερα στις προκλήσεις της ζωής.
Η σημασία.
Πρέπει να καταλάβεις τη σημασία της, μιας και δεν απαιτούν όλες οι αποφάσεις την ίδια προσοχή. Δεν είναι το ίδιο να σκεφτείς γρήγορα πού θα πας για καφέ και τί θα κάνεις σε μια περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Κατηγοριοποίησε τις αποφάσεις σε σημαντικές και λιγότερο σημαντικές. Για τις λιγότερο σημαντικές αποφάσεις, όπως το τί να φας για βραδινό ή πού θα πας διακοπές, μην αφιερώνεις πολύ χρόνο. Δεν υπάρχει λόγος να το αναλύεις πολύ.
Για τις πιο κρίσιμες αποφάσεις, όπως το αν θα δεχτείς μια νέα δουλειά ή θα μετακομίσεις σε άλλη πόλη, μπορείς να αφιερώσεις παραπάνω χρόνο, αλλά να βάζεις πάντα μια προθεσμία, για να αποφύγεις την αναβλητικότητα.
Οι πληροφορίες.
Συγκέντρωσε τις απαραίτητες πληροφορίες. Η λήψη αποφάσεων χωρίς επαρκείς πληροφορίες, μπορεί να σε οδηγήσει σε λάθη. Ωστόσο, μην πέφτεις στην παγίδα της υπερβολικής ανάλυσης. Καθόρισε ποιά είναι τα απαραίτητα δεδομένα που χρειάζεσαι και προσπάθησε να τα συγκεντρώσεις γρήγορα. Για παράδειγμα, αν αποφασίζεις ποιό αυτοκίνητο να αγοράσεις, συγκέντρωσε βασικές πληροφορίες όπως κατανάλωση καυσίμου, αξιοπιστία και κόστος συντήρησης και μην υπεραναλύεις την κάθε λεπτομέρεια.
Διαίσθηση.
Χρησιμοποίησε τη διαίσθησή σου. Η διαίσθηση είναι μια σημαντική πτυχή στη λήψη αποφάσεων. Στην πραγματικότητα, πολλές γρήγορες αποφάσεις βασίζονται στο ένστικτο. Εμπιστεύσου τον εαυτό σου και τις εμπειρίες σου. Αν κάτι σου φαίνεται λάθος, πιθανόν να είναι. Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αγνοείς τα δεδομένα, αλλά να τα συνδυάζεις με τη φωνή μέσα σου.
Περιόρισε τις επιλογές.
Όταν έχεις πάρα πολλές επιλογές, η λήψη αποφάσεων γίνεται πιο δύσκολη. Προσπάθησε να μειώσεις τις επιλογές σε δύο ή τρεις βασικές. Αυτό θα σε βοηθήσει να συγκεντρωθείς και να αξιολογήσεις πιο εύκολα τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα κάθε επιλογής. Μπορείς να το κάνεις αυτό, γράφοντας μια λίστα με τις πιθανές επιλογές σου και διαγράφοντας αυτές που δεν πληρούν τα βασικά κριτήρια.
Προθεσμία.
Οι αποφάσεις χωρίς προθεσμία, συνήθως τείνουν να αναβάλλονται. Θέσε μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο μέσα στην οποία πρέπει να πάρεις την απόφαση. Αυτό θα σε βοηθήσει να παραμείνεις συγκεντρωμένος και να αποφύγεις την αναβλητικότητα. Ακόμα κι αν δεν είσαι 100% σίγουρος, είναι καλύτερο να πάρεις μια απόφαση και να προχωρήσεις, παρά να μένεις στάσιμος.
Τα λάθη.
Μην φοβάσαι να κάνεις λάθη. Κανείς δεν παίρνει πάντα τις σωστές αποφάσεις. Η αποτυχία είναι μέρος της διαδικασίας μάθησης. Αν μια απόφαση αποδειχθεί λανθασμένη, δες την ως ευκαιρία για να μάθεις και να βελτιωθείς. Αντί να αναλώνεσαι σε σκέψεις για το τί πήγε στραβά, προσπάθησε να καταλάβεις τί μπορείς να κάνεις διαφορετικά την επόμενη φορά.
Φωτό από: https://depositphotos.com/gr/