ΕΠΙΤΥΧΙΑ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Πώς να χαλαρώσεις πριν δώσεις μια δημόσια ομιλία στη δουλειά σου;

Post by: 02/06/2020 0 comments

Κάποιοι το λατρεύουν και κάποιοι το μισούν. Το να μιλάς δημόσια, για κάποιους είναι κάτι πολύ φυσικό και το απολαμβάνουν. Υπάρχουν όμως, και εκείνοι που αγχώνονται, τους λούζει κρύος ιδρώτας και παθαίνουν πανικό και μόνο με τη σκέψη ότι θα πρέπει να μιλήσουν δημόσια, μπροστά σε ένα κοινό. Τί μπορείς να κάνεις για να χαλαρώσεις;

1. Προετοιμάσου.
Η προετοιμασία και οι πρόβες θα σε κάνουν να νιώσεις αυτοπεποίθηση, να χαλαρώσεις και να μην έχεις τόσο άγχος. Όταν είσαι σίγουρη για το τί θα πεις και πώς θα το πεις, ένα μεγάλο κομμάτι της ανησυχίας θα φύγει. Μην περιμένεις να σκεφτείς τί θα πεις λίγο πριν ή εκείνη την ώρα, γιατί το άγχος σου θα βαρέσει κόκκινο από την ανασφάλεια.

2. Κάνε πρόβες με άλλους.
Πέραν του ότι θα πρέπει να έχεις μάθει καλά από πριν όσα θα πεις, πολύ σημαντική βοήθεια είναι και να κάνεις πρόβες με την παρουσία άλλων. Μάλιστα όσο περισσότεροι, τόσο καλύτερα. Βάλε κάτω όσους περισσότερους φίλους μπορείς και κάνε τους παρουσίαση. Έτσι το άγχος σου θα μετριαστεί. Όπως επίσης, θα μπορείς να δεις, πώς νιώθεις μιλώντας μπροστά σε άλλους και να βελτιωθείς.

3. Σκέψου το χειρότερο.
Αν ξέρεις τι έχεις να πεις, δεν είναι και τόσο τρομερά τα πράγματα. Ούτε μπορεί να σου συμβεί κάτι τρομακτικό. Σκέψου τι είναι το χειρότερο που μπορεί να πάθεις. Έχε μαζί σου σημειώσεις και έτσι εξαλείφεις τον κίνδυνο να ξεχάσεις τα λόγια σου.

4. Κάνε το δικηγόρο του διαβόλου.
Σε περίπτωση που χρειαστεί να μιλήσεις δημόσια για κάτι και έπειτα να δεχτείς ερωτήσεις ή διευκρινίσεις για αυτό, θα πρέπει να είσαι προετοιμασμένη. Κι ο καλύτερος τρόπος για να προετοιμαστείς, είναι να κάνεις το δικηγόρο του διαβόλου. Δηλαδή, να ξέρεις από πριν ότι αυτά που λες, μπορεί να αμφισβητηθούν δημόσια, οπότε θα πρέπει για κάθε επιχείρημά σου, να έχεις σκεφτεί τι θα απαντήσεις. Πολύ καλή βοήθεια μπορεί να σου δώσουν φίλοι και συνάδελφοι, που ακούγοντας την παρουσίασή σου πριν την κάνεις, μπορεί να σου εκφράσουν κάποιες απορίες. Παρότρυνέ τους να σου πουν τις απορίες τους ώστε να είσαι προετοιμασμένη.

Φωτό από: SooToday.com

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons