Οι γυναίκες αποδεικνύουν πως μπορούν να σταθούν επάξια σε όλους τους τομείς. Η παρουσία τους είναι ισχυρή και στα βραβεία Νόμπελ.
Το βραβείο Νόμπελ έχει απονεμηθεί σε γυναίκες 49 φορές μεταξύ 1901 και 2015. Μόνο μία γυναίκα, η Marie Curie, έχει τιμηθεί δύο φορές με το Βραβείο Νόμπελ στη Φυσική το 1940 και το 1911 με το βραβείο Νόμπελ Χημείας.
Ο τομέας της Ειρήνης και της Λογοτεχνίας είναι οι τομείς όπου οι γυναίκες έχουν τις καλύτερες επιδόσεις .
Σας παρουσιάζουμε μερικές από τις γυναίκες που διέπρεψαν κερδίζοντας το μεγαλύτερο βραβείο.
- Irène Joliot-Curie, Χημεία (1935)
Η δεύτερη γυναίκα που κέρδισε ένα Νόμπελ ήταν Irène Curie, κόρη του Πιερ και της Μαρί. Μοιράστηκε το βραβείο με το σύζυγό της, Jean Frédéric Joliot-Curie, για την ανακάλυψή τους “τεχνητή ραδιενέργεια”. Οι Κιουρί έχουν περισσότερα νόμπελ από οποιαδήποτε άλλη οικογένεια.
- Maria Goeppert-Mayer, Φυσική (1963)
Γερμανικής καταγωγής σπούδασε μαθηματικά και φυσική στο Πανεπιστήμιο του Γκέτινγκεν, όπου, το 1930, πήρε το διδακτορικό της στη Φιλοσοφία. Η θεωρία της για την απορρόφηση φωτονίων ονόμασε τη μονάδα φυσικού μεγέθους Goeppert-Mayer (GM) και της έδωσε το βραβείο. Μοιράστηκε το 1963 το Βραβείο Νόμπελ Φυσικής με τον J. Hans Δ Jensen και την Eugene Paul Wigner.
- Dorothy Crowfoot Hodgkin, Χημεία (1964)
Σε ηλικία 18 ετών άρχισε να σπουδάζει χημεία. Απέκτησε το διδακτορικό της στο Πανεπιστήμιο του Καίμπριτζ, όπου ενδιαφέρθηκε για κρυσταλλογραφία ακτίνων Χ και ξεκίνησε να μελετά τη δομή των πρωτεϊνών. Το 1934, μετακόμισε στην Οξφόρδη, όπου διορίστηκε καθηγήτρια χημείας μια θέση την οποία κατείχε έως το 1977.
Μέσα από αυτά τα χρόνια στην Οξφόρδη, Hodgkin μελέτησε και ανακάλυψε τις τρισδιάστατες δομές πολλών βιομορίων με χρήση κρυσταλλογραφίας ακτίνων-Χ και επιβεβαίωσε τη δομή της πενικιλίνης το 1945. Η δουλειά της για τη χαρτογράφηση της βιταμίνης Β12 της έδωσε το βραβείο Νόμπελ Χημείας το 1964. Πέντε χρόνια αργότερα, ανακάλυψε τη δομή της ινσουλίνης.
- Gerty Radnitz Cori, Ιατρικής (1947)
Ήταν η πρώτη Αμερικανίδα γυναίκα που κέρδισε βραβείο Νόμπελ. Σπούδασε πάνω στην επιστήμη των ενζύμων και των ορμονών και το έργο της έφερε τους ερευνητές πιο κοντά στην κατανόηση του διαβήτη. Κέρδισε το βραβείο Νόμπελ για την ανακάλυψη των ενζύμων που μετατρέπουν γλυκογόνο σε ζάχαρη και πάλι πίσω σε γλυκογόνο.
- Tu Youyou, Ιατρικής (2015)
Η πρώτη Κινέζα που κέρδισε ένα βραβείο Νόμπελ και δεν είχε ούτε πτυχίο, ούτε ερευνητικό χρόνο εργασίας. Δημιούργησε ένα φάρμακο για την καταπολέμηση της ελονοσίας.
Φωτό από: rtzon.com