ΕΠΙΤΥΧΙΑ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

5 εταιρείες εκατομμυρίων που ξεκίνησαν σε ένα γκαράζ.

Post by: 09/05/2023 0 comments

Γνώριζες ότι η Amazon, η Apple, η Dell, η Disney, η Google, η Harley Davidson, η HP, η Mattel, η Microsoft είναι όλες επιχειρήσεις που ξεκίνησαν σε γκαράζ;

  1. Amazon

Σίγουρα γνωρίζεις       για την παγκόσμια εταιρεία που ονομάζεται Amazon, που πουλάει τα πάντα, από ρούχα μέχρι ηλεκτρικές συσκευές και βιβλία.

Με χρήματα από τους γονείς του, ο Τζεφ Μπέζος και η σύζυγός του, MacKenzie, ξεκίνησαν την Amazon στο γκαράζ του νοικιασμένου σπιτιού τους στην πόλη της πολιτείας της Ουάσινγκτον, στα μέσα της δεκαετίας του 1990. Είχε ένα φιλόδοξο σχέδιο να δημιουργήσει ένα ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο και να επεκταθεί από εκεί για να πουλήσει τα πάντα. Έστησε γραφεία από παλιές ξύλινες πόρτες και άρχισε να εργάζεται πάνω σε λογισμικά, που μια μέρα θα τον έκαναν τον πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο.

  1. Apple

Η Apple ιδρύθηκε από τον Στηβ Τζομπς και τον Στηβ Βόσνιακ. Οι δυο τους γνωρίστηκαν ενώ ο Τζομπς έκανε πρακτική άσκηση στη Hewlett-Packard. Ο Βόσνιακ εργαζόταν ως μηχανικός εκεί. Η φιλία τους βασίστηκε στο έντονο ενδιαφέρον για τα ηλεκτρονικά είδη και το σχεδιασμό υπολογιστών.  Το 1975, οι δύο φίλοι αποφάσισαν να δουν αν μπορούσαν να δημιουργήσουν τον δικό τους υπολογιστή. Το πρώτο τους γραφείο ήταν στο γκαράζ που ανήκε στους γονείς του Τζομπς. Εκεί γεννήθηκε το πρωτότυπο του Apple I. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός, ότι αυτό το γκαράζ είναι τώρα πια μια ιστορική τοποθεσία.

  1. Hewlett-Packard

Ο Ουίλιαμ Χιούλετ και ο Ντέηβιντ Πάκαρντ γνωρίστηκαν ενώ πήγαιναν στο σχολείο στο Stanford. Μοιράζονταν κι οι δύο, μια περιέργεια για τα ηλεκτρονικά είδη και την επιθυμία να δημιουργήσουν τα δικά τους προς το ζην ξεκινώντας μια επιχείρηση. Ο Χιούλετ ήθελε να ονομάσει την επιχείρηση HP, ενώ ο Πάκαρντ ήθελε να την ονομάσει PH.  Με την ρίψη ενός νομίσματος γεννήθηκε η HP.

Το 1938, ο Πάκαρντ και η σύζυγός του νοίκιασαν ένα σπίτι στο Πάλο άλτο, εν μέρει επειδή είχε ένα γκαράζ με ένα αυτοκίνητο.  Αυτό το γκαράζ έγινε το πρώτο εργαστήριο της εταιρείας HP το 1939. Ο Χιούλετ μετακόμισε σε ένα υπόστεγο στο πίσω μέρος του σπιτιού των Πάκαρντ, έτσι ώστε να μπορούν να δουλεύουν οποιαδήποτε ώρα της μέρας. Το γκαράζ είχε επαρκή χώρο για τους Χιούλετ και Πάκαρντ ώστε εργαστούν σε project, συμπεριλαμβανομένων πειραμάτων με ηλεκτρικά ρεύματα. Επιπλέον, το γκαράζ είχε τραπέζια και ράφια για τα εργαλεία και τον εξοπλισμό τους, συμπεριλαμβανομένης μιας πρέσας τρυπανιού.

  1. Google

Το 1995 στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, οι μελλοντικοί ιδρυτές της Google, ο Λάρυ Πέητζ και ο Σεργκέι Μπριν γνωρίζονται τυχαία. Ο Πέητζ ήταν επισκέπτης που περιόδευε στο πανεπιστήμιο ως πιθανός μεταπτυχιακός φοιτητής και ο Μπριν ήταν ο φοιτητής που ανατέθηκε να του κάνει την ξενάγηση. Η ιστορία λέει ότι όταν αυτοί οι δύο άντρες συναντήθηκαν, είχαν πολλές διαφωνίες. Αλλά τον επόμενο χρόνο, δημιούργησαν μια συνεργασία με στόχο τη δημιουργία ενός ηλεκτρονικού “εργαλείου” που οργανώνει και ταξινομεί ιστοσελίδες. Οι Πέητζ και Μπριν ξεκίνησαν την έρευνα τους στα δωμάτια του κοιτώνα τους, αλλά γρήγορα διαπίστωσαν ότι χρειάζονταν άλλο είδος χώρου για το εγχείρημά τους.

Έτσι, το 1998, πήραν την αρχική τους επένδυση 100.000 δολαρίων από τον συνιδρυτή της εταιρίας  Sun Microsystems, Άντυ Μπέτζολσχάιμ και μετέφεραν το εγχείρημά τους στο  γκαράζ ενός σπιτιού στο Μένλο Πάρκ της Καλιφόρνια. O Πεητζ και ο Μπριν, μετέφεραν επιτραπέζιους υπολογιστές και ένα τραπέζι πινγκ πονγκ στο γκαράζ. Το γκαράζ τους παρείχε τον χώρο και την ιδιωτικότητα που χρειάζονταν για να συνεχίσουν να χτίζουν τη μηχανή αναζήτησής τους.

  1. Disney

Από μικρή ηλικία, ο Ουώλτ Ντίσνεϋ αγαπούσε να σχεδιάζει και να δημιουργεί ενδιαφέροντες χαρακτήρες. Το όνειρό του ήταν να γίνει σκιτσογράφος σε εφημερίδα. Ως έφηβος, σχεδίαζε για την εφημερίδα του σχολείου Μακ Κίνλευ. Το 1919, αφού υπηρέτησε στη Γαλλία στο Σώμα Ασθενοφόρων του Ερυθρού Σταυρού, έπιασε δουλειά ως διαφημιστικός σκιτσογράφος στο Κάνσας. Λίγα χρόνια αργότερα, ο Ντίσνεϋ πήρε την απόφαση να μετακομίσει στην Καλιφόρνια και να ξεκινήσει το δικό του στούντιο με τη βοήθεια του αδελφού του Ρόυ.

Έτσι, δημιούργησαν στο γκαράζ του θείου τους Ρόμπερτ το χώρο εργασίας τους. Το γκαράζ προσέφερε αρκετό χώρο για τα υλικά σχεδίασης του Ουώλτ, ένα αυτοσχέδιο τραπέζι κινουμένων σχεδίων και μια κάμερα κινουμένων σχεδίων. Ο θείος του Ουώλτ τους χρέωνε μερικά δολάρια την εβδομάδα σε ενοίκιο και δούλευαν εκεί για μερικούς μήνες πριν μετακομίσουν στον δικό τους χώρο.

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons