Μία από τις μεγαλύτερες, αν όχι η μεγαλύτερη απόλαυση, για τους περισσότερους ανθρώπους, είναι το φαγητό. Ειδικά αν το φαγητό είναι εξαιρετικό, μπορεί να απογειώσει τις αισθήσεις. Η επιβράβευση ενός σεφ και του εστιατορίου του είναι να λάβει τα πολυπόθητα αστέρια Μισελέν. Ίσως τη μεγαλύτερη βράβευση και αναγνώριση της δημιουργικότητας και εξαιρετικής γεύσης ενός εστιατορίου.
- The fat duck, Αγγλία
Το the fat duck, η αλλιώς η παχουλή πάπια, είναι ένα εστιατόριο στο Berkshire στην Αγγλία. Λειτουργεί από τον διάσημο chef Heston Blumenthal. Στεγάζεται σε ένα κτίριο του 16ου αιώνα και άνοιξε το 1995. Παρά το γεγονός ότι υπηρέτησε αρχικά μενού παρόμοια με εκείνα ενός γαλλικού μπιστρό, απέκτησε σύντομα φήμη για τη λεπτομέρεια και την εφευρετικότητα, και ήταν στην πρώτη γραμμή των σύγχρονων γαστρονομικών εξελίξεων.
Ο αριθμός του προσωπικού στην κουζίνα έχει αυξηθεί από τέσσερα, όταν άνοιξε για πρώτη φορά, σε 42, με αποτέλεσμα την αναλογία ένα μέλος του προσωπικού της κουζίνας ανά πελάτη. Το εστιατόριο κέρδισε το πρώτο αστέρι Michelin το 1999, το δεύτερο το 2002 και το τρίτο το 2004.
- Gordon Ramsay, Λονδίνο
Το εστιατόριο Gordon Ramsay είναι ένα εστιατόριο τριών αστέρων Michelin. Ανήκει και λειτουργεί υπό τον Gordon Ramsay, στη Royal Hospital Road στο Λονδίνο. Άνοιξε το 1998 και ήταν το πρώτο σόλο εστιατόριο του Ramsay. Το 2001 ο Gordon Ramsay έγινε ο πρώτος σεφ της Σκωτίας που έχει κερδίσει τρία αστέρια Michelin.
- Alain Ducasse, Λονδίνο
Το Alain Ducasse στο Dorchester είναι ένα εστιατόριο που βρίσκεται στο Ντόρτσεστερ, ένα ξενοδοχείο στο Park Lane του Λονδίνου. Είναι ένα από τα 27 εστιατόρια που λειτουργούν από τον Γάλλο σεφ Alain Ducasse. Επικεφαλής σεφ είναι ο Jean-Philippe Blondet, ο οποίος αντικατέστησε τον Jocelyn Herland τον Ιανουάριο του 2016 (μετατέθηκε στο Le Meurice Alain Ducasse, στο Παρίσι). Από το 2010, υπήρξε ένα από τα τέσσερα εστιατόρια της Μεγάλης Βρετανίας που έχουν βραβευθεί με τρία αστέρια Michelin.
Το εστιατόριο σερβίρει σύγχρονη γαλλική κουζίνα με εποχικά γαλλικά και βρετανικά συστατικά.
- Manresa, Καλιφόρνια
Το Manresa βρίσκεται στο Los Gatos της Καλιφόρνια. Το εστιατόριο ιδρύθηκε το 2002 από τον σεφ David Kinch. Το 2012, το Manresa ανακηρύχθηκε το καλύτερο εστιατόριο στις Ηνωμένες Πολιτείες από το περιοδικό Forbes και έχει ένα αστέρι Michelin από το 2007.
- Chefs table, Νέα Υόρκη
Το chefs table βρίσκεται στο Brooklyn της Νέας Υόρκης. Είναι το πρώτο εστιατόριο της Νέας Υόρκης έξω από το Μανχάταν που έλαβε 3 αστέρια Michelin. Η αναμονή για τραπέζι φτάνει τις 3 βδομάδες και κάνει περίπου 900 κουβέρ κάθε βράδυ.
- Maaemo, Νορβηγία
Το Maaemo είναι ένα νορβηγικό εστιατόριο που βρίσκεται στο Schweigaardsgate, στο Όσλο της Νορβηγίας. Τον Μάρτιο του 2012 τιμήθηκε με δύο αστέρια στον οδηγό Michelin, η πρώτη φορά που ένα σκανδιναβικό εστιατόριο έχει βραβευτεί με δύο αστέρια. Το εστιατόριο λειτουργεί κάτω από τον Δανό Head Chef, Esben Holmboe Bang. Επικεντρώνεται σε τοπικό φαγητό και χρησιμοποιεί μόνο οργανικά, βιοδυναμική, ή άγρια προϊόντα.
Φωτό από: Restaurantguiden – Osloby