Τα αυγά Fabergé είναι πολύτιμα κοσμήματα σε σχήμα αυγού, που δημιούργησε ο οίκος Fabergé στην Αγία Πετρούπολη, της Αυτοκρατορικής Ρωσίας, κυρίως για την Τσαρική οικογένεια.
Τα αυγά αυτά έχουν την ιστορία τους και είναι πολύ ενδιαφέρουσα:
- Κατασκευάστηκαν υπό την επίβλεψη του Peter Carl Fabergé μεταξύ 1885 και 1917.
- Τα πιο γνωστά είναι τα 50 “αυτοκρατορικά” αυγά, 43 από τα οποία επιβίωσαν.
- Δημιουργήθηκαν για τους Ρώσους Τσάρους Αλέξανδρο Γ ‘και Νικόλαο ΙΙ ως πασχαλινά δώρα, για τις συζύγους και τις μητέρες τους.
- Το πρώτο αυγό Fabergé δημιουργήθηκε για τον Τσάρο Αλέξανδρο Γ ‘, ο οποίος αποφάσισε να δώσει στη γυναίκα του, την αυτοκράτειρα Μαρία Φιοδόροβα, ένα αυγό του Πάσχα, για να γιορτάσει την επέτειο των αρραβώνων τους καθώς και για να της φτιάξει τη διάθεση.
- Η σύζυγός του Μαρία, είχε φύγει μακριά από την οικογένειά της προκειμένου να παντρευτεί με τον τσάρο της Ρωσίας. Αισθανόταν όμως μόνη, σε μια ξένη γη και υπέφερε από νοσταλγία και κατάθλιψη. Βλέποντας τη θλίψη της, ο Τσάρος παρήγγειλε το πρώτο αυγό Fabergé. Η Μαρία ήταν ενθουσίασμένη με το εξαιρετικό αυγό και έτσι, έγινε παράδοση ότι τα αυγά θα δίνονται κάθε χρόνο, ως δώρα για τις συζύγους και τις μητέρες της αριστοκρατίας.
- Γνωστό ως το αυγό Hen, το πρώτο αυγό Fabergé είναι κατασκευασμένο από χρυσό. Το κέλυφος από αδιαφανές λευκό σμάλτο, ανοίγει για να αποκαλύψει ένα ματ κίτρινο-χρυσό κρόκο. Αυτός με τη σειρά του ανοίγει, για να αποκαλύψει μια πολύχρωμη χρυσή κότα, που ανοίγει επίσης. Η κότα περιείχε ένα αντίγραφο από διαμάντι, του αυτοκρατορικού στέμματος, από το οποίο κόπηκε ένα μικρό ρουμπίνι, αλλά αυτά τα τελευταία δύο στοιχεία έχουν χαθεί. .
- Η Μαρία, ήταν πολύ ευχαριστημένη από το δώρο που της έκανε ο Αλέξανδρος και όρισε τον Fabergé ως «χρυσοχόο με ειδικό διορισμό στο Αυτοκρατορικό Στέμμα» και του ανέθεσε άλλο ένα αυγό τον επόμενο χρόνο.
- Ο Peter Carl Fabergé είχε πλήρη ελευθερία για το σχεδιασμό των μελλοντικών αυτοκρατορικών αυγών του Πάσχα και τα σχέδιά τους έγιναν πιο περίτεχνα.
- Σύμφωνα με την ιστορία της οικογένειας Fabergé, ούτε καν ο Τσάρος δε γνώριζε ποιά μορφή θα έπαιρναν. Οι μόνες απαιτήσεις ήταν καθένα να περιέχει μία έκπληξη και να είναι μοναδικό.
- Μετά τον θάνατο του Αλεξάνδρου Γ ‘, την 1η Νοεμβρίου 1894, ο γιος του, Νικόλαος Β, έδωσε ένα αυγό Fabergé τόσο στη σύζυγό του, Αλεξάνδρα Φεδόρνοβα, όσο και στη μητέρα του, την αυτοκράτειρα Μαρία Φεδόρνοβα.
- Από τα 50 αυτοκρατορικά Πασχαλινά αυγά, 20 χαρίστηκαν ως δώρο στην πρώτη και 30 στην δεύτερη.
- Τα αυγά κατασκευάζονταν κάθε χρόνο, εκτός από τα 1904 και 1905, κατά τη διάρκεια του ρωσο-ιαπωνικού πολέμου.
- Τα αυτοκρατορικά αυγά είχαν μεγάλη φήμη και ανατέθηκε στον οίκο Fabergé να κατασκευάσει 15 επιπλέον παρόμοια αυγά για ιδιωτικούς πελάτες. Έτσι, συνολικά, τα αυγά έφτασαν στον αριθμό 65.
- Μετά την επανάσταση και την εθνικοποίηση του εργαστηρίου Fabergé στην Αγία Πετρούπολη από τους μπολσεβίκους το 1918, η οικογένεια Fabergé εγκατέλειψε τη Ρωσία. Το εμπορικό σήμα Fabergé έχει πωληθεί αρκετές φορές και αρκετές εταιρείες έχουν διαθέσει εμπορεύματα στη λιανική πώληση με βάση το όνομα Fabergé.
- Από τα 65 γνωστά αυγά Fabergé, 57 έχουν επιβιώσει μέχρι σήμερα. Δέκα από τα αυτοκρατορικά πασχαλινά αυγά εκτίθενται στο μουσείο οπλοστασίων του Κρεμλίνου της Μόσχας.
- Από τα 50 γνωστά αυτοκρατορικά αυγά σώζονται 43 και υπάρχουν φωτογραφίες μόνο για τα τρία από τα επτά χαμένα αυγά: το βασιλικό δανικό αυγό του 1903, το αναγεννησιακό αυγό του Αλεξάνδρου τού 1909 και το αυγό τού 1889.
- Σε μια προσπάθεια να αποκτήσει περισσότερο ξένο νόμισμα, ο Ιωσήφ Στάλιν πούλησε πολλά από τα αυγά το 1927.
- Μεταξύ 1930 και 1933, 14 αυτοκρατορικά αυγά εγκατέλειψαν τη Ρωσία.
- Τα αυγά Fabergé έγιναν σύμβολα της μεγαλοπρέπειας, της εξουσίας και του πλούτου της δυναστείας των Ρομανόφ και της Ρωσικής Αυτοκρατορίας.
- Ο Βρετανός βασιλιάς Γεώργιος Β’ και η Βασίλισσα Μαίρη ήταν μεγάλοι θαυμαστές των αυγών Fabergé και έτσι το 1933 αγόρασαν τρία εξαίρετα αυτοκρατορικά αυγά. Τα αυγά ανήκουν πλέον στη βασίλισσα Ελισάβετ Β ‘, η οποία κατέχει επίσης πολλά άλλα συλλεκτικά αντικείμενα Fabergé, όπως στολίδια, κουτιά και κορνίζες φωτογραφιών.